16.09.2023

Jesenski čas in nevarnosti za pse, ki jih ne smete podcenjevati!

Kljub temu, da je vreme še naprej zelo poletno, je jesen za vogalom. To bo tudi čas mnogih sprehodov v naravi. Prijetnemu preživljanju prostega časa se pridružujejo tudi nekatere nevarnosti – strupene rastline, strupi, bolhe, klopi … in podobno.

 

Posebej opozarjamo na gobe, ki se predvsem jeseni pogosto znajdejo na naših krožnikih. Gobe psom lepo dišijo in zato pritegnejo njihovo pozornost. Seveda so nekatere vrste gob strupene za pse, kot so strupene za ljudi. Psu na sprehodu ne dovolite, da ovohava ali liže katerokoli vrsto gob. Za kosmatince so nevarne še nekatere druge rastline, recimo ciklame, mak in bršljan. Pri nabiranju kostanja bodite seveda še posebej pozorni, da se kuža ne bo nabodel na bodice ali na druge odmrle vejice. Če kuža na sprehodu prične nenadoma šepati, mu seveda temeljito preglejte blazinice in previdno odstranite tujek.

 

Pri sprehodih svetujemo dodatno previdnost tudi na ugrize kač, ki se v tem času pripravljajo na zimsko spanje, nanje pa lahko naletite kjerkoli v naravi.

 

Zastrupitev zaradi ugriza v močerada je vsako leto več, veliko jih je za pse usodnih. Močeradov je prav v deževnih jesenskih dneh veliko prav na vsakem koraku. Posledice ugriza v močerada so zelo resne in zelo hude. Potrebna je takojšna veterinarska pomoč, ki pa je pogosto neuspešna.

 

Jeseni so neprijetna nadloga še vedno tudi klopi in bolhe. Bolezni, ki jih povzročajo klopi je običajno težko zdraviti, v nekaterih primerih lahko celo ogrožajo življenje, ali ostanejo doživljenjski problem. Zato je zelo priporočljivo, da svoje živali tudi v jesenskih mesecih primerno zaščitite. Na voljo so številna sredstva v obliki ampul, pršil, ovratnikov, šamponov, ki zmanjšajo invazije s temi paraziti, vendar nobeno sredstvo ne daje sto odstotne zaščite. Zelo priporočljivo je, da živali redno pregledujete in odstranjujete najdene zajedavce brez stiskanja.

 

Jeseni se prične tudi sezona nastavljanja strupov za podgane in ostale glodavce. Ljudje jih postavljajo na vsa mogoča mesta, strup pa je izredno nevaren predvsem za mlajše pse in muce. Imejte psa vedno pod nadzorom in mu ne dopustite, da ga radovednost stane zdravja.

 

V jesenskem času lahko nenadoma pride tudi do občutnih ohladitev, predvsem v drugi polovici letnega časa. V svoje avtomobile takrat natočimo tudi antifrize, zastrupitve z antifrizom pa so med najpogostejšimi in zelo nevarnimi za žival. Ima namreč sladek vonj in okus, zato privablja živali, da ga zaužijejo. Za smrt psa težkega približno 5 kg zadošča že ena čajna žlička, za težje pse pa ena velika žlica te strupene snovi – pes jo lahko zaužije tudi s počasnim lizanjem.

 

V jesenskem času dlaka živalim hitreje izpada, zato morate negi dlake posvetiti še veliko dodatne pozornosti. Krtačenje naj bo na dnevnem redu prav vsak dan – ne čakajte, da bo odpadla sama!

 

S padcem temperatur psi seveda postanejo bolj aktivni in potrebujejo več energije. To tudi pomeni, da potrebujejo nekoliko večje obroke – seveda le v primeru, če je pes med poletjem prejemal manj hrane ali zaradi vročine ni pojedel toliko, kot sicer.

Želimo vam veliko prijetnih jesenskih dogodivščin!

Uredništvo Pes moj prijatelj

Foto: Dreamstime

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.