14.05.2020

Previdno!!! Na cestah so tudi ježki!

V spomladanskem času pridejo na plano tudi ježki, ki se tako po zimskem spancu shujšani spet podajo na pot iskanja hrane. Znano je, da so ježki na svoji poti zelo počasni, pri prečkanju prometnih cest pa žal tudi žrtve hitrih avtomobilov. Ježi pred nevarnostjo ne pobegnejo, ampak se zvijejo v klobčič, zato letno pod kolesi pogine na tisoče teh prikupnih bitjec.

 

Zato v tem delu poseben poziv vsem vam: pazljivost in pozornost pri vožnji lahko zelo zmanjšata to število. Pazite, ko vozite! Zmanjšajte hitrost! Tu je sezona ježkov!

 

JEŽI V SLOVENIJI


V Sloveniji je najbolj razširjen beloprsi jež, velik okoli 30 centimetrov. Spomladi, po prezimovanju, tehta manj kot kilogram, ko se pa jeseni pripravlja na zimo, pa doseže tudi kakšna dva kilograma. Družino si ustvariji šele julija, samička povprečno koti po pet mladičkov. Pri enem mesecu starosti mladički že toliko odrastejo, da začnejo hoditi na krajše izlete. Ježi so med najbolj pogosto povoženimi živalmi na cestah.

 

Foto: Shutterstock

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.