07.05.2020

Joooj, te dlake! Zakaj psu sploh izpadajo dlake?

Dlaka psom izpada. Gre za fiziološki proces, ki mu ne uide noben pes, pa naj živi vse življenje na sedežni garnituri ob radiatorju ali je striktno zunanji pes. Razliko pa je najti v vzorcu menjave dlake.Včasih je veljalo, da skladno s podaljševanjem dneva, se pravi svetlobe (fotoperioda), psi (kot divji sorodniki volkovi) menjajo dlako dvakrat na leto, spomladi in jeseni. Danes to velja bolj za pse, ki živijo zgolj na prostem, tistim v naših stanovanjih pa dlaka izpada kar čez vse leto. So pasme psov, za katere je značilno, da dlaka izpada manj (pudlji, šnavcerji, yorkširski terierji, veliki angleški hrti ...), pri dolgodlakih pasih pa je količina izpadle dlake včasih varljiva zaradi dolžine le-te (enak optični učinek ima lahko tudi barva dlake na pohištvu).

Da bi zdrav pes z normalnim izpadanjem dlake ostal na delih telesa brez nje, se ni bati - telesni ustroj psa je namreč takšen, da dlake rastejo mozaično in na določenem delu kože niso nikoli v isti fazi rasti. Kako dolgo raste dlaka in kakšen je njen izgled je zapisano v genih psa, ob tem da daljša dlaka raste hitreje in obratno.

Dlaka naših psov raste ciklično v treh različnih fazah. Prva je anagena faza in predstavlja čas intenzivne rasti dlake, ki v tem obdobju doseže skorajda tudi svojo ciljno dolžino. Sledi kratka katogena faza ali faza prehoda, ko rastne aktivnosti pojemajo in se rast dlake zaključi. Kožuh ima svojo pričakovan izgled in dlaka je dosegla gostoto in dolžino, ki pritiče določenemu psu (glede na pasmo, seveda). Tretja ali telogena faza, ki sledi in traja dlje časa je obdobje mirovanja in odmiranja dlake. To je tudi čas, ko žival dlako menja. Pri nekaterih psih prvi dve fazi trajata zelo dolgo, tudi več kot leto, pri drugih mnogo manj (mesec dni). Od tega je odvisno tudi kako intenzivno bo izpadanje dlake ob menjavi.

 

Dlaka predstavlja psu pomembno zaščito pred zunanjimi vplivi (sonce, mraz, poškodbe), gost, sijoč kožuh pa je odraz zdravega organizma. Poleg zunanjih dejavnikov vplivajo na rast in izgled dlake tudi notranji dejavniki, se pravi organizem sam. Težave z dlako so lahko tako ogledalo zdravstvenih težav nekje v telesu samem.

 

Kaj pa, če gre za pretirano izpadanje?

 

Pri mladem psu najprej pomislimo na zatiranje zunanjih in notranjih zajedavcev in morebitno pomanjkanje določenih hranil (vitaminov, mineralov, esencialnih maščobnih kislin) zaradi hitre rasti organizma. Kaj lahko stori skrbnik takega psa? Svetujem, da se oglasi pri svojem veterinarju. Ta bo psička pregledal, ugotovil stanje kože in zdravje telesa. Pomembno je tudi, da psa redno krtačite in pri tem en uporabljate preostre krtače, ki bi trgala dlako. Včasih predpišemo psom tudi kakšen šampon za zaščito kože in boljšo rast dlake. Pri starejših psih pri intenzivnem izpadanju dlake izločujemo tudi preobčutljivost (alergije), hormonske ali druge sistemske težave.

 

Avtor: dr. vet. med. Tanja Usar
Foto: Depositphotos

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.