03.05.2019

Kaj se dogaja s spremembami Zakona o zaščiti živali?

8. aprila je ministrica za kmetijstvo dr. Aleksandra Pivec sprejela predstavnike Društva za dobrobit živali Anima, ki so ji predali več kot 12.000 podpisov proti privezovanju psov na verige, ki so jih s peticijo zbrali v pičlih dveh mesecih.Ministrica je ob tej priložnosti poudarila, da na Ministrstvu (navajamo): "že proučujejo možne spremembe predpisov, ki bi na tem področju bistveno izboljšale dobrobit živali Ta problematika se nam zdi širša, saj smatramo, da verige niso edini problem in da je tukaj tudi neodgovorno ravnanje lastnikov; ker je hišnih ljubljenčkov vedno več, je potrebno to celovito obravnavati." Ministrica je ob tem še dejala, da potekajo aktivnosti za izvedbo širše kampanje ozaveščanja za odgovorno ravnanje s hišnimi ljubljenčki, odgovorno lastništvo.

Zanimalo nas je, kakšne aktivnosti na ministrstvu trenutno potekajo v zvezi z dobrobitjo hišnih ljubljencev, pa tudi, kaj se dogaja z Zakonom o spremembah in dopolnitvah Zakona o zaščiti živali, ki je bil s strani vlade sprejet na 161.redni seji že 21. 12. 2017, 15. jauarja 2018 pa je bil sprejet predlog o skrajšanem postopku sprejemanja navedenega Zakona, zato smo na ministrstvo s tem v zvezi naslovili vprašanja.

Spomnimo: Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o zaščiti živali je v parlamentarni proceduri prvenstveno zaradi uskladitve slovenske zakonodaje z direktivami EU, poleg tega pa prinaša še naslednje pomembne spremembe:

- obvezno čipiranje mačk in dihurjev,
- čipiranje pasjih mladičev že v leglu – do osmega tedna starosti,
- enotno ravnanje pri določanju statusa nevarnih psov,
- ukinitev usmrtitve zdravih zapuščenih živali v zavetiščih.

Odgovore smo prejeli z Veterinarske uprave (UVHVVR) in jih objavljamo v celoti.

Kampanja o odgovornem lastništvu hišnih živali: Namen kampanje bo ozaveščanje prebivalcev Slovenije o odgovornem lastništvu hišnih živali. Nagovarjali bomo vse populacijske skupine s ciljem razumevanja dobrobiti živali in zmanjševanja števila zapuščenih živali. Poudarek bo na pomenu ustrezne izbire hišnega ljubljenčka, ustreznega nakupa ali posvojitve in dobrega poznavanja potreb živali. Ključna sporočila bomo posredovali vsem populacijskim skupinam z namenom, da se problematika na tem področju izboljša in uredi. Kampanja je trenutno v fazi pridobivanja ustreznega izvajalca promocijskih materialov.

Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o zaščiti živali: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP) ima namen vložiti novelo ZZZiv v DZ. Predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o zaščiti živali je bil že poslan v javno obravnavo (objavljen je bil na e-demokraciji) 9. oktobra 2018. Zbiranje komentarjev je bilo zaključeno 9. novembra 2018. Besedilo Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o zaščiti živali, ki je bilo v javni obravnavi, je enako besedilu, ki je bilo sprejeto na 161. redni seji Vlade Republike Slovenije, dne 21.12.2017. Prejeli smo komentarje s strani Ministrstva za okolje in prostor, Združenja občin Slovenije, Skupnosti občin Slovenije, Kinološke zveze Slovenije, Veterinarske zbornice, Društva za zaščito živali Ljubljana, Društva za osvoboditev in pravice živali in posameznikov.

V predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o zaščiti živali smo dodatno vključili nekatere predloge, ki so bili podani v javni razpravi in pa predloge, ki so bili predlagani s strani deležnikov na usklajevalnih sestankih.

Predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o zaščiti živali prinaša manjše spremembe in dopolnitve, ki so potrebne zaradi uradnega opomina (neusklajenost slovenske zakonodaje z Direktivo Sveta 2010/63/EU o zaščiti živali, ki se uporabljajo v znanstvene namene). V 5. členu zakona se spreminjajo termini - razlaga pojmov glede poskusnih živali in postopkov z njimi, na način, da se terminološko uskladijo z Direktivo. Predlog predvideva tudi spremembo glede rokov za označitev pasjih mladičev, skotenih v Republiki Sloveniji in sicer, da se pasji mladiči označijo že v leglu. S to določbo se želi doseči preprečitev preprodaje psov in ilegalne trgovine s psi skotenimi v Sloveniji.

Nadalje prinaša predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o zaščiti živali dopolnitev s katero se jasneje določa pravna podlaga, da se za psa, ki je nevaren, izda odločba v upravnem postopku. Zaradi preprečitve nevarnosti, ki izvira iz psa velja, da pritožba ne zadrži izvršitve, kar pomeni, da je lastnik psa dolžan poskrbeti za ukrepe, ki so predpisani za nevarne pse. To naj bi veljalo od vročitve odločbe dalje in ne šele takrat, ko je le-ta pravnomočna in je stranka izkoristila vse pravne možnosti za spodbijanje, vključno s postopki na Ustavnem sodišču. Predlog uvaja prepoved usmrtitve zdravih zapuščenih živali v zavetišču, če jih ni mogoče oddati novim lastnikom po preteku 30 dni, so pa nameščene v zavetišče in so zdrave.

Dodana je tudi možnost označevanja mačk z namenom dokazovanja lastništva.

Prav tako Predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o zaščiti živali natančneje določa nosilce stroškov oskrbe zapuščenih živali. Prvih 45 dni od namestitve je oskrba živali v breme lokalnih skupnosti, po preteku 45 dni nosi stroške nastanitve zapuščene živali imetnik zavetišča.

Po pričakovanjih o časovnici sprejemanja Zakona nismo izvedeli ničesar. Sicer je dinamika sprejemanja zakonov v pristojnosti Državnega zbora.

Foto: Depositphotos
Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.