26.06.2023

Kako hraniti prostoživeče mačke?

Velikokrat poudarjamo, da hranjenje prostoživečih mačk ni dovolj in da jih je treba najprej veterinarsko oskrbeti - torej sterilizirati ali kastrirati in tudi sicer skrbeti za njihovo zdravje s cepljenjem, dajanjem antiparazitikov in opazovanjem, ali so morda poškodovane. Seveda so prostoživeče mačke specifične v tem, da niso (vse) socializirane in da se jih težko redno zdravstveno oskrbuje, a če hranitelji ugotovijo, da je kakšna od njih poškodovana, je vsekakor treba obvestiti pristojno zavetišče, da poskrbi zanjo.

 

A recimo, da je to vse urejeno in da je kolonija prostoživečih mačk pod nadzorom pristojnega zavetišča in ima hranitelja. Kako pa hraniti prostoživeče mačke, da bodo imele kar največ od tega in da bodo zdrave?

 

Kdaj?

Prostoživeče mačke sicer lahko hranimo kadarkoli, a je vseeno priporočljivo, da jih hranimo ob urah, ko so najbolj aktivne in ko je manjša verjetnost, da bodo hrano ukradle druge živali. Najbolje je torej v zgodnjih jutranjih urah ali pozno popoldne.

 

Poleg tega je pomembno, da prostoživeče mačke hranimo ob istem času vsak dan. Tako bodo vedele, kdaj lahko pričakujejo hrano in se bodo zato vračale na isto mesto.

 

S čim?

Prostoživeče mačke moramo hraniti z njim primerno hrano, ki ima ustrezne hranilne vrednosti, da bodo imele dovolj energije in hranil za zdravje in dobro počutje. Pred nakupom hrane za prostoživeče mačke je tako smiselno preveriti sestavo in hranilne vrednosti na embalaži.

“hrana za prostozivecke”: V začetku junija smo v Društvu za zaščito živali Kranj spet poskrbeli za naše hranitelje prostoživečih muc in nakupili kar 76 vreč kakovostnih briketov. Prostoživeče muce hranimo na 15 urejenih lokacijah, skupaj jih je več kot 100, brikete pa hranitelji prejmejo 3 do 4x letno.

Fotografija: Hrana za "prostoživečke": V začetku junija smo v Društvu za zaščito živali Kranj spet poskrbeli za naše hranitelje prostoživečih muc in nakupili kar 76 vreč kakovostnih briketov. Prostoživeče muce hranimo na 15 urejenih lokacijah, skupaj jih je več kot 100, brikete pa hranitelji prejmejo 3 do 4x letno.

 

Prostoživeče mačke še posebej potrebujejo kakovostno hrano, ki jim da energijo za preživetje v ne vedno prijaznem zunanjem okolju. Ker jih hranimo zunaj, kjer je hrana izpostavljena vremenskim vplivom, je treba premisliti, ali je bolje, da jih hranimo z mokro ali suho hrano. Mokra hrana ima višjo vsebnost vode, kar pomaga pri preprečevanju dehidracije, vsebuje manj kalorij in več beljakovin. Poleg tega, da ima več okusa in je bolj vabljiva za mačke, lahko tudi pomaga pri vzpostavljanju boljšega prebavnega sistema. Po drugi strani pa se suha hrana obdrži dalj časa, ne da bi se pokvarila ali pozimi zmrznila, kar olajša dolgoročno oskrbo prostoživečih mačk. Vsebuje tudi več ogljikovih hidratov, ki zagotavljajo energijo za aktivne mačke.

 

Naš nasvet je, da hranite prostoživeče mačke z mokro hrano samo, če lahko ostanete z njimi, dokler ne pojedo, in poskrbite tudi za higieno na mestu hranjenja - pospravite ostanke hrane in očistite posodice.

 

Kako?

Hrano je treba postaviti na varno in dostopno mesto. Poleg tega lahko posodice s hrano postavimo v plitev krožnik, napolnjen z vodo, da mravljam preprečimo dostop do hrane.

 

Na rednih lokacijah hranjenja prostoživečih mačk in če je to možno/dovoljeno, lahko postavite hranilnice za mačke. Hranilnice lahko postavite na varne in dostopne kraje, kjer se mačke zbirajo. Na ta način lahko zagotovite, da bodo prostoživeče mačke imele na voljo dovolj hrane, tudi če vas ne bo v bližini.

 

Voda?

Poleg hranjenja je treba prostoživečim mačkam zagotoviti tudi svežo pitno vodo. Posoda z vodo naj bo postavljena v bližini hrane in naj bo vedno napolnjena. Voda je še posebej pomembna v vročih dneh, ko mačke lahko hitro dehidrirajo.

 

Hranjenje prostoživečih mačk je pomembno za njihovo preživetje in dobro počutje, vendar moramo biti previdni, da jih ne hranimo preveč in da niso odvisne samo od naše oskrbe. Poleg tega jim moramo zagotoviti tudi svežo pitno vodo in jih sterilizirati/kastrirati ter tudi sicer veterinarsko oskrbeti, če jim želimo omogočiti dolgo in zdravo življenje.

 

Besedilo: Jerneja Faletič

Društvo za zaščito živali Kranj

Fotografija: Arhiv društva

 

 

Kolumne na spletnem portalu Pes moj prijatelj izražajo osebno mnenje kolumnistov in ne odražajo nujno stališča urednikov portala.

 

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.