19.02.2021

Kako lahko obisk veterinarja poteka brez zapletov?

Mnogi psi se začnejo tresti ali pa kažejo vsaj znake nelagodja, že ko ugotovijo, da gredo k veterinarju. Preberite nasvete in morda bo prihodnji obisk pri veterinarju potekal brez zapletov.

 


Vadimo že doma

 

Vsak pes bo vznemirjen, če mu bo tujec z roko segal v gobec, ga tipal po telesu, mu preiskoval ušesni kanal ... Da se pri opisanih posegih ne bo na vse pretege branil, da ne bo v stresu in da med pregledom ne bo treba uporabljati prisile, lahko psa na omenjene posege učinkovito navadimo sami. Seveda tako, da vse opisane in še kakšne druge prijeme izvajamo sami, da bo pes pri tem povsem sproščen. Če bo med našim »pregledovanjem« miren, njegovo vedenje nagradimo z okusnim priboljškom ali sproščenim igranjem. Že po nekaj treningih bo ugotovil, da naše početje ni nič groznega, saj ga po njem čaka prijetno doživetje. Tako pripravljen pes bo tudi pregledovanje pri veterinarju prenašal veliko lažje.


Kot gost, ne kot pacient

 

Z veterinarjem se dogovorimo za pogovor, pri katerem bo navzoč tudi naš štirinožec. V ambulanti naj bo prosto spuščen, mi pa se pogovarjajmo z veterinarjem, ki naj psa večkrat poboža in mu ponudi priboljšek. Potem s psom odidimo domov. Če je le mogoče, naredimo še enega ali dva takšna obiska, da bo naš pes pri veterinarju gost, in ne pacient. Tako bo imel veterinarja v prijetnem spominu.


Ne izgubljajmo časa po nepotrebnem

 

Bolj ko se bomo nanj pripravili, krajši bo obisk pri veterinarju. Dogovorimo se z njim za termin in bodimo točni. S seboj vzemimo vse potrebne dokumente in izvide in se z veterinarjem odkrito pogovorimo, saj mu zelo verjetno povsem zaupamo. Ali je morda naš kuža nagnjen k temu, da hlastne proti tuji roki? Če je, veterinarju to povejmo še pred pregledom. Ali smo v zadnjem času pri psu opazili karkoli posebnega? Najbolje, da si vsa takšna opažanja zapišemo in jih veterinarju preberemo. Na podlagi tega bo lahko hitreje ugotovil, kaj je z našim psom narobe, in bomo sebi in njemu prihranili dragocen čas.


Opravljanje potrebe pred pregledom

 

Veliko različnih vonjev, tako v čakalnici kot v ordinaciji, in še pregled načnejo živce tudi psihično najbolj stabilnemu psu. Nervoza tako pri ljudeh kot tudi pri psih vpliva na mehur in črevesje. Zato je nujno, da pred obiskom pri veterinarju psa peljemo na daljši sprehod in mu omogočimo, da opravi telesne potrebe. Tako bo med pregledom veliko bolj sproščen.


Tudi sami bodimo sproščeni

 

Naša napetost, strah in vznemirjenja se prenašajo na našega psa. Zato ostanimo čim bolj umirjeni, globoko dihajmo in v dobro svojega psička krotimo živce. Bolj ko bomo med obiskom pri veterinarju notranje stabilni in umirjeni, toliko lažje bo vse skupaj tudi za našega psa.


Nevarno sočutje

 

Povsem normalno je, da tudi sami trpimo skupaj s psom, ki ima bolečine, ga je strah in cvili. Ampak, za božjo voljo, nikar ga ne začnimo tolažiti, saj bi s tem njegovo vznemirjenost le še povečali. Bodimo torej mirni in mu s tem pokažimo, da se mu ne bo zgodilo nič hudega, dokler smo mi z njim. Pri tem pa, kolikor je treba, pomagajmo veterinarju. Če svojega sočutja in vznemirjenja ne bomo mogli ukrotiti, je še najbolje, da med pregledom ostanemo v čakalnici, psa pa prepustimo veterinarju in njegovim sodelavcem.


Pomemben je srečen konec

 

Povsem razumljivo je, da gremo po pregledu ali posegu pri veterinarju čim hitreje domov, še zlasti, če je bil pes operiran ali je huje bolan. Čeprav je bil le na preventivnem pregledu ali pa je bil cepljen proti kužnim boleznim, si po prihodu domov vzemimo čas in storimo za psa karkoli prijetnega. Peljimo ga na kakšen sproščujoč in zabaven sprehod in se z njim lepo poigrajmo. Pes bo tako obisk pri veterinarju povezal s prijetnim doživetjem po njem in pri vnovičnem obisku pri veterinarju ga ne bo strah, ampak se ga bo veselil.

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.