05.06.2024

Kako lahko pomagamo psu, ki trpi zaradi sezonskih alergij - alergije na pelod in trave?

Vprašanje bralke Urške: Kako lahko pomagam svojemu 5 letnemu psu, ki trpi zaradi sezonskih alergij - alergije na pelod in trave? Obstaja kakšno zdravljenje?

 

Odgovor: Pri psu bralke Urške vsekakor obstaja pomoč, vendar je treba najprej razčistiti, kako je bilo ugotovljeno, da je pes alergičen na pelod in trave?

 

Če so bili pri psu narejeni alergološki testi na podlagi krvnega vzorca, se lahko naroči imunoterapija, ki je specifična glede na vrsto povzročitelja alergije. To pomeni, da se z ustreznim režimom aplikacije imunoterapije psu v obliki injekcij, v določenem časovnem obdobju izniči učinek alergenov, ki so zajeti v imunoterapiji in pes ne odreagira več s srbenjem in posledično praskanjem. Lečeči veterinar nastavi režim aplikacije imunoterapije psu v skladu s navodilom laboratorija, ki je izdelal imunoterapijo. Omenjena metoda s alergološkim testiranjem živali in kasnejšo imunoterapijo je zelo učinkovita in najmanj obremenjujoča za psa. Imunoterapija pride prav pri alergenih iz okolja, katerim se ne moremo umakniti, cvetni prah, pelod, pršice…… Alergenom iz hrane, ki so prav tako zajeti v alergološkem testiranju, se enostavno izognemo, ko vemo katera hrana je za našega psa alergena.

 

Če pa pri psu bralke Urške niso bili narejeni alergološki testi in samo sklepa na sezonsko alergijo na pelod in trave, v tem primeru pa je treba uporabiti medikamentozno terapijo zoper alergijo. Uporabijo se zdravila, ki zavrejo imunski sistem, da ne odreagira burno na alergene. Izkušen veterinar bo prilagodil terapijo glede na zdravstveno stanje psa, starost psa in intenzivnost simptomov. Pogosto se zraven, oziroma kot posledica alergije pojavi tudi vnetje kože zaradi srbenja in posledično praskanja psa, ki se zdravijo z antibiotiki. Tudi glivice vrste malasesia so pogost spremljevalec alergij in jih je treba učinkovito zatreti. Vse omenjeno velja za alergološko problematiko pri psu, pri katerem se je že razvila klinična slika srbenja in praskanja.

 

Kar se pa tiče preventive, da se to ne bi zgodilo, pa razen omenjene imunoterapije ni drugih možnosti, saj preventivna aplikacija antialergikov, ko še ni simptomatike, ni strokovno upravičena. Omenim še, da je treba redno prazniti perianalne vrečke psu, če ima kuža težave z njimi.

 

Emil Senčar dr. vet. med.

Veterinarska bolnica Ptuj

Fotografija je simbolična: Dreamstime

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.