03.01.2023

Kako odstranimo pasji urin iz preproge?

Psi se polulajo v hiši iz različnih razlogov – okužba, starost, dolgočasje, označevanje ali tesnoba – zato je velika verjetnost, da se boste s tem kdaj morali tudi vi soočiti. Če doma nimate posebnega čistila za odstranjevanje urina in vonjav, si lahko pomagate tudi s tekočino za čiščenje, ki jo lahko naredite sami doma. Potrebovali boste sodo bikarbono, ki jo potresete po madežu, nato na madež nanesete 3% vodikov peroksid in nekaj kapljic detergenta za pomivanje posode. V primeru, da teh sestavin nimate doma, lahko uporabite tudi mešanico alkoholnega kisa in vode v razmerju 1 : 1. Kis odlično nevtralizira vonj in aktivne sestavine v urinu. Pri odstranjevanju madežev vam svetujemo, da nosite gumijaste rokavice. Preprogo po čiščenju temeljito sperite, ko pa se posuši, pa še posesajte. Odstranjevanja madežev se na splošno lotite previdno, da se izognete trajnim poškodbam preprog in oblazinjenega pohištva. Pri nanašanju pripravljenih čistil pa se držite navodil proizvajalca.

 

Če je lulanje v hiši vse pogostejši problem ali če se pojavi nenadoma, se obrnite na svojega veterinarja. Težave z uriniranjem so lahko povezane z različnimi zdravstvenimi težavami, zato najprej izključite le te. S pravimi izdelki lahko odstranite celo zasušene madeže pasjega urina s preproge in odstranite vonjave, tako da to ne postane stalna težava.

 

Fotografija: Dreamstime

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.