Kako preboleti izgubo psa?

Izguba pasjega prijatelja je težka in boleča izkušnja. Psi so številnim ljudem edina družba. Življenje po izgubi štirinožnega prijatelja in spremljevalca je za te ljudi lahko zelo osamljeno. Poleg tega je v človeški naravi, da se navežemo na nekoga, ki nam je blizu. Žal pa so tudi psi, tako kot vsa živa bitja, minljivi. 

 

Navajamo predloge strokovnjakov, kako si pomagati ob izgubi svojega pasjega prijatelja: 

  • Dovolite si žalovati: Normalno je, da po izgubi hišnega ljubljenčka čutite žalost, jezo ali celo krivdo. Dovolite si izkusiti ta čustva in naj vas ne bo sram ali nerodno zaradi tega, kako se počutite.
  • Ustvarite spomine: Ustvarjanje spominka v čast vašemu psu vam lahko pomaga, da se spomnite in proslavite čas, ki ste ga preživeli skupaj. To je lahko album s fotografijami, posebno umetniško delo ali donacija organizaciji za reševanje živali.
  • Pogovarjajte se z drugimi: Delitev čustev s prijatelji in družino je lahko odličen vir tolažbe.
  • Poskrbite zase: Žalost je največkrat fizično in čustveno izčrpavajoča. Poskrbite zase tako, da si privoščite dovolj počitka, se družite s prijatelji, greste na sprehod v naravo ali bližnji hrib. Lahko pa si pomagate tudi z meditacijo.
  • Razmislite o novem hišnem ljubljenčku: Čeprav prihod novega hišnega ljubljenčka morda ne bo nadomestil tistega, ki ste ga izgubili, lahko pomaga zapolniti praznino ter vam nudi tolažbo in družbo. Vendar je pred to pomembno odločitvijo pomembno, da se prepričate, če ste čustveno pripravljeni, preden v svoje življenje pripeljete novega ljubljenčka.
  • Zapišite svoje misli in občutke: Pisanje dnevnika ali pisanje pisma psu je lahko terapevtski način za izražanje čustev in reševanje vaše žalosti.
  • Ustvarite poklon: Razmislite o ustvarjanju poklona svojemu psu tako, da napišete pesem, posadite drevo v njegov spomin ali ustvarite poseben kos nakita ali umetnine.
  • Praznujte življenje svojega psa: Namesto da se osredotočate na izgubo, poskusite proslaviti življenje in veselje, ki ju je vaš pes prinesel v vaše življenje.

 

Ne pozabite, da je žalost naraven in nujen del procesa zdravljenja in da ne obstaja pravi ali napačen način žalovanja. Bodite potrpežljivi in ​​sočutni do sebe ko pride do te situacije in ne pozabite, da bodo ljubezen in spomini, ki ste jih delili s svojim psom, vedno ostali z vami. Vzemite si za žalovanje in počastite spomin svojega psa na svoj način.

 

 

Uredništvo Pes moj prijatelj

Fotografija: Dreamstime

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.