31.03.2024

Kako psi prenašajo premik ure?

Danes ponoči smo urine kazalce premaknili na poletni čas.


Kako pa psi prenašajo premik ure?

Psi preprosto obožujejo svetlobo. Ponavadi se zbudijo s sončnim vzhodom, trdemu spancu naproti pa odidejo po sončnem zahodu. Psi imajo redne navade: vsak dan počnejo iste stvari ob približno enakem času. In to kljub temu, da ure ne znajo in ne morejo "razbrati". Če ne vedo, koliko je ura, potem res nimajo težave s prilagajanjem na "nov čas". Pa je temu res tako?


Deloma. Psi so v resnici pozorni na to, kaj počnemo njihovi skrbniki. Premik ure vsej deloma vpliva na naše dnevne rutine - tudi to, kdaj bomo psu ponudili njegovo večerjo, kdaj odšli na sprehod ... Jutra postanejo nekoliko svetlejša, večerni sprehodi pa so vse toplejši. Za večino psov te spremembe nastopijo nenadno in nepričakovano, zato bodo "težavni" predvsem prvi dnevi.

 

Kako jim pri prilagajanju na časovno spremembo pomagati?

V resnici je jesenski premik ure bolj problematičen, predvsem zato, ker morajo naši kosmatinci na večerjo počakati uro dlje, pa tudi zbujajo se takrat veliko pred nami, kar utegne biti velik problem. Današnji premik ure morda pomeni, da bo večerja pripravljena uro prej in prepričani smo, da se vaš kosmatinec tukaj ne bo pritožil, kvečjemu prej zamahal z repkom in se zapodil v svojo skledico.

 

Veterinarji svetujejo, da spremembe dnevnih obveznosti načrtujete vnaprej. Če se je ura premaknila nazaj ali naprej za vas, to ne pomeni, da se je premaknila tudi za vaše pse. Nov ritem začnite uvajati postopoma, tako kot pri otrocih. Vsak dan čas hranjenja zamaknite za nekaj minut, pravijo veterinarji. Poleg tega jih počasi navadite tudi na nov urnik sprehajanja.

 

Uredništvo Pes moj prijatelj

Fotografija: Dreamstime

 

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.