Kako ukrepati ob pikih živali pri psu

Poletje je čas, ko se še posebej radi potepamo po svetu s svojim psom, hkrati pa je to čas, ko je pes še bolj kot sicer izpostavljen raznim pikom in ugrizom drugih živali. V primeru, da psa piči čebela ali druga žuželka, poskusimo odstraniti želo. Če pes ni ravno alergičen na dotično žival, bi stvar načeloma morala miniti sama od sebe, nevarno pa je, če je pik na področju glave. V kolikor kaže pes težave z dihanjem ali se mu naredi oteklina na področju glave, ga moramo nemudoma odpeljati k veterinarju.

 

Ko sami odstranjujete želo, ga poskusite izpraskati z nohtom ali s kreditno kartico, raje kot s pinceto, saj v tem primeru lahko iztisnete več strupa. Proti bolečini lahko uporabite blago mešanico vode in sode bikarbone na prizadetem mestu. Prav tako lahko na mesto pika položite kuhinjsko krpo ali brisačo z ledom. To bo zmanjšalo oteklino in pomagalo proti bolečini. Budno spremljajte stanje psa in v primeru poslabšanja obiščite veterinarja.

 

Za blažitev simptomov lahko razen vode in sode bikarbone uporabite tudi gel z aloe vero (bodite pozorni, da ga pes ne poliže!) ali pa mesto natrete z organskim vinskim kisom.

 

Urška Medvedšek

Foto: Shutterstock

 

NE SPREGLEJ - za varno poletje:

 

Pri dopustovanju s psom bodite zelo pozorni na ...

Previdno! Vročina NI pasji zaveznik!

Smrtno nevarna srčna glista - kako se pripraviti pred odhodom na morje?

Bi zaradi nepotrebne neumnosti izgubili svojega najboljšega prijatelja?

Nevarnost hudih poškodb med sprehajanjem po razgretem asfaltu!

Ugriz strupene kače zahteva takojšnjo veterinarsko pomoč!

Dehidracija psa je lahko smrtno nevarna!

Ohladiti psa - brez klime!

Kako plavalne začetnike navaditi na vodo?

Kaj lahko storimo, če sami opazimo psa, ki je zaprt v pregretem avtomobilu?

Nevarnost zastrupitev s slano vodo

Je "naš" sladoled za pse primerna odločitev?

Sedem nasvetov za vroče dni

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.