20.04.2023

Kako zaposliti psa ko nas ni doma?

Psi so družabne živali in potrebujejo duševno in fizično stimulacijo s katero preprečijo dolgočasje in tesnobo, medtem ko so skrbniki odsotni. Veliko psov je čisto v redu in se preprosto sprostijo in prespijo dober del dneva, medtem ko so skrbniki odsotni. Težave ponavadi nastopijo pri mladičih, ki so premladi, da bi preživeli daljše obdobje sami. Prav tako so problematični psi, ki se spopadajo z ločitveno tesnobo ali kakšnim drugim stanjem, zaradi katerega jim je biti doma brez vas resnično travmatično ali celo neprijetno. Nezahtevnim psom ustreza že udoben prostor za dremež, drugi so zadovoljni s pasjim prijateljem ali igračami. Tretji pa potrebujejo malo pomoči pri iskanju zanimivih načinov, kako čim lažje preživeti čas brez skrbnikov.

 

Tukaj je nekaj načinov za zabavo vašega psa, medtem ko vas ni doma:

 

  • Puzzle igrače so odličen način za večurno zabavo vašega psa. Te igrače psa zaposlijo tako, da v notranjosti skrivajo priboljške ali od njih zahtevajo, da rešijo uganko, da pridejo do priboljškov. Večinoma so te igrača sestavljena iz treh vrstic, vsaka vrstica je prekrita z dvema drsnikoma, ki pokrivata in skrivata priboljške. Vsaka vrstica je razdeljena na tri ločene žepke, dva pa sta prekrita z drsniki. Drsnik je oblikovan tako, da ga pes lahko potegne s tačko ali potisne z nosom. 
  • Interaktivne igrače, kot so žogice za razdeljevanje priboljškov ali KONG, so odlične za zabavo vašega psa. Te igrače pritegnejo psa, saj mu ponujajo izziv in sistem nagrajevanja.
  • Psa lahko razveselite tudi tako, da se dogovorite s sorodniki ali prijatelji, da vam sprehodijo vašega ljubljenčka v času, ko ste vi odsotni. Dogovorite se lahko tudi s sprehajalcem psov, ki pride na dom in čez dan pelje vašega psa na sprehod.
  • Pri nas poznamo tudi že vrtce za pse, ki nudijo dnevno varstvo za pse. To je še ena možnost za zabavo vašega psa, medtem ko ste v službi. Vašemu psu zagotavlja socializacijo, čas za igro in vadbo.
  • Veliko psov je zadovoljnih že, če mu pustite prižgano televizijo ali radio in mu tako zagotovite zabavo, ko vas ni. Prav s tem namenom so naredili poseben program za pse (DOGTV).
  • Igrače za žvečenje so še ena odlična možnost za zabavo vašega psa. Vašemu psu lahko zagotovijo varen in zdrav način, da zadovolji svojo naravno željo po žvečenju.
  • Ena od zanimiv možnosti kako razveseliti psa so tudi različne postaje za dejavnosti znotraj hiše. Postaje za dejavnosti so mesta, kjer se psi ukvarjajo z dejavnostmi, ki jih lahko izvajajo sami. Postavitev različnih postaj za dejavnosti v različnih predelih vaše hiše omogoča psom, da se zabavajo, tudi ko so sami.
  • Ena od številnih možnosti so tudi skrivalnice po domu kjer lahko skrijete priboljške ali igrače, da jih vaš pes najde, ko vas ni doma.
  • Lahko si omislite tudi košaro za igrače, vendar je za večino psov privlačna le, če se njena vsebina pogosto spreminja. Če želite ohraniti zanimanje vašega psa, izmenjujte igrače in redno dodajajte nove. Tako vaš pes ne bo nikoli vedel, katere igrače bodo na voljo na določen dan. Če ima vaš pes nekaj najljubših, poskrbite, da mu bodo vedno pri roki.

 

Ne pozabite na varnost vašega psa in izberite igrače in dejavnosti, ki so primerne za njegovo starost, velikost in pasmo. Prepričajte se, da psu ne dajete ničesar, kar predstavlja nevarnost zadušitve ali druge nevarnosti. Izogibajte se surovi koži in igračam iz vrvi ter se posvetujte s svojim veterinarjem, kaj je še lahko nevarno za psa ko je sam doma in brez nadzora.

 

Uredništvo Pes moj prijatelj

Fotografija: Dreamstime

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.