08.07.2021

Kazen za zamudnike celo do 417 evrov - necepljenih dobra tretjina

Cepljenje psov proti steklini je v Sloveniji zakonsko obvezno. A pri veterinarski inšpekciji ugotavljajo, da te obveznosti ponekod ne izpolnjuje kar tretjina skrbnikov psov. Na ta problem so že lani naleteli v Podravju, problem necepljenosti proti steklini pa se je po opažanjih inšpektorata pojavil po letu 2016, ko je bilo sprejeto triletno zaporedno cepljenje, ki mu je glede na standarde sledil premor.

PRAVILA, KI JIH MORAJO SKRBNIKI UPOŠTEVATI

Po Pravilniku za ugotavljanje, preprečevanje in zatiranje stekline se cepi pse prva tri leta enkrat letno, nato pa po navodilih proizvajalca, to je na 2 oz. 3 leta. Pes mora biti prvič cepljen med 3. in 4. mesecem starosti. V primeru, da se cepljenje le en dan zamudi, se to smatra kot prekinitev in je potrebno psa ponovno cepiti enkrat letno 3 leta zapored! Psa lahko cepite tudi do enega meseca pred datumom, ki ga imate navedenega v potnem listu živali. Vsak lastnik psa ima datum veljavnosti cepljenja vpisan v potnem listu psa, oziroma lahko preko spletne aplikacije preveri, do kdaj velja cepljenje proti steklini.

Kaj se zgodi, če vas pes ni cepljen proti steklini? Po 96. člen ZVMS vam grozi globa od 125 do 417 evrov. Priporočamo torej, da preverite datume cepljenja vaših živali in se držite datuma, saj lahko samo en dan zamude pomeni, da boste morali ponavljati cepljenje vsako leto, namesto vsaki dve ali tri leta. Cena cepljenja proti steklini sicer znaša dobrih 31 evrov.

Zakaj je cepljenje proti steklini še vedno obvezno? Slovenija se je v letu 2016 sicer proglasila za državo, prosto stekline, a veterinarska stroka še naprej izvaja ukrepe. Od naših sosednjih držav sta prosti stekline le Avstrija in Italija, v zadnjih letih je število primerov ponovno naraslo predvsem na Hrvaškem, kjer zaenkrat še ne izvajajo peroralnega cepljenja lisic (v Sloveniji se to zgodi dvakrat v letu). Zadnji primer stekline pri ljudeh je bil pri nas sicer ugotovljen leta 1950.CEPLJENJA PROTI KUŽNIM BOLEZNIM

Tako kot pri ljudeh je tudi pri psih pomembno cepljenje proti nalezljivim boleznim. Pes dobi cepivo, v katerem je kombinacija zaščite proti petim, izredno nevarnim nalezljivim boleznim: pasji kugi, parvovirozi, leptospirozi, virusnemu hepatitisu in kužnemu kašlju. Cepljenje sicer po zakonu ni obvezno, je pa iz razloga varovanja zdravja psov izredno priporočljivo. Cena cepljenja proti kužnim boleznim znaša okrog 30 evrov (razlikuje se glede na ambulanto).

Tako cepljenje psu sicer ne zagotavlja trajne zaščite, zato ga je treba redno ponavljati. Pri nas večina veterinarjev upošteva program, pri katerem en odmerek hkrati psa zaščiti proti vsem petim boleznim. Na splošno velja, da je najzgodnejše obdobje za cepljenje starost od 6 do 8 tednov, mlajših psov ni priporočljivo cepiti. Drugo cepljenje je priporočljivo v starosti od 10 do 12 tednov, tretje cepljenje pri starosti od 14 do 16 tednov, nato pa vsako leto. Vsekakor se o programu cepljenja dogovorite s svojim veterinarjem.

Zgoraj navedene bolezni lahko psa prizadenejo v vseh starostnih obdobjih, še posebej pa so za bolezni dovzetni mladički. Gre za resne bolezni z negotovo prognozo, ki jih spremljajo hude bolečine in pogosto smrten izid.

PODROBNO O PETIH NEVARNIH BOLEZNIH

• Pasja parvoviroza se med psi prenaša s stikom z okuženimi iztrebki in izbljuvki, lahko se med populacijo dovzetnih psov prenaša tudi z dotikom, pa tudi z okuženimi oblačili, s posodami ali z igračkami. Ker lahko virus v zunanjem okolju preživi tudi več mesecev, je možna okužba tudi brez neposrednega stika z drugimi psi. Zbolijo lahko vsi psi, najhuje pa so prizadeti mladiči.

Bolezenski znaki se pokažejo z hudim bruhanjem in z obilno drisko neprijetnega vonja, v mnogih primerih tudi s krvavim iztrebkom. Zlasti pri mladičih se hitro pojavi huda dehidracija, ki lahko napreduje v kolaps in pogin. Pri mladičih ponavadi pride do pogina zaradi odpovedi srca, pri mnogih preživelih mladičih pa se lahko pojavijo težave s srcem tudi kasneje v življenju. Brez intenzivnega zdravljenja večina mladičev pogine. Kljub vedno vse bolj uspešnemu zdravljenju pa preživetje in uspešno okrevanje nista zajamčena.

• Pasja kuga se prenaša s kapljično okužbo. Za to virusno boleznijo lahko zbolijo psi vseh starosti, najhuje pa so prizadeti mladiči. Umrljivost je zelo visoka. Bolezenski znaki so lahko visoka telesna temperatura, driska, kašelj, izcedek iz nosu in vnetje očesnih veznic. Tem znakom ponavadi sledi pljučnica, paraliza in pogin. Preživelim psom lahko ostanejo trajne posledice v obliki živčnih znakov.

• Leptospiroza je bakterijska bolezen in se lahko prenese tudi na človeka. Povzroča poškodbe ledvic in jeter, pokaže pa se z visoko vročino, z bolečinami v mišicah, z bruhanjem, zlatenico, s krvavitvami iz sluznic … Pogin ponavadi nastopi zaradi odpovedi jeter ali ledvic. Obolele živali izločajo povzročitelje bolezni v okolje z urinom, kjer lahko ob ugodnih razmerah preživijo precej dolgo. Pogosti prenašalci bolezni so tudi glodavci.

• Virusni hepatitis je zelo nalezljiva bolezen psov. Povzročitelj se med psi prenaša s slino, z urinom in z iztrebki. Povzročitelj napada jetra, ledvica, oči in dihala psov. Najbolj dovzetni za to bolezen so pasji mladički, pri katerih je seveda višja tudi umrljivost. Bolezen se pokaže z naborom kliničnih znakov, ki lahko pomenijo visoko vročino, bolečino v predelu trebuha, drisko, bruhanje, pa tudi obolenja dihal in očes.

• Kužni kašelj se kapljično prenaša z obolelih živali na zdrave pse. Podobno kot pri človeških prehladih se tudi pasji kužni kašelj najlaže prenese tam, kjer so osebki bolj tesno skupaj, denimo v pasjih šolah, na razstavah, v zavetiščih za živali … Ta bolezen ima več različnih povzročiteljev, in sicer tako bakterijskih, kot tudi virusnih. Glavni bolezenski znak pa je suh kašelj, ki lahko v nekaterih primerih napreduje tudi v pljučnico. Poleg kašlja se lahko pojavi tudi zavračanje hrane, povišana telesna temperatura, izcedek iz nosu in oči, apatičnost, oteženo dihanje … Zdravljenje je ponavadi uspešno, vendar je preprečevanje boljše kot zdravljenje.


Foto: Depositphotos

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.