Kdaj je mladičku (pre)vroče?

Lepo, sončno vreme s seboj prinese tudi nevarnost pregrevanja za vsa živa bitja, sploh za mladičke. Mala kepica še ni sposobna uravnavati telesne temperature tako dobro, kot odrasli psi. Pri dolgodlakih pasmah je kožuh mladička pogosto tudi bolj puhast, kar pomeni, da zrak slabše kroži.

 

Nekateri kosmatinci se radi sončijo ampak bodi pozoren, saj iz prijetnega poležavanja na balkonu ali dvorišču, stvar hitro lahko preraste v resno nevarnost. Vprašanje je, če se bo mali štirinožec pravočasno umaknil v senco - če predolgo spi na direktnem soncu, lahko postane utrujen in letargičen, kar je eden od znakov toplotnega udara.

 

Znak za nevarnost je tudi prekomerno sopenje, stalno odprt gobček in zmedenost. Ne čakaj in v takem primeru takoj ohladi malega kosmatinca. Prenesi ga v hladnejši prostor in gobec, noge, trebuh ter prsni koš ohladi s hladno vodo ali hladnimi, mokrimi brisačami. Nikar mladička celega ne postavi v hladno vodo, bazen ali reko ali pa ga namoči z vodo iz vrtne cevi. Razlika v temperaturi bo prevelika, kar lahko povzroči še več škode.

 

Bruhanje in driska, bled jezik ali omedlavica so že zelo resni znaki toplotnega udara. Mladička najprej dobro ohladi in potem nujno čim prej obišči veterinarja, saj je pregrevanje za malo kepico lahko smrtno nevarno.

 

Če nisi prepričan, ali je mladičku dejansko prevroče, raje ukrepaj, kot da mu je in mu pomagaj poiskati bolj hladen kotiček za počitek, izogibaj pa se tudi vseh aktivnosti čez dan. Pomembno je, da ima mladiček dovolj možnosti in miru, da se ohladi in regenerira, ko mu enkrat postane zelo vroče. Tudi minimalno pregrevanje, konstantno iz dneva v dan, lahko pripelje do dolgoročnih posledic…

 

Z malo prilagajanja bodo poletni meseci prijetni za oba…

 

Maja Šparovec
Klub Canima - šolamo pse, izobražujemo skrbnik

Fotografija: Dreamstime

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.