25.06.2020

Kitajci v teh dneh s festivalom, kjer koljejo in jedo pse! Najverjetneje zadnjič ...

Kitajska vlada je v času pandemije napovedala, da bo v kratkem ukinjena prodaja psov v trgovinah in na tržnicah, hkrati pa bo prepovedano tudi uživanje njihovega mesa. Ob izbruhu koronavirusa sta to sicer že storili dve manjši kitajski mesti, o čemer smo že poročali. Ocenjujejo, da naj bi s to potezo Kitajci pri življenju pustili približno 10 milijonov psov. Odločitev je prišla le nekaj tednov pred vsakoletnim festivalom pasjega mesa v mestu Yulin, na katerem vsako leto pojedo 10 do 15 tisoč psov. Ta festival se na žalost odvija tudi letos, prav v teh dneh. Že enajst let ga otvorijo 21. junija, traja pa celih 10 dni. V tem času psi živijo v kletkah, kjer čakajo na trenutek, ko jih človek pokonča na najbolj krute načine. Ko kupec pokaže na točno določenega psa, ga prodajalec vzame iz kletke in nehumano zakolje. Kitajska vlada je že večkrat v preteklosti skušala ta festival ukiniti, a pri tem niso bili uspešni. Javnost zdaj upa, da bo do te odločitve pripeljala epidemija Covid-19. "Upam, da se bo ta tradicija končno prekinila, ne samo zaradi dobrobiti živali, tudi zaradi zdravja ljudi”, je za Reuters povedal Peter Li iz Humane Society International.

Spomnimo, novi virus je izbruhnil na kitajski tržnici v Wuhanu, kjer na jedilnike obiskovalcev uvrščajo kače, netopirje, žabe, podgane, želve, škorpijone, pse, zajce in gosi. Prodajalci živali in njihove ostanke shranjujejo na umazanih površinah, v umazanih lavorjih, umazane so tudi njihove roke. Virus se je s Kitajske razširil po vsem svetu in doslej povzročil smrt skoraj pol milijona ljudi. Trgovino z divjimi živalmi so sicer na Kitajskem prepovedali že po izbruhu virusa sars v letih 2002 in 2003, a je ta kmalu znova zacvetela. Tradicija uživanja pasjega mesa na Kitajskem ima sicer 4.000 letno tradicijo. Nasprotuje ji slabih 70 odstotkov Kitajcev, ki bi takoj podprlo ukinitev festivala Yulin.

Oblasti sicer zatrjujejo, da dogodek nima uradne podpore, pač pa za njim stojijo lokalni mali podjetniki. Na letni ravni na Kitajskem pojedo 10 milijonov psov, vendar pa številke z ozaveščanjem javnosti počasi začenjajo upadati. V tednih pred festivalom vsak dan s podeželja v mesto pripelje vsaj en tovornjak s psi in mačkami. Povpraševanje je resnično veliko, zato bi naj mnogo psov ukradli tudi ljudem, ki imajo te živali za hišne ljubljence. Ta dogodek vključuje izjemno mučenje živali in številne kriminalne dejavnosti. Prodajalci mesa trdijo, da pse čaka humana smrt, a je resnica drugačna, saj jim po besedah njihovih nasprotnikov po več dni ne dajo hrane in vode, nato pa jih žive odrejo in pokončajo pred kupci ter na koncu razkosajo. In to ne samo tistih, ki naj bi bili zapuščeni in brez lastnikov, ampak glede na to, da imajo nekateri od njih celo ovratnice, tudi ukradene.Foto: neweurope.com

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.