0
0,00 €

Ko gostovanje v krznu postane novica dneva, po ovčarja pošiljajo kar poslušalce?!

Objavljeno: 07.11.2017

Po včerajšnjem "krznenem jutru", v katerem so na eni od bolj poslušanih radijskih postaj gostili trenutno zelo "popularno" medijsko osebnost, ki je v studio prišla v pravem krznenem plašču, smo vendarle upali, da se bo ob tovrstno promoviranje krzna, zaradi katerega vsak dan umira na stotine živali, vendarle obregnil kateri od drugih medijev (če se že ni voditelj radijske postaje). Namesto tega je obisk postal novica dneva, sledili so članki o tem, kako zabavnemu dialogu med voditeljem in gospodično je lahko prisostvovala Slovenija - vse skupaj seveda pospremljeno s posnetki in fotografijami gospodične v "lepem" krznenem plašču. V vsebino radijskega pogovora se ne bomo spuščali, vnovič bi želeli izpostaviti le to, da je vsako leto za krzno na svetu ubitih na desetine milijonov živali.

 

"Šokirana sem, da se je Gucci odločil ukiniti pravo krzno," je ta ista gospodična dejala v enem od svojih video posnetkov, ki je objavljen na Youtubu. Krzno je že zdavnaj "out", je kruto in nepotrebno, k sreči se tega zavedajo tudi velike modne znamke. Leta 2013 je bil v slovenski Zakon o zaščiti živali sicer dodan člen, ki prepoveduje rejo in lov živali za krzno. Kljub temu, je nošnja krzna še vedno zelo razširjena, čeprav se uporaba tega iz leta v leto zmanjšuje, k temu je na srečo pripomogla tudi odmevna kampanja "Za Slovenijo brez krzna", ki jo je podprlo veliko medijcev in tudi nekaj radijskih voditeljev:

 

Urednik Radia City se je pred leti izpostavil v kampanji "Za Slovenijo brez krzna"

 

Nepoučenost nekaterih medijcev, ki nagovarjajo množice, se je ponovno odrazila tudi danes. Na eni od bolj poslušanih radijskih postaj so dopoldan objavili sporočilo, da se v bližini nekega podjetja potika nemški ovčar. Voditelj je lastnika psa pozval, naj gre ponj, prav tako pa tudi vse ostale poslušalce nagovoril k posvojitvi istega psa. "V kolikor bi želel ovčarja nekdo posvojiti, naj gre ponj," se je glasilo sporočilo voditelja.

 

Dolžni smo, tako radijske voditelje, ki jih dnevno posluša nekaj tisoč ljudi, kakor tudi vas bralce, še enkrat opomniti, kaj je dolžnost vsakega, ki naleti na izgubljenega psa. Tak pes ima (skoraj) zagotovo svojega skrbnika in svoj dom. Kdorkoli bi psa zadržal ali ga odpeljal k sebi domov, bi ravnal napačno in protizakonito!

 

Kot najditelj živali, ste po zakonu v roku 24 ur (vsekakor pa čimprej) o najdbi dolžni obvestiti najbližje pristojno zavetišče oziroma pristojno veterinarsko organizacijo. Pes ima (verjetno) mikročip, s pomočjo katerega bodo skrbnika izsledili takoj. Zavetišče je dolžno najdene živali namestiti in poiskati njegovega skrbnika. Nič ni narobe, če o najdbi živali obvestite radijske postaje in spletne portale, saj je taka pot iskanja skrbnika pogosto hitra in zelo učinkovita. O najdbi obvestite tudi katero od veterinarskih ambulant, pomoč pa vam bodo ponudili tudi v društvih za zaščito živali. V kolikor vaša občina nima urejene namestitve za najdene živali je prava tudi pot k veterinarju, kjer bodo preverili, ali ima žival morda čip.

 

Vsekakor se mora vsakdo zavedati, da pes, ki izgubljeno tava nekje na ulici, morda ni zapuščen, ampak ima svoj dom. Zato je dolžnost vsakogar, da temu psu pomaga nazaj domov.


LETA 2016 JE REGISTRIRANIH 15 ZAVETIŠČ!

  • V letu 2016 v Sloveniji deluje 15 zavetišč za zavržene in brezdomne živali. Ta vsako leto v svojo oskrbo sprejme na tisoče psov in muc ter drugih živali. Mnoge so po 30. dnevih bivanja v zavetišču evtanazirane. Če razmišljate o novem družinskem članu, obiščite katerega od zavetišč! Seznam in vse ažurne podatke najdete na našem portalu.

Zadnji oglasi

Najdeni: Našli so starejšo samičko! Kdo je lastnik?
Med Cesto in Lokavcem so našli starejšo samičko. V zavetišču Oskar Vitovlje iščejo skrbnika, saj psička ni...
Izgubljeni: 11-letni Maj je pogrešan od sobote!
V soboto se je izgubil zlati prinašalec, je prijazen, star 11 let in ima črno ovratnico. Odšel je od doma iz vasi blizu mejnega...
Izgubljeni: V Kamniški Bistrici se je izgubila psička
V Kamniški Bistrici se je izgubila psička, ki sliši na ime Čenča. Je zelo prijazna, podobna je pasmi nemški ovčar, nosi...
Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnih nastavitvah piškotkov

O piškotkih

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnih nastavitvah piškotkov

Sejni piškotki

To so piškotki, ki so potrebni za delovanje spletnega mesta.
'ngnSession' - glavni piškotek, ki vzdržuje sejo in se izbriše s potekom seje. Seja privzeto poteče po 2 urah
'OAID' - piškotek potreben za namene oglaševanja, ne shranjujemo nikakoršnih podatkov. Potreben je za preprečevanje podvojenih klikov ter dvojnega prikazovanja. Poteče po 1letu.
'ngnCookies' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede piškotkov
'ngnFacebook' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Facebook piškotkov
'ngnTwitter' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Twitter piškotkov
'ngnGoogle' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Google piškotkov


Več o piškotkih


 Dovoljeno

Facebook piškotki

Piškotki za Facebook vtičnike, ki med drugim vključujejo gumb 'Všeč mi je' in možnost komentiranja izdelkov in novic. Piškotek za to storitev nastavi facebook.com v primeru, da ste to stran že kdaj prej obiskali in poteče v 2 letih.


 Dovoljeno

Twitter piškotki

Piškotki za Twitter vtičnike, ki med drugim vključujejo gumb 'Tweet' in možnost prikazovanja povezanih tweetov. Piškotek za to storitev nastavi twitter.com v primeru, da ste to stran že kdaj prej obiskali in poteče v 2 letih.


 Dovoljeno

Google piškotki

Vtičniki za Google+ platformo, ki vključuje +1 gumb. Piškotek za to storitev poteče po 6 mesecih.


 Dovoljeno