01.07.2014

Ko pride čas slovesa...

Ko pride čas ločitve od našega kosmatega prijatelje je hudo. Večkrat me je kdo prosil, če mu odpeljem psa na evtanazijo, ker on ne zmore. Na tem mestu ni čas za egoizem. Vsaka žival si zasluži, da jo spremljamo na zadnji poti in pobožamo v slovo. Če je le možno (vsaj po mojem mnenju) je za žival najmanj stresno, če zaspi v svojem domu.

 

V ambulanti ne dovolite, da vas veterinar pošlje ven, ko vbrizga živali pomirjevalo (ali pa že prej). Evtanazijo plačate in vaša pravica je biti ob živali do konca. Božajte jo in povejte kaj lepega. Naj ve, da jo imate radi in naj je ne bo strah.

 

Ne razumem dobesedne perverznosti nekaterih veterinarjev, da žival porinejo z zadnjim delom v vrečo, ko je še živa, da jim ne bo potrebno čistiti mize. Halo?! Dajmo jim malo dostojanstva na zadnji poti!

 

In ja, vaša pravica je mrtvo žival odnesti in pokopati v svoji zemlji, če jo imate. Noben zakon tega ne prepoveduje. Posebni pogoji so le za pokop živali, ki je bila na radioaktivni terapiji.

 

Aja, še to. Različni veterinarji uporabljajo različna sredstva za pomiritev pred vbrizgavanjem T61. Žal sem doživela že tudi "slabe" evtanazije, če lahko tako rečem. Pri veterinarju, ki ve kaj dela, je žival v globoki narkozi in je prehod v večnost skoraj neopazen. Pozanimajte se, preden izberete ambulanto!

 

Svoje prijatelje spremljamo na zadnji poti in če so bolni, smo ob njih. Naj isto velja za živali. Če že nimajo pogrebov in pokopališč, naj bodo zadnji trenutki življenja napolnjeni z vašo ljubeznijo in dostojanstvom.

 

Andrea Bogataj Krivec

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.