19.03.2021

Koliko spanja potrebuje pes?

Psi so najbolj sproščeni takrat, ko so varni v svojem kotičku ali posteljici, kamor se umaknejo, ko potrebujejo mir. Za večino psov spanje ni nobena težava, saj v povprečju spijo 12 ur na dan (to je seveda odvisno od starosti štirinožnega prijatelja in njegovih vsakodnevnih aktivnosti), v več odsekih, neprekinjeno pa med 4 in 8 ur, pišejo veterinarji iz ambulante Primavet. Običajno gredo spat po obroku, da prebavijo hrano ali po sprehodu oziroma igri. Ritem spanja psov je običajno prilagojen na aktivnost njihovega lastnika, kar pomeni, da kadar je lastnik buden so tudi sami budni, v kolikor lastnik spi, spijo tudi sami.



Znano je tudi, da več spanja potrebujejo predvsem mladiči, starejši psi in psi večjih pasem. Nekateri spijo tudi do 18 ur dnevno. Psi torej prespijo približno polovico dneva, tretjino dneva počivajo, kar pomeni, da mirujejo, a so večinoma budni, petino dneva pa so aktivni. Strokovnjaki izpostavljajo, da so lahko nenadni spremenjeni spalni vzorci pri psih znak za alarm, saj so lahko povezani z uživanjem slabe prehrane, starostjo ali šibkimi zdravjem.

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.