0
0,00 €

Koliko vode potrebuje naš pes?

Objavljeno: 11.03.2018

Vsak skrbnik skoraj zagotovo večkrat pomisli, ali njegov pes popije preveč ali premalo vode. Koliko vode mora pravzaprav naš pes popiti vsak dan?

 

Tekočina je za psa življenjskega pomena. Brez hrane lahko preživi celo več tednov, brez vode pa le nekaj dni. Če v organizmu psa primanjkuje tekočine, lahko pride do trajnih poškodb življenjsko pomembnih organov. Pes mora na dan dobiti povprečno 1 dcl vode na kilogram telesne teže. Če torej naš pes tehta 5 kilogramov, mora popiti dnevno pol litra vode. V zelo vročih dneh in po večjem telesnem naporu in pri prehranjevanju z briketi se potreba po vodi poveča. Če nismo povsem prepričani, ali naš pes popije dovolj vode, je najbolje, da vsak dan zapisujemo, koliko je je zaužil.

 

 

Količina vode, ki jo pes potrebuje je odvisna od telesne teže in pasme, tega, ali dajemo psu suho (briketirano), vlažno ali mešano hrano, temperature okolje in telesne dejavnosti.

 

Če pes popije preveč ali premalo vode, je to verjetno posledica kakšne organske bolezni. Prevelika količine popite vode je običajno zelo nespecifičen znak, ki je značilen za več kot 30 bolezni. V nekaterih primerih so vzroki za povečano žejo tudi psihične narave. To se pogosteje zgodi pri veljih psih, denimo nemških ovčarjih.

 

Nevarno je tudi, če pes pije premalo vode. To se lahko zgodi, če smo mu dajali suhe brikete in potem preidemo na vlažno hrano oz. mu brikete namakamo v vodi. Ampak z vlažno hrano lahko pes dobi dovolj vode in je zato skrb odveč. Ali ima pes v telesu dovolj tekočine, lahko preizkusimo tako, da psa poležemo na bok in mu na predelu pleč s palcem in kazalcem naredimo kožno gubo. Ko gubo spustimo, mora ta takoj izginiti. Če guba izgine počasi ali sploh ne izgine, se moramo posvetovati z veterinarjem.

 

Kako spodbudimo pitje vode?

 

Obstaja nekaj preprostih trikov. V posodico z vodo lahko denimo stresemo toliko briketov, da prekrijejo površino vode. Briketi se bodo prepojili z vodo, pes jih bo zaužil in bo dobil tekočino. Pitje lahko spodbudimo tudi tako, da v vodo vlijemo nekaj mleka ali juhe. Ali pa tako, da v prazno pločevinko, v kateri je bila hrana za psa, nalijemo vodo, jo malce poplaknemo in vlijemo v posodico za vodo. Psu bodo dišači ostanki hrane, hkrati z njimi pa bo zaužil tudi nekaj vode.

 

Foto: Pixabay

ODGOVORNO DEJANJE, KI ZAHTEVA TEHTEN PREMISLEK!

  • Svojega pasjega prijatelja si izberite glede na svoje zmožnosti, navade in način življenja. Odločitev za skrbništvo psa je odgovorno dejanje, ki zahteva tehten premislek!

Zadnji oglasi

Najdeni: Našli so starejšo samičko! Kdo je lastnik?
Med Cesto in Lokavcem so našli starejšo samičko. V zavetišču Oskar Vitovlje iščejo skrbnika, saj psička ni...
Izgubljeni: 11-letni Maj je pogrešan od sobote!
V soboto se je izgubil zlati prinašalec, je prijazen, star 11 let in ima črno ovratnico. Odšel je od doma iz vasi blizu mejnega...
Izgubljeni: V Kamniški Bistrici se je izgubila psička
V Kamniški Bistrici se je izgubila psička, ki sliši na ime Čenča. Je zelo prijazna, podobna je pasmi nemški ovčar, nosi...
Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnih nastavitvah piškotkov

O piškotkih

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnih nastavitvah piškotkov

Sejni piškotki

To so piškotki, ki so potrebni za delovanje spletnega mesta.
'ngnSession' - glavni piškotek, ki vzdržuje sejo in se izbriše s potekom seje. Seja privzeto poteče po 2 urah
'OAID' - piškotek potreben za namene oglaševanja, ne shranjujemo nikakoršnih podatkov. Potreben je za preprečevanje podvojenih klikov ter dvojnega prikazovanja. Poteče po 1letu.
'ngnCookies' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede piškotkov
'ngnFacebook' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Facebook piškotkov
'ngnTwitter' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Twitter piškotkov
'ngnGoogle' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Google piškotkov


Več o piškotkih


 Dovoljeno

Facebook piškotki

Piškotki za Facebook vtičnike, ki med drugim vključujejo gumb 'Všeč mi je' in možnost komentiranja izdelkov in novic. Piškotek za to storitev nastavi facebook.com v primeru, da ste to stran že kdaj prej obiskali in poteče v 2 letih.


 Dovoljeno

Twitter piškotki

Piškotki za Twitter vtičnike, ki med drugim vključujejo gumb 'Tweet' in možnost prikazovanja povezanih tweetov. Piškotek za to storitev nastavi twitter.com v primeru, da ste to stran že kdaj prej obiskali in poteče v 2 letih.


 Dovoljeno

Google piškotki

Vtičniki za Google+ platformo, ki vključuje +1 gumb. Piškotek za to storitev poteče po 6 mesecih.


 Dovoljeno