25.04.2020

Odziv društev na pretepanje psa: Na inšpekcijo ne računajo, primeru bodo sledili sami!

Dogodek, ki je v četrtek razburil slovensko javnost še kar odmeva. Spomnimo: v četrtek dopoldan je primorski novičarski portal objavil videoposnetek starejše ženske, ki na dvorišču z bičem pretepa psa, ta pa ob tem cvili in joče. Posnetek je nato zaokrožil po socialnih omrežjih, objavili so ga tudi v Obalnem društvu proti mučenju živali in vsi slovenski mediji.

Kaj se je zgodilo? Kmalu po dogodku so na kraj prišli člani Obalnega društva proti mučenju živali, ki so o dogodku obvestili veterinarsko inšpekcijo. Ta si je kraj dogodka menda ogledala šele po štirih urah in ugotovila, da je ženska s posnetka, ki je pse sicer takrat zgolj pazila (kot to počne večkrat), želela razdvojiti dva psa, ki sta se tepla. Sodeč po sporočilu UVHVVR-ja, je inšpektorica začasni skrbnici odredila, da zagotovi ločeno namestitev nezdružljivih psov, ugotovila pa, da je bila psička tepena s približno šestdeset centimetrov dolgo tršo palico z mehko konico, dolgo okoli deset centimetrov. Kaj se je dejansko dogajalo na Markovcu v četrtek dopoldan bo bržkone kmalu pokazala preiskava, saj primer obravnavajo tudi na Policiji.

LASTNICO PSOV MENDA ŽE VEČKRAT PRIJAVLJALI


Po navedbah Obalnega društva proti mučenju živali ima lastnica psičke s posnetka doma še 6 drugih psov (nekaj od teh je mladičev, ki jih oddaja), psi pa že nekaj let živijo v neurejenih razmerah. Nekateri Koprčani za različne slovenske medije priznavajo, da je ženska v lokalnem okolju že dlje časa znana kot neodgovorna skrbnica, mnogi celo pišejo, da naj bi bili ti psi pogosto tarča nasilja. Zoper lastnico psov naj bi v preteklosti že več občanov podajalo prijave na veterinarsko inšpekcijo, nekaj prijav so napisali tudi v samem društvu. "Pred leti sta ji bila dva psa že odvzeta, naslednja dva pa sta v grozljivih razmerah živela leta in leta, kljub desetinam naših prijav in prijav občanov," je medijem povedala Andreja Bogataj Krivec, predsednica Obalnega društva proti mučenju živali.

ALI PSI VEČINOMA ŽIVIJO V KOVINSKIH KLETKAH?

Domačini sicer pravijo, da psi niso nikoli sprehajani, pogosto naj bi imeli podmladek. Sodeč po odgovoru Veterinarske inšpekcije, je prisotna inšpektorica v četrtek ob vstopu v stanovanjske prostore našla dve kovinski kletki, v eni od teh sta se nahajala dva psa manjše rasti. "Te pse imajo izključno za razplod," je za časnik Svet24 povedala ena od stanovalk Markovca. Ti psi so zaprti v kletkah, legla, mladiči pa prinašajo denar. Po navedbah časnika zdaj na tistem naslovu životarijo trije odrasli psi in štirje mladiči. Lastnica psov naj bi za nasilna dejanja ženske s posnetka vedela. "Je nekakšna skrbnica torej, 'ki neprestano pretepa pse'," za Svet24 pove sogovornica.

Mnogi sosedi povedo, da so ob tovrstnih dogodkih že večkrat klicali policiste, a da to ni obrodilo sadov. Ko je v četrtek dopoldne spet padalo, se je omenjena soseda obrnila na veterinarsko inšpekcijo. Oglasil se ji je zaspan glas, okoli 13. ure se je materializiral v obliki inšpektorice, ki pa na koncu za šepajočega psa ni odredila veterinarskega pregleda, pišejo pri Svetu24. Zato tudi ni mogoče zagotovo reči, ali ima pes zlomljeno taco. Inšpektorica ob odhodu ni bila pri volji za komentarje zbranih sosedov, jim je še povedala sogovornica.

ODZIV ŠTEVILNIH DRUŠTEV ZA ZAŠČITO ŽIVALI

Kritično do javno predstavljene zgodbe je društvo Srce za bulle, ki dogodek označuje za konstrukt. Po besedah Simona Mihoriča, predsednika društva, so navedbe medijev lažne, saj naj bi sam izvedel, da psi živijo v odličnih pogojih. "Terierska kri je terierska kri," pravi v svojem posnetku na Facebooku in izrazi občudovanje gospe, ki je psa uspela razdvojiti. Razočaran je nad tem, da je posnetek dosegel tolikšno število ljudi, presenečen pa nad tistimi, ki domnevnega pretepanja psov v Kopru niso prijavili njegovemu društvu. "Ena psička ima zatečen vrat, druga pa nategnjeno tetivo. To ni nič takega," je jasen Mihorič, ki priznava, da je bil v tem primeru prvič priča pravilnemu ukrepanju veterinarske inšpekcije. Od tistih, ki so javno objavili posnetek, pričakuje opravičilo, saj po njegovem mnenju gospa v dani situaciji bolje ne bi mogla odreagirati, zdaj pa je zaradi javnega linča prestrašena in menda deležna celo konkretnih groženj. Z njo naj bi bil ves čas v telefonskem stiku, pravi. "Kaj bi pa vi naredili v paniki, medtem ko en pes drži drugega za vrat?" se sprašuje v javnem posnetku.

"Ne glede na to, kaj je bil povod dogodka. Gospa je z bičem tepla drugega psa, ga vlekla za nogo in mu povzročila poškodbe na vezeh. Torej človek je povzročil nepotrebno trpljenje živali (v obeh primerih ... za tisto psičko, ki jo je druga zagrabila in za to, ki jo biča). Kaj pravi o tem Zakon o zaščiti živali, je jasno," pravijo v Društvu za zaščito živali Lajka in se obračajo na 15. člen Zakona o zaščiti živali, ki med drugim navaja naslednja prepovedana ravnanja: natezanje ali zvijanje delov telesa in udarjanje. "Veliko stvari na tem posnetku je bilo grozljivih, logično je, da bo vsak poskušal dati pse narazen, ampak način definitivno ni bil pravi. Mimogrede, kako je imela gospa pri roki bič? Imajo konje ali je to stalna praksa ločevanja? Sosedi so poročali, da se pse disciplinira z metlo itd. Naj pristojni organi tole predelajo in odločijo," so odločni pri Lajki.

Obalno društvo proti mučenju živali so v borbi za pravico za pse iz Markovca sicer podprla še številna društva iz vse Slovenije. "
Zdi se kot, da je vsak izgovor v prid inšpektorjem, ki se izogibajo sankcioniranju ob neustreznem ravnanju nad živalmi. Zanimivo, kako je lahko na ostalih področjih ko npr. posameznik krši prometne predpise, lahko vse črno na belem. Ko pa pridemo do kršenja Pravilnika o zaščiti hišnih živali je pa tako zelo težko najti tisto pravo pot?!" se sprašujejo v Zavodu Muri. "Najbolj žalostno je dejstvo, da se take stvari dogajajo praktično vsak dan in da prijavitelji velikokrat naletimo na gluha ušesa uradnih organov," pa dodajajo v Društvu za zaščito živali Novo mesto.

OBALNO DRUŠTVO: TA ZGODBA VERJETNO NE BO KONČANA V KORIST PSOV

"Mislim, da je vsakemu jasno, da je gospa na posnetku z vso možno silo udrihala po tem psu, ki nima niti 5 kilogramov. Ne glede na razlog, zakaj je to počela, zame za to dejanje ni opravičila! Tisti, ki se deklarirajo za živalovarstvenike in to dejanje zagovarjajo, je bolje ta takoj prenehajo s tem delom," je kritična Andreja Bogataj Krivec iz Obalnega društva. "Bič, s katerim je ženska tepla psičko in ga je menda imela slučajno pri roki? Vem, da ta bič niti slučajno ni bil tam slučajno. To je inštrument, s katerim vsi ti psi večkrat dobijo 'batine'," je jasna predsednica društva.

Sama je bila na kraju dogodka več ur, najmanj 4 ure je čakala tudi prihod veterinarske inšpektorice. "Imamo posnetek njenega ogleda na lokaciji. Mene je sram, da nekdo v tej državi dobiva plačo za tako delo, kot ga opravlja ta dotična gospa," je kritična. Gospa s posnetka je po njenih besedah v dobri kondiciji in nima 85 let, kot napačno navajajo nekateri. "Je pa jasno, da psov, ki jih pazi, ne obvlada. Neodgovorno je od lastnice teh psov, da temu človeku zaupa skrb za vse te pse," še pojasnjuje Andreja Bogataj Krivec. Ogledala si je tudi slike psov, ki živijo "sanjsko življenje" in naj bi bili v lastništvu osebe, ki je sicer skrbnica psa s posnetka: "Lepo je videti pse na kavču in v postelji, kako se igrajo, pa vedno nove in nove mladičke, ki jih kotijo te psičke, a jaz tem pravljicam ne verjamem," pravi. "Naše društvo deluje že 50 let in sama žalostne zgodbe psov te lastnice spremljam že zelo dolgo. Lepe slikice, ki so začuda prav zdaj prišle v javnost seveda ne spremenijo dejstev od 'včeraj' in iz preteklosti. Osebno sem bila že pred leti pri isti lastnici že priča dobesednemu mučenju psa," je dejala.

Zavrača tudi namigovanja, da naj bi šlo v tem primeru za obračunavanje med sosedi: "Tudi če bi šlo za nesoglasja med skrbnico psov in avtorico posnetka oz. prijaviteljico, najbrž ne bi istih dejstev ponavljali vsi ostali sosedi iz soseske. Prav nihče teh psov ni še videl na sprehodu. V odgovoru Ministrstva za kmetijstvo beremo, da so bile v stanovanju lastnice najdene kovinske kletke. Mislim, da pes, ki preživlja pol svojega življenja v kovinski kletki, nima lepega življenja. In ti psi imajo zelo ubogo življenje."

Bogatajeva dvomi, da bo kljub nadaljevanju inšpekcijskega nadzora, ta zgodba končana v korist psov, saj se na ukrepanje koprske veterinarske inšpektorice po dolgih letih slabih izkušenj ne zanaša več. Obljublja pa, da bodo zgodbi sledili v Obalnem društvu proti mučenju živali še naprej.

POSLANKA NA MINISTRICO NASLOVILA VPRAŠANJA

Poslanka SD Meira Hot je na ministrico za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandro Pivec včeraj naslovila poslansko vprašanje, v katerem jo med drugim sprašuje, kaj meni o konkretnem primeru in ali je bilo ravnanje veterinarske inšpekcije ustrezno ter jo pozvala h konkretnim in nujnim ukrepom.

ZA KONEC: ZA KINOLOGE PRETEPANJE PSOV NI SREDSTVO DISCIPLINIRANJA

Kinologi so sicer mnenja, da pretepanje psa kot sredstvo discipliniranja ali odprave neželenega vedenja, poleg tega, da je prepovedano, nikoli ne prinese dobrih rezultatov, ampak pri psih večinoma pušča precej negativne posledice. Za razdvajanje psov med pretepanjem se uporabljajo druge metode, za najučinkovitejšo priporočajo močan curek vode, če tega ni na voljo pa preusmeritev pozornosti z močnim ropotom, dvigom enega od psov za obe zadnji nogi, da izgubi oprijem in instinktivno izpusti "žrtev" ...

 

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.