20.05.2022

Koprska laboda z mladički tudi letos cilj tatov

Koprski labodji par in njegovih osem mladičkov je, kot kaže, tudi letos v nevarnosti. Kot so za Primorske novice potrdili prostovoljci, ki se noč in dan izmenjujejo pri njihovem varovanju, se sumljivi ljudje ponoči približujejo gnezdu na Bonifiki. Bojijo se, da bi mladičke tudi letos kdo ukradel.


Mladički, ki so se Gigi in Čupku izlegli lani (foto: Jernej Soban)

Spomnimo: pred letom dni se je labodoma Gigi in Čupku v Kopru izleglo sedem malih labodkov. Komaj en dan stare mladiče (ki sploh še niso bili v vodi in se še niso hranili) je neznanec ukradel, labodja starša pa sta mladiče neumorno iskala več tednov. Laboda sta takrat zaradi oglašanja in klicanja malih labodkov ostala celo brez glasu. V dogodku je bil Čupko sicer hudo poškodovan, ugotovljeno je bilo, da je dobil brco s čevljem v prsni koš, najverjetneje ob tem, ko je branil mladiče. Koprski policisti so več časa preiskovali sum kaznivega dejanja nezakonitega ravnanja z zaščitenimi živalmi, a storilcev niso nikoli našli. "Kolikor vemo, labodke prodajajo za okras privatnim posestvom z jezerci. Lani je o tem pisal Il Piccolo, ko je v začetku junija v Miljah izginilo 18 mladičkov in 2 odrasla laboda," je najverjetnejši razlog za tovrstno početje lani opisala Božena Ambrozius, ena od prostovoljk. Po nekaterih informacijah naj bi male labodke na črnem trgu v Italiji prodajali za 1.200 evrov.

Letos imata laboda osem mladičkov, ki že plavajo na koprski Bonifiki in v morju. Kot še piše časnik, je imela ena od prostovoljk, ki čuvajo labodjo družinico, pred dobrim tednom nočno bližnje srečanje s sumljivim obiskovalcem, ki je iz avtomobila že jemal mrežo in se približeval gnezdu. Pri varovanju se sicer izmenjuje približno 30 prostovoljcev, a večina jih ima čas ob koncih tedna. Vsak je na straži po dve uri, izjemoma tri, ob vsaki predaji varovanja preštejejo osem mladičev. Prostovoljci prosijo ljubitelje živali, naj se jim pridružijo.

Labodi so sicer zaščitena vrsta, kazen za nezakonito ravnanje z njimi je od šest mesecev do pet let zapora.

Labodja družinica, kot jo je predlani v objektiv ujela ekipa Radia Capris:


Vir: Primorske novice

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.