30.01.2020

Kranjske zapuščene živali od sobote v Ljubljano

Kranjski mestni svetniki so na včerajšnji seji potrdili predlog, da po prekinitvi pogodbe z zavetiščem Perun skrb za zapuščene živali zaupajo ljubljanskemu zavetišču. "Po številnih pritožbah društev za zaščito živali in civilne družbe nad delom Zavetišča Perun na Blejski dobravi, bodo po novem zapuščene živali iz Kranja nameščene v največjem in trenutno najbolj modernem, prijaznem zavetišču za zapuščene živali v tej državi," so medtem na socialnih omrežjih sporočili iz SD Kranj.

Pogodba o sodelovanju je bila sicer podpisana za dobo 5 let, za kranjske živali pa bodo iz Zavetišča Ljubljana skrbeli od te soboto naprej. Bodo pa v Kranju skupaj z bližnjimi občinami razmislili tudi o izgradnji svojega zavetišča, je bilo včeraj slišati na občinski seji. Kranjska občina je sicer že v preteklosti razmišljala o odprtju lastnega zavetišča (po vzoru Ljubljane in Maribora), a dlje od ideje nikoli ni prišlo. "Kot župan se bom v okviru realizacije tega projekta – ki ga bo potrebno pri nekaterih podrobnostih še dodatno optimizirati – zavzemal za brezplačen prenos zemljišča za izgradnjo zavetišča, saj je predvideno zemljišče izgradnje v državni lasti," je tik pred volitvami pred letom dni za naš portal povedal takratni kandidat za župana, danes pa kranjski župan Matjaž Rakovec.

V SOBOTO PROTEST PRED ZAVETIŠČEM PERUN

Prav to soboto se pred gorenjskim društvom Perun sicer pripravlja protest pod imenom "Rešimo gorenjske živali!"

"Plačano mučenje živali v zavetišču Perun se vleče že predolgo in to je potrebno ustaviti! Ogromno zbranih dokazov in izjav o tem, da zavetišče povzroča trpljenje namesto odrešitve za živali, do sedaj ni bilo zadosti, da bi se pristojne službe zganile in moriji naredile konec z zaprtjem in prepovedjo obratovanja. Predolgo smo bili pretihi. Čas je, da bolj na glas povemo, kaj se mora zgoditi. Leto 2020 mora biti leto lepšega ravnanja s tistimi, ki so popolnoma nemočni. Bodimo njihov glas!" sporočajo organizatorji protesta na socialnih omrežjih.

Zavetišče Perun se je v zadnjem letu večkrat znašlo v središču medijskih poročanj, predvsem zaradi nepravilnosti, ki jih je lani ugotovila veterinarska inšpekcija. Zaradi medijskih "pritiskov" se je lastnik zavetišča najprej odločil zavetišče zapreti, nato pa si vendarle premislil. Kljub ugotovljenim nepravilnostim s strani veterinarske inšpekcije in izdani odločbi, v kateri je med drugim navedeno, da je Zavetišče Perun v okolje vračalo nesterilizirane in nekastrirane mačke, oddajalo veterinarsko nepregledane živali, pomanjkljivo oglaševalo živali, ki so bile na voljo za posvojitve ... so nekateri župani pred dobrim tednom Pircu izrazili podporo in si na ta način očitno zagotovili pogodbo o oskrbi brezdomnih živali tudi v prihodnje. Med njimi pa ni, kot rečeno, Mestne občine Kranj, ki je sodelovanje tako sklenila z ljubljanskim zavetiščem.

Zavetišče Perun je od gorenjskih občin letno prejme okrog 75 tisoč evrov.

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.