08.10.2021

Letos za živali skoraj pol milijona donacij dela dohodnin!

V letu 2020 so društva za zaščito živali dobila 170.000 evrov sredstev iz naslova donacij dela dohodnin, letos pa je teh sredstev precej več. Spomnimo, država je lani spremenila delež, ki ga posamezniki lahko poljubno namenijo eni od nevladnih organizacij. Do vključno lani je ta odstotek znašal 0,5, zdaj pa državljani neprofitnim organizacijam namenjamo 1 % svojega dela akontacije dohodnine. Prihodnje leto utegne biti spet vse po starem, tako naj bi delež ponovno znašal 0,5 %.Konec septembra so na svoje račune nevladne organizacije prejele sredstva, ki smo jim jih davkoplačevalci namenili iz naslova donacij dela dohodnin. Številni pozivi društev za zaščito živali so očitno padli na plodna tla - sredstev je bilo tokrat neprimerno več, društvom pa so, sploh v takih posebnih časih, neprecenljiva za njihovo delovanje. Donacija dela dohodnin namreč predstavlja najpomembnejši del financiranja v posameznem letu, brez katerega bi svoje poslanstvo opravljali veliko težje.

In kdo je prejel največ sredstev?

Zavod Mačja hiša (ki je ravno v postopku izgradnje novega zavetišča) je prejel 94.000 evrov, Društvo za zaščito živali Pomurja slabih 57.000 evrov, Društvo za zaščito živali Maribor pa dobrih 36.000 evrov. Nekaj več kot 32.000 evrov iz naslova donacij dela dohodnin so prejeli v Društvu za zaščito živali Ljubljana, 31.000 pa v Zavetišču Horjul (čeprav je slednje tudi sicer prejemnik davkoplačevalskih sredstev). Društvo Lajka se je razveselilo slabih 26.000 evrov donacije, Obalno društvo proti mučenju živali 22.000 evrov, Zavod Pit pa 20.000 evrov.

Nad 10.000 evrov znašajo tudi donacije Društvu za zaščito živali Kočevje, Društvo za osvoboditev živali in njihove pravice, Društvo Animal Angels, Slovensko društvo za terapijo s pomočjo psov Tačke Pomagačke, Društvo za zaščito živali Kranj, Društvo za zaščito živali Novo mesto in Društvo Srce za Bulle. Ostala društva so prejela manj kot 10.000 evrov donacij dela dohodnin.

Dejstvo je , da vsaj polovica državljanov denar, ki bi sicer lahko šel v namen podpore neprofitnim organizacijam, še vedno pušča državi. Sredstev, ki ostajajo državi in bi lahko bila namenjena nevladnim organizacijam naj bi bilo kar 5 milijonov evrov.

Pomembno je vedeti, da gre za donacijo, ki posameznika ne stane nič. V kolikor svojega dela akontacije dohodnine ne namenite nikomur, bo ostal v državnem proračunu. Do vključno 31. decembra 2021 lahko svojo odločitev sporočite na spodaj navedene načine ali javite spremembo (v kolikor ste se odločili, da bi podprli še katero drugo društvo - podprete jih namreč lahko tudi več). Vse skupaj vam bo vzelo zgolj nekaj minut vašega časa. Denar, ki ga državljani iz tega naslova namenjamo nevladnim organizacijam je na računih društev vsako leto jeseni.

Izpolnjeni in podpisani obrazec je potrebno oddati na pristojni finančni urad, lahko ga pošljete tudi po pošti, ali oddajo uredite s certifikatom prek sistema e-davki. Obrazec: Zahteva za namenitev dela dohodnine za donacije

Seznam društev za zaščito živali

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.