0
0,00 €

Kolumna Veganske iniciative: Lovci poskušajo streljati več živali in več dni

Objavljeno: 30.10.2013

KOLUMNA VEGANSKE INICIATIVE

 

Piše: Manda Rina, Veganska iniciativa

 

 

Pred tremi tedni se je zaključila peticija Preprečimo lov na ogrože vrste ptic! s predajo preko 9400 podpisov ministru za kmetijstvo in okolje mag. Dejanu Židanu. Dan za tem, 8. oktobra, pa se je zaradi pripomb na pobudo po spremembi Uredbe določitvi divjadi in lovnih dob, ki so jo predlagali Lovska zveza Slovenije, Zavod za gozdove Slovenije in podjetje ERICO d.o.o., odvil usklajevalni sestanek na Inštitutu za Gozdarstvo v Ljubljani. Pobudniki želijo podaljšanje trenutno veljavnih lovnih dob in uvrstitev dodatnih vrst živali med tiste, ki jih smejo streljati, vključno s šakali, kormorani, ruševci, in celo vrsto drugih živali. Med temi so tudi kritično ogrožene vrste živali, katerih pri nas živi le peščica.

Vsak dogodek zase je prinesel svoje občutke. Predaja podpisov ministru in pogovor z njim nas je ohrabril, saj je minister Židan javno zagotovil, da bodo ptice (te so večinoma s seznama novo predlaganih lovnih vrst) v Sloveniji varne. Ob tem upamo, da bo minister podobno ravnal tudi v primeru šakalov in podaljšanja lovnih dob.


Predaje podpisov smo se udeležili kot podporniki kampanje Preprečimo lov na ogrože vrste ptic!, ki jo je sprožilo Društvo za opazovanje in preučevanje ptic [Dopps: KLIK] skupaj s Slovensko fundacijo za trajnostni razvoj - Umanotero [KLIK] in z njo povezano skupnostjo Tretji člen [KLIK]. Predaji sta se pridružili še podpornici Društva študentov biologije [KLIK] in Društva za osvoboditev živali in njihove pravice  [KLIK]. Peticija je bila uspešna tako z vidika števila zbranih podpisov kot tudi zaradi široke podpore s strani nevladnih organizacij - peticijo je podprlo 64 organizacij, ki jim je mar za živali.

 

Mnenje javnosti, strokovne in ljubiteljske, je jasno. Razlogi, ki jih navajajo pobudniki, preprosto ne vzdržijo niti strokovne niti etične presoje, mestoma celo pravne ocene ne. Pobudniki namreč utemeljujejo širjenje lovnih vrst in daljšanje lovnih dob na podlagi prednosti, ki naj bi jih to prineslo za okolje, na podlagi zmanjševanja škode, ki jo povzročijo prostoživeče živali, in na podlagi ideje, da bo ohranjanje določenih vrst živali zagotovljeno prav s tem, da jih bodo lahko lovci streljali.

Enake razloge smo slišali dan po predaji tudi na usklajevalnem sestanku, ki je bil dobro obiskan tako s strani pobudnikov in zagovornikov pobude kot tudi s strani nasprotnikov širjenja lova. Na strani Dopps-a je objavljeno natančnejše zanimivo poročilo Usklajevalni sestanek o širitvi seznama lovnih vrst ptic veliko razočaranje [KLIK], pod katerega bi se podpisali tudi sami. Na kratko bi izpostavili predvsem zaskrbljujoče razmišljanje direktorja direktorata za gozdarstvo, lovstvo in ribištvo, Jošta Jakše, ki je večkrat poudaril, da je potrebno skleniti kompromis med obema stranema. Takšno razmišljanje je skrb vzbujajoče zato, ker kompromis med slabo in dobro rešitvijo v primeru zakonodaje ni zaželen - bistvena naloga direktorata je, da uveljavi strokovno podprto odločitev in spoštuje mnenje javnosti. Slednje je namreč predsedujoči pogosto označil kot grožnjo postopku, ne pa njegovo oplemenitenje in ne kot demokratično dolžnost udeležbe javnosti v postopkih spreminjanja zakonov.


V Veganski iniciativi nasprotujemo vsakršnemu dodajanju živalskih vrst in daljšanju lovnih dob – živimo v okolju, kjer smo z razpršeno gradnjo, prometom, avtocestami in drugimi cestami, uporabo fitofarmacevtskih sredstev v kmetijstvu, regulacijo vodotokov, z onesnaževanjem vod, gozdov in zraka ter nenazadnje z okoljskimi spremembami do takšne mere posegli v življenjski prostor živali, da je vsakršno dodatno poseganje nedopustno. V prvi vrsti pa seveda nasprotujemo vsakršnemu lovu na živali.

Preganjanja, poškodovanja in ubijanja živali ni mogoče razumeti drugače kot mučenje – ljudje nimamo več nikakršnih razlogov, da bi to počeli – naše preživetje ni nikoli na kocki, življenje posamezne živali pa vsakokrat. Zavedati se moramo, da ko govorimo o vrstah in regulaciji, so to le abstraktne kategorije, ne pa dejanske živali, ki jih bo prestrelila krogla ali zadavila vaba.


Javnost je proti - peticije pa niso le seštevek podpisov, ampak mnenje posameznih oseb, ki lahko občutijo nesmisel ubijanja naših sobitij.

 

Foto: arhiv Doppsa

 

Povezane vsebine:

 

Kolumna Veganske iniciative ob 4. oktobru

 

Kolumne na spletnem portalu Pes moj prijatelj izražajo osebno mnenje kolumnistov in ne odražajo nujno stališča urednikov portala.

LETA 2016 JE REGISTRIRANIH 15 ZAVETIŠČ!

  • V letu 2016 v Sloveniji deluje 15 zavetišč za zavržene in brezdomne živali. Ta vsako leto v svojo oskrbo sprejme na tisoče psov in muc ter drugih živali. Mnoge so po 30. dnevih bivanja v zavetišču evtanazirane. Če razmišljate o novem družinskem članu, obiščite katerega od zavetišč! Seznam in vse ažurne podatke najdete na našem portalu.

Zadnji oglasi

Oddajo se: Spoznaj Donno, ki išče svoj dom - za vedno!
Donna je mlada psička, stara je leto in pol. Psička je zelo nežna, hkrati pa plašna v novih situacijah. V družbi ljudi, ki jih pozna, je...
Izgubljeni: V nekaj dneh izginila dva beagla
Zgolj v nekaj dneh sta neznano kam izginila dva psa pasme beagle. Oba psa sta izginila pred hišo, pravijo skrbniki.     V...
Izgubljeni: Na območju Vranskega pogrešajo Athosa
Naš bralec Marcel sporoča: "V soboto se nam je izgubil pes po imenu Athos. Imel in seveda ga imam še vedno rad in ga pogrešam...
Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnih nastavitvah piškotkov

O piškotkih

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnih nastavitvah piškotkov

Sejni piškotki

To so piškotki, ki so potrebni za delovanje spletnega mesta.
'ngnSession' - glavni piškotek, ki vzdržuje sejo in se izbriše s potekom seje. Seja privzeto poteče po 2 urah
'OAID' - piškotek potreben za namene oglaševanja, ne shranjujemo nikakoršnih podatkov. Potreben je za preprečevanje podvojenih klikov ter dvojnega prikazovanja. Poteče po 1letu.
'ngnCookies' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede piškotkov
'ngnFacebook' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Facebook piškotkov
'ngnTwitter' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Twitter piškotkov
'ngnGoogle' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Google piškotkov


Več o piškotkih


 Dovoljeno

Facebook piškotki

Piškotki za Facebook vtičnike, ki med drugim vključujejo gumb 'Všeč mi je' in možnost komentiranja izdelkov in novic. Piškotek za to storitev nastavi facebook.com v primeru, da ste to stran že kdaj prej obiskali in poteče v 2 letih.


 Dovoljeno

Twitter piškotki

Piškotki za Twitter vtičnike, ki med drugim vključujejo gumb 'Tweet' in možnost prikazovanja povezanih tweetov. Piškotek za to storitev nastavi twitter.com v primeru, da ste to stran že kdaj prej obiskali in poteče v 2 letih.


 Dovoljeno

Google piškotki

Vtičniki za Google+ platformo, ki vključuje +1 gumb. Piškotek za to storitev poteče po 6 mesecih.


 Dovoljeno