14.12.2019

Luka prosi: "Podpišite peticijo, da se Roni trajno odvzame!"

Zgodbo Luke Vrbančića in njegovega pasjega prijatelja Rona so v minulih dneh spoznali vsi. Kot je znano, so petletnega psa Rona inšpektorji zaradi zanemarjanja in ugrizov oktobra odvzeli lastnikom. Pristal je v zavetišču Brežice, kjer je Luka z njim začel učenje osnov, ki jih nezaupljivi Ron nikoli ni spoznal. Ron je hitro napredoval, a njegovo novo življenje je prekinila odločba inšpekcije, ki ga je vrnila lastnikom, ki so ga zanemarjali.

Luka je v javnost delil veliko čustvenih zapisov, v katerih je pojasnjeval, da se za Rona bori zato, ker lahko pri starih lastnikih znova postane agresiven. "Če Ron spet ugrizne in bo podana prijava, je velika možnost, da bo evtanaziran. Na koncu, tako kot vedno, bo kratko potegnila žival. Ron rabi novo priložnost," je prepričan Luka. Ko se je že zazdelo, da bo Ron dobil lepše življenje, se je torej vrnil v stari dom (čeprav ga tam v tem trenutku menda ni). Tja, kjer je bil mesece privezan med staro kramo, stroje in avtomobile, kjer naj bi ga učili agresivnosti in kjer ni bil vajen toplih človeških dotikov. Kljub očitnemu in neverjetnemu napredku v zavetišču ter množičnega pritiska javnosti so pri Veterinarski inšpekciji neomajni.

Kot pojasnjujejo, je imel Ron status nevarnega psa, niso pa zasledili sledi zanemarjanja. Ker je lastnica vzpostavila pogoje za nevarnega psa, torej pesjak, uto in napis, so Rona vrnili. Zakaj je pes postal nevaren, inšpekcije očitno ne zanima.

Ne pustimo, da zadeva potihne, dokler se to z Ronom ne razreši ... Bodimo kot voda, ki vztrajno prodira skozi najmanjše špranje, da uspe porušiti tudi največje jezove.

Luka Vrbančić


Kje je zdaj Ron?


Ron je v torek zapustil brežiško zavetišče in bil odpeljan v stari dom. A vse glasnejše so govorice, da psa tam danes ni več. "Rona včeraj in v četrtek ni bilo v boksu, v katerem je zdaj čisto drug pes. Sosedje pravijo, da je ta kuža tja prišel kak teden za tem, ko je Ron bil odvzet. Inšpektorat je bil o tem obveščen v četrtek, takoj, ko smo ugotovili, da Rona v boksu ni, podana je bila prijava za nadzor (pravzaprav tri prijave), ki pa še ni bil opravljen. Ko smo včeraj poklicali, zakaj še nobeden ni preveril kaj se dogaja, so nam povedali, naj pokličemo v ponedeljek," je danes zapisal Luka, ki je o dogajanju obvestil tudi Ministrico za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandro Pivec ter predsednika Boruta Pahorja.

"Upamo in verjamemo, da je z Ronom vse v redu. Drugače niti ne razmišljamo. Tudi sam se neprestano sprašujem, če bi lahko kaj drugače storil, kot sem, ampak si nič ne očitam, saj sem in še vedno dajem vsak del sebe zanj. Izpostavil sem se in se spoprijel z zelo vročim kostanjem, resnično ni lahko, niti lepo, ampak Ron je vreden vsega tega. Ron je že zdaj postal simbol za nekaj več, za spremembe in je dokaz, da zmoremo, če želimo," dodaja Luka.

Kako lahko pomagate?

 

"Podpišite peticijo, da se Roni trajno odvzame in vrne nazaj v zavetišče Brežice, kjer bo po desetih dneh v karanteni lahko odšel v nov stalni dom! Podpišite in predvsem delite naprej po fb, da zberemo čimveč podpisov," vse podpornike naproša Luka. Peticija je na voljo na tej povezavi.


Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.