Lundenhund – posebna pasma psa

Lundenhund je pasma psa s številnimi posebnostmi. Ima kar 6 prstov, 7 blazinic, 2 zoba več kot ostali psi in vrat, ki ga lahko zavije za 180 stopinj. Gre za pasmo, ki izvira iz Norveškega otoka Vaeroy. Ta pasma je znana po svoji izjemni prilagodljivosti in posebnih sposobnosti lova na morske ptice. Ime pasme je sestavljeno iz norveške besede LUNDE, ki pomeni vrsto vodnih ptic (puffin) iz vrste njork in besede HUNDE, ki pomeni pes. Prav zaradi težavnosti lova imajo nekaj značilnih fizičnih lastnosti, ki so prilagojene delu na težavnih terenih in vodah.

 

Lundehundi so majhni do srednje veliki psi, s prilagodljivim telesom. Imajo razmeroma kratke noge in prožen hrbet, kar jim omogoča, da se lažje gibljejo po skalnatem terenu. Glavo lahko zasukajo za 180 stopinj, kar jim omogoča, da so hitri pri svojem lovu.

 

Njihova posebnost je, da ima 6 dobro razvitih prstov na vsaki šapi (4 prsti naprej, 2 navznoter). Eden od prstov je še posebej dobro razvit za oprijem po gladkih in strmih skalah. Na vsaki šapi imajo po 7 blazinic, od tega je srednja največja in zaraščena z dvema notranjima blazinicama.

 

Lundenhundi imajo še eno posebno zmožnosti in sicer, da med plezanjem v votlinah lahko poklopijo ušesa, da vanje ne pride voda ali umazanija. 

 

Ta posebna pasma bi skoraj izumrla, ko so napredni norveški ribiči začeli loviti ptice z mrežo in pasje pomoči niso več potrebovali. Drug razlog za izumrtje pa je bil davek na vzrejo psov, ki ga je predpisala norveška vlada. V začetku 20. stoletja je bilo samo še nekaj predstavnikov te pasme, dokler se ni angleška vzrediteljica angleških setrov  Elanor Christie, odločila za vzrejo te edinstvene pasme in rešila pasmo pred izumrtjem.

 

Uredništvo Pes moj prijatelj

Fotografije: Dreamstime

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.