21.08.2023

Mačji skrbniki - ne spreglejte!

Mačji prijatelj bo ob tebi do 20 let. Vsi nekako »vemo«, pa vseeno ponovimo, na kaj ne smemo pozabiti, da se bo mačka dobro počutila in da bo varna.

 

Prihod v nov dom

Ko muco varno pripeljemo v novo okolje, ji omogočimo več skrivališč, lahko pod posteljo, pod omaro, za kakšno škatlo, lahko v ogrevani kleti za škatlami, samo, da se lahko skrije. Novo, prekrasno ležišče ni skrivališče. Počasi naj se navadi na ljudi, okolico, vonjave, na nove glasove. Najprej jo omejimo na en prostor. Bodimo uvidevni do živali, sploh, če je prišla sama, brez prijatelja, bratca, sestrice. Ne ropotajmo, ne kričimo, glasbo in televizijo poslušajmo tiho. Res zelo zelo skrbno zapirajmo vrata, da nam ne pobegne in se ne izgubi. Izguba živali se pogosto konča tragično, preprečimo izgubo!

 

Kako nosimo transporter

Boks za varno prenašanje se zapira z vratci, ki jih lahko še zavežemo. Vedno ga nosimo v naročju tako, da so vratca obrnjena proti našemu telesu. Muce se lahko prestrašijo poka ali preprosto novega okolja in vratca izbijejo. Lahko so polne adrenalina in nas presenetijo. Zelo težko je najti muco, če iz boksa zbeži izpred veterinarske ambulante ali avtomobila.

 

Tudi ko selimo muco iz katerega koli razloga, jo moramo seliti izključno v boksu, nikoli v naročju.

 

Mačke so družabna bitja

Mačka se bo navezala nate in na svojo okolico. Omogoči ji življenje skupaj z drugo živaljo, najbolje iz njenega legla. Ko boš od doma, ne bosta osamljeni. Zadovoljstvo in dobro psihično počutje sta  dejavnika za boljše zdravje.

 

Če mačko oddajate drugemu skrbniku, bo verjetno imela krizo, žalostna bo. Če bo izgubila svojega človeka ali svojega prijatelja, bratca, s katerim je živela, bo jokala, iskala, bo potrta. Takrat potrebuje veliko prijazne podpore.

 

Mačka, ki gre v novo dom, mora biti vedno najprej v notranjosti, sicer bo šla »domov«. Na tej poti jo bo lahko doletela nesreča.

 

Posebna nega

Bele muce ne smejo biti na soncu zaradi nevarnosti raka uhljev. Dolgodlake muce je potrebno redno česati, da se jim kepice dlake ne zagozdijo v prebavnem traktu. Mladički jedo vsaj 4 x na dan, ostati morajo v stanovanju. Stare muce naj imajo senior prilagojeno hrano. Obiščejo naj veterinarja, da jim pregleda kri, ledvice. Tudi muce invalidi lahko zelo lepo živijo. Tritačke, slepe muce, pozitivčki imajo lahko kvalitetno življenje, če jim omogočimo primerno okolje in zdravstveno podporo.

 

Nevarnosti v stanovanju

V stanovanju so lahko smrtno nevarna odprta okna, balkon, okna na kip, pralni stroj in štedilnik. Bodimo pozorni.

 

Nevarnosti zunaj

Zunaj živeče mucke v povprečju doživijo le okoli 2 leti, saj nanje preži veliko nevarnosti. Pogosto jih povozijo avtomobili ali napadejo psi, ki niso na povodcu. Nevarni so šakali, lisice in druge lačne divje živali. Nevarni so brezsrčni ljudje. Muce, ki so varne in zdrave, lahko živijo do 20 let. Še posebej mladički in stare živali morajo biti pozimi na toplem in ves čas pod budnim očesom skrbnika.

 

Mačk ne selimo iz znanih lokacij na neznane

Mačke ob selitvi na novo lokacijo, lahko v novem okolju napadejo »staroselce«, jih preplašijo. Tudi mačke, ki so tam doma (npr. na neki kmetiji) lahko na novo prispele muce napadejo, ranijo, odženejo. Tudi  same se lahko odločijo, da se vrnejo domov, iščejo pot na njihovo staro lokacijo in ob tem izgubijo življenje.

 

Bolezen

Muca mora vsak dan redno jesti in piti. Če se obrača stran od tebe ali je bolj mirna kot ponavadi, obišči zdravnika. Če je ranjena in poškodovana prav tako. Ne zdravimo mačk s kamilicami in z zdravili za ljudi. Ne sprašujemo za nasvete po socialnih omrežjih, ampak veterinarje. Če je bolezen huda, ali nas kaj bega, pravočasno poiščimo drugo mnenje. Več ljudi – več ve!

 

Zakaj predejo

Predenje nam pove, da se muca dobro počuti. Lahko pa je tudi znak, da muco boli, da se boji ali da je v stiski. Da gre za bolečino, boš ugotovil z opazovanjem njenega telesa in vedenja, če je drugačno kot običajno.

 

Muce ne smejo ostati same na vikendih

Ljudje jeseni zapustijo vikende. Žal se zgodi, da svoje živali ali živali, ki so jih poleti hranili, pustijo same brez vode, redne hrane in celo brez zavetja. Če opaziš mačko v gorah, pokliči pristojno zavetišče ali društvo za pomoč živalim. Domače mačke ne smejo biti prepuščene zimskim razmeram, morda preživijo nekaj let, vendar si okvarijo ledvice, če jih že prej ne doleti pljučnica.

 

NUJNE ŠTEVILKE

Če najdeš žival, ki trpi, povoženo, hudo ranjeno, kliči 112, ali še bolje, nežno položi v boks ali škatlo ter odpelji na najbližjo veterino.

 

V nočnem času, praznikih, vikendih v primeru nujne pomoči odpeljimo na dežurno veterino, ki  je v Ljubljani odprta non stop na Veterinarski fakulteti, telefon 030 716 190.

 

Pripravila: Mojca Furlan

Društvo Reks in Mila

Fotografije: arhiv društva Reks in Mila

  

 

Kolumne na spletnem portalu Pes moj prijatelj izražajo osebno mnenje kolumnistov in ne odražajo nujno stališča urednikov portala.

 

 

 

 

 

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.