07.12.2020

Mali kužek kot darilo v topel dom? Zavetišča so previdna!

Vse bolj se bližajo božično-novoletni prazniki. Za mnoge je to najlepši čas v letu in čas obdarovanja. Darila pa seveda najbolj nestrpno pričakujejo naši najmlajši. Na seznamu njihovih želja se pogosto znajdejo tudi hišni ljubljenci: psi, muce, zajčki, papige, hrčki, ribice … Preden se boste odločili izpolniti tako željo svojemu otroku, je prav, da o tem temeljito razmislite.V slovenskih zavetiščih se sicer vse redkeje srečujejo s primeri, ko k njim pridejo ljudje, ki bi želeli posvojiti psa, da bi ga poklonili otroku za darilo. A taki primeri še vedno obstajajo. V večini zavetišč take posvojitelje zavrnejo, ponekod pa so se celo odločili, da posvojitvenih razgovorov v tednu pred prazniki sploh ne opravljajo. V berlinskem zavetišču, ki je največje v Evropi, so se lani že v drugem tednu decembra odločili, da do konca leta povsem ukinejo možnost posvojitve. "Odločitve o obdarovanju so velikokrat impulzivne. Nekdo na primer vidi fotografijo simpatičnega mladiča in se mu zdi to odlična ideja za darilo. Za božič otroci res največkrat dobijo igrače, a se moramo zavedati, da psov in mačk ne moremo dojemati tako. Po počitnicah, ko začne znova primanjkovati časa, jih namreč ne moremo pospraviti v omaro ali potisniti pod posteljo, temveč je treba zanje skrbeti," navaja vodja ljubljanskega zavetišča Marko Oman. 

Kaj je torej lahko posledica neposrečene posvojitve? Pogosto tudi to, da se pes vrne v zavetišče, kjer nato preživi kar nekaj dolgih let. In takih primerov je veliko, tudi v naših zavetiščih. "Naj bo odločitev za žival res premišljena. Gre za 15-letno odločitev in obvezo, da bomo imeli radi žival, skrbeli zanjo, saj smo zanjo ves svet," v teh dneh opozarjajo tudi v društvu Animal Angels.

Zakaj živali ne poklanjamo za darilo otroku?

Živali so čuteča živa bitja in ko jih sprejmemo v svoj dom se zavežemo, da bomo zanje skrbeli naslednjih 10 ali 15 let. Živali niso predmeti, ki jih lahko, ko se jih naveličamo, preprosto odvržemo. Skrb za žival zahteva veliko mero odgovornosti in seveda tudi časa. Otrok, ki vsak dan odide v šolo, sam nalogi seveda ne bo kos. Vsakodnevni sprehodi s psom, skrb za nego, zdravje, prehranjevanje … to je tisto, kar v veliki meri počnemo odrasli ljudje. Sami poskrbimo za vse, kar pes potrebuje – opremo, plačilo hrane, veterinarskih storitev in mnogo drugega. Imeti hišnega ljubljenca pomeni, da bo naša denarnica ob koncu meseca še nekoliko tanjša. "Bomo zmogli to?" se je prav vprašati.

Sledi še vprašanje: "Smo pripravljeni kot starši prevzeti odgovornost, da bomo ves čas uspeli poskrbeti za vse, kar pes od nas pričakuje?" Igra s psom bo vašemu "malčku" seveda izredno zanimiva in zanjo si bo zagotovo pripravljen vzeti veliko prostega časa (če ne celo vsega) prvih nekaj tednov. Najverjetneje bo otrok pomagal tudi pri čiščenju in ostalih opravilih. A primeri v praksi kažejo, da se tudi otrok vsega lepega enkrat naveliča in ko bosta s psom odraščala, ta mali kuža zanj ne bo več tako zanimiv. Z leti bodo za otroka prišle še dodatne - druge obveznosti. Kaj potem? Večji del skrbi za psa (tudi igra) bo padla na pleča staršev. Če slednji o odločitvi pred nabavo psa niso premislili dovolj temeljito in odgovornosti niso bili pripravljeni sprejeti sami, bodo psa peljali – v zavetišče. Ti primeri so žal še vedno prepogosti tudi pri nas.

Tudi pred božično-novoletnimi prazniki starši torej nikakor ne podležite otrokovi prošnji, ki podzavestno čuti, da ste bolj "mehki" za usliševanje želja. Omisliti si psa je za vsako družino korak, ko pride v hišo nov družinski član z mnogimi potrebami in hotenji, najmanj kar je, pa spremeni življenje. Starši morate skupaj z otrokom oceniti, ali sploh imate ustrezne življenjske razmere za psa.

Odgovorite na naslednja vprašanja in preverite, v kakšno "pustolovščino" se podajate.

 

Zakaj si želite psa?

 

Precej enostavno vprašanje, a veliko ljudi si ga ne zastavi, ko razmišlja o posvojitvi psa. Nikakor se za to ne bi smeli odločiti samo zato, "da ga imate" ali zato, da ustrežete svojim otrokom. Kadar se za psa ljudje odločajo iz takšnih in podobnih razlogov, se ta odločitev pogosto izkaže za veliko napako. Zapomnite si, da boste odgovorni za novega družinskega člana, ki bo morda z vami kar 15 let ali celo več.

 

Imate v življenju dovolj časa za psa?

 

Psi so živali, ki so navajene živeti v tropu in vi ste del njihovega tropa. Ker so družabne živali, jih ne morete ignorirati, ko ste prezaposleni ali preutrujeni, da bi se ukvarjali z njimi. Zahtevajo veliko skrbnosti, najbolj pa seveda hranjenje, gibanje in socializiranje. Psi potrebujejo družbo in vašo energijo vsak dan. Zelo veliko čudovitih psov konča v zavetiščih ravno zato, ker njihovi skrbniki za njih niso imeli časa skrbeti in se z njimi ukvarjati.

   

Si psa lahko privoščite?

 

Razumljivo je, da skrb za psa prinese s seboj stroške, ki so v nekaterih primeri lahko precej visoki. Šolanje, veterinarska oskrba, hrana, igrače, priboljški in ostala nega niso poceni, zato razmislite, če bo vaše finančno stanje dovoljevalo, da psu nudite vse, kar potrebuje.

 

Boste kos težavam, ki vam jih lahko prinese skrb za psa?

 

Ne glede na to, ali si boste omislili mladička ali odraslega psa, vas lahko presenetijo različne situacije, kot so na primer zdravstveni zapleti. Poleg tega pa bodite pripravljeni na določeno mero "škode", ki jo bo vašemu domu lahko povzročil vaš član, posebno če bo to majhen kuža ali katerikoli pes, ki je bil navajen zunanjega življenja.

 

Vam stanovanjska situacija omogoča psa?

 

Veliko stanodajalcev prepoveduje domače živali oziroma v takšnih primerih določa drugačne pogoje najema. Navadno je manj težav, če imate manjšega in mirnejšega psa. V vsakem primeru se ne pozabite posvetovati z lastnikom stanovanja, če se boste odločili za kosmatega sostanovalca.

 

Je sedaj primeren čas za psa?

 

Če imate majhne otroke (mlajši od 6 let) bo morda bolje, če nekaj let počakate. Psi so lahko precej hiperaktivni, čeprav nekateri psi kljub vsemu dobro sobivajo tudi z majhnimi otroci. Dejstvo pa je, da so otroci šele po 10. letu starosti lahko dovolj zreli, da znajo skrbeti za psa. S skrbjo za psa pa prav tako počakajte, če veliko potujete zaradi službe, če ste študent z napornim urnikom ali pa ste zaradi različnih razlogov večino dneva zdoma. Pes bo zahteval veliko vašega časa zato bo bolje, da se zanj odločite, ko se ustalite.

  

Kdo bo skrbel za vašega psa, ko boste na potovanju/službeni poti?

 

Pomislite na znance, prijatelje ali sorodnike, ki imajo radi pse oziroma jih imajo doma, in so dovolj odgovorni, da jim zaupate skrb za vašega pasjega ljubljenca, kadar boste zdoma. Če nimate te možnosti se pozanimajte o drugih možnostih varstva, dopuste pa raje načrtujte tako, da vas bo vaš pes na počitnicah lahko užival z vami.

 

Boste zavesten in odgovoren skrbnik?

 

Če psa nimate namenjenega za vzrejo, je vašega kosmatinca najbolj odgovorno kastrirati oziroma sterilizirati. Poleg tega, da mora imeti vaš pes primerno prehrano, dovolj gibanja, veterinarsko oskrbo, vso potrebno dokumentacijo in opravljena cepljenja, potrebuje tudi veliko ljubezni, časa in skrbnosti. Upoštevajte uporabo povodca v urbanih naseljih in za njim pobirajte iztrebke.

 

Pes bo vaš za celo njegovo življenje

 

Ko pride do vprašanj, ali imeti psa ali ne, je seznam precej dolg. A moramo se zavedati, da se odločimo skrbeti za žival za celo njeno življenje. Preveč psov konča v zavetiščih, ker si ljudje pred samo odločitvijo ne zastavijo teh enostavnih a pomembnih vprašanj. Dobro premislite, kako zelo se bo vaše življenje spremenilo, ko boste enkrat imeli psa. Nikakor pa ne pozabite – imeti psa je privilegij, ne pravica. Skrbite za svoje ljubljence in jih imejte radi, pa vam bodo ljubezen vračali tako, kot to znajo samo oni.Žival je naš prijatelj na poti skozi celo življenje. Razmislimo trezno o novem družinskem članu, bodimo odgovorni skrbniki!

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.