26.06.2017

Masovni poboj psov in mačk v zavetišču?

"Mariborski azil, vodstvo UVHVVR, vodstvo Maribora in Snaga so vsi vpleteni v masovni poboj psov in mačk in so pri tem vsi zelo mastno zaslužili!" je stavek, ki ga je zapisal Aleksander Kamenik in mimo katerega ni mogel noben ljubitelj živali v zadnjih dneh. Na socialnih omrežjih se je namreč kot blisk razširilo pisanje o domnevnem "slovenskem azilu smrti", kot so ga poimenovali nekateri.

 

 Obtožbe na strani Aleksandra Kamenika

 

Kamenik, aktivist za zaščito živali, ki deluje pod okriljem Varne hiše nove je na svoji Facebook strani objavil fotografije povsem praznih boksov v mariborskem zavetišču in jih pospremil z besedami: "Dokazi, da je bil Mariborski azil 95 % prazen in to azil ki pokriva 34 Slovenskih občin!! Kje so psi in kje je davkoplačevalskih sto tisoče eurov letnega denarja, ki čudežno izgine??!!"

 

Največji in najnovejši slovenski azil je skoraj povsem prazen, a drugi pokajo po šivih, navaja Kamenik in ljubitelje živali poziva: "Bodimo vsi mali detektivi in uspelo nam bi razvozlat kaj se dogaja z tem azilom, ki je stal nas Mariborčane milijone eurov in ogromno denarja iz letnega proračuna!"

 

 Obtožbe na strani Aleksandra Kamenika

 

"Kak prazen, če je bil poln januarja, ko sem bila tam??" se pod objavo sprašuje Mojca. Na pisanje se je odzvalo še ogromno drugih ljubiteljev živali. Mnogo jih je izrazilo upanje, da so bili vsi ti psi posvojeni, a jim Kamenik odgovarja: "Oddani niso bili to vam garantiram! /…/ Sedaj, ko jim za vratom visi kriminalistična služba se azil spet po zelo dolgem času počasi polni in spet nas bodo ljubitelje živali prepričali, da je azil vedno poln živali in kako lepo skrbijo za njih, čeprav so jih v resnici masovno pobijali sami!"

 

 

Zgodba se nam je zdela neverjetna, zato smo se po odgovore danes napotili na mariborsko Snago, kjer Kamenikove trditve v celoti zavračajo in razmišljajo o prijavi pristojnim organom zaradi namernega klevetanja in blatenja dobrega imena. "V mariborskem zavetišču imamo trenutno v oskrbi 21 psov. Glede na število namestitvenih boksov, ki so nam na voljo, teh je 54, pomeni to 39 % zasedenost. Prilagamo fotografije, ki so bile posnete danes ob 9:45," našemu portalu pojasni Petra Hercog. Vseh 21 psov ima tudi dnevne sprehajalce: "Takšna natolcevanja so tudi skrajno nepoštena in žaljiva do vseh njih, ki dnevno prihajajo v zavetišče in poskrbijo, da gredo vsi psi na dostojen dnevni sprehod."

 

Fotografije azila na današnji dan (foto: Snaga)

 

Mariborsko zavetišče od začetka leta ni bilo "nabito polno" s psi, dodaja, ob tem pa je vsaj polovica v zavetišču tudi po več let, zato v Snagi zavračajo vse očitke o tem, da naj bi "pse množično pobijali". V letošnjem letu so v nove domove pospremili že 63 psov, evtanazirali pa so 5 psov in še to iz zdravstvenih razlogov, pravijo v Snagi.

 

Tudi namigovanja Aleksandra Kamenika, da bi se naj trenutno z zavetiščem ukvarjali kriminalisti v Snagi zavrnejo: "S takšnimi dejstvi ne razpolagamo, prepričani pa smo, da v kolikor bi organi pregona vodili kakšen postopek zoper naše zavetišče, bi bili povabljeni vsaj na zaslišanje. Tako da lahko tudi to informacijo zavrnemo kot laž!"

 

Zanimalo nas je, kako sicer poteka sodelovanje med Kamenikom in samim zavetiščem. Kot nam povedo v zavetišču, Kamenik k njim občasno pripelje kakšnega izgubljenega psa. "Sicer pa z njim nismo in glede na laži, ki jih zlonamerno o našem delu širi na družbenem omrežju, tudi ne želimo sodelovati. Takšni ljudje namreč povzročijo ogromno škode – škode živalim, ki iščejo nove domove in takšnih ljudi mi ne imenujemo ljubitelji živali," dodajajo.

 

 

Na Policijski upravi Maribor so nam pred nekaj minutami povedali, da so prejeli anonimno prijavo o domnevnih nepravilnostih pri ravnanju z živalmi na območju policijske uprave, a nam zaradi interesa preiskave podrobnejših informacij zaenkrat ne morejo posredovati.

 

Med pripravo članka nas je v oči zbodla še ena nenavadna objava. Zavetišče Maribor je pred tremi dnevi zaradi zasedenosti ustavilo sprejem najdenih mačk. Na to opozarja tudi obvestilo na vstopni strani zavetiške spletne strani.

 

Ob nadaljnjem raziskovanju lahko vsak ugotovi, da na isti spletni strani za oddajo oglašujejo zgolj tri muce. "Drži, v četrtek smo ustavili sprejem mačk, ker imamo vse namestitvene kapacitete zasedene. /…/ Kot smo zapisali ob informaciji o ustavljenem sprejemu, je zavetišče polno mačjih mladičev, ki so še premladi za sterilizacijo/kastracijo in cepljenja, zato jih tudi ne objavljamo kot živali za posvojitev. Ko bodo dovolj odrasli, da jih bomo lahko skladno s predpisano zakonodajo oskrbeli, pa bodo tudi objavljeni na vseh naših kanalih komuniciranja, da iščejo nove domove," pojasnjujejo v zavetišču.

 

Spomnimo: Zavetišče Maribor je mariborska Snaga prevzela leta 2012, ker društvo za zaščito živali Maribor ni več zmoglo nositi stroškov in je vrnilo koncesijo za izvajanje te obvezne javne gospodarske službe. Dodelitev koncesije za upravljanje mariborskega zavetišča za živali javnemu podjetju Snaga je bila za marsikoga sporna, sploh zato, ker je celjski zavod Mačja hiša na razpisu ponudil najugodnejše pogoje. Zavod je nato na upravnem sodišču celo dobil spor (sodišče je odločitev mariborske občine, da koncesijo podeli Snagi razveljavilo), sledili so celo množični protesti v centru Maribora. A vse to takratnega mariborskega župana Franca Kanglerja ni prepričalo, da bi svojo odločitev spremenil.

 

 

Proti podelitvi koncesije Snagi je leta 2012 protestiralo več sto ljudi

 

 

Koncesijsko razmerje se Snagi sicer izteče konec prihodnjega leta, torej 31.12.2018. "V kakšni obliki se bo lastnik odločil podeliti koncesijo za naslednje obdobje, ne želimo ugibati, odlok namreč predvideva dva možna načina, od katerih je en javni razpis, drugi pa neposredna podelitev koncesije. Prepričani smo, da naše delo v zavetišču opravljamo strokovno in na moralno visokem nivoju, nas pa vedno znova žalostijo tovrstne laži, ki iz neznanega vzroka zaokrožijo po medijih. Zadnji tovrstni primer, o katerem ste poročali tudi sami, je bil očitek iz konca aprila, da na živalih opravljamo laboratorijske poskuse," še pravi Petra Hercog iz službe za odnose z javnostmi pri Snagi.

 

Svoje namere, da si želijo upravljanja mariborskega azila pa v teh dneh ne skriva Aleksander Kamenik: "Ne bom tajil, da želim, da bi naše društvo prevzelo vodenje azila," navaja v svojem pisanju in napoveduje, "da prava borba šele pride".

 

Za komentar na dogajanje smo zaprosili tudi Društvo za zaščito živali Maribor, na odgovor še čakamo.

 

Povezane vsebine:

 

Precejšnja sredstva namenjena zavetiščem res niso dovolj?

 

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.