03.04.2023

Mladiči srnic žrtve pasjih zob! Pazljivo v naravi, sledi lahko tudi kazen do 1.200 evrov!

V spomladanskem času mnoge divje živali polegajo svoje mladiče. Na žalost se vsako sezono prepogosto dogaja, da veliko mladičkov postane žrtev pasjih zob. Psi reagirajo nagonsko in kljub temu da so sedaj hišni ljubljenčki, svojih prednikov še niso pozabili, opozarja stroka.



Kaj lahko torej storimo njihovi skrbniki?

Vsekakor je osnovni napotek najbolj enostaven: psov ne puščamo brez nadzora! Ravno zato, ker so mnogi skrbniki psov prepričani, da se njihov pes lahko nenadzorovano sprehaja po gozdu, pogosto prihaja do žrtev ravno med divjadjo. Pomembno je vedeti, da lahko že pes manjše rasti ubije mladička srne. Tak mladiček nekaj tednov po rojstvu ne more slediti svoji materi in tudi ne more ubežati napadalcu. Ko pes najde takega mladiča je pogosto že prepozno, da bi jih skrbnik lahko odpoklical.

Poleg neodgovornega dejanja s strani skrbnikov velja omeniti, da ima tovrstno dejanje za posledico tudi visoke globe. Zakon je glede izpusta psov v naravo namreč jasen. Psov pač ni dovoljeno spuščati prosto v naravo brez nadzora. Za povzročeno škodo odgovarja lastnik in globe niso ravno majhne, te namreč segajo celo do 1200 evrov. V lanskem letu je inšpekcija oglobila 30 posameznikov, ki so pse spuščali v naravo in jih pri tem niso imeli pod nadzorom. 

Kljub temu da zakon pravi, da mora biti pes pod nadzorom, to ne pomeni, da mora biti pes ves čas privezan na povodcu.  Na Inšpektoratu za kmetijstvo, gozdarstvo, lovstvo in ribištvo pravijo, da se lahko pes prosto giblje, a mora biti v neposredni bližini svojega skrbnika, da ga ta lahko kadarkoli odpokliče. Pes mora na odpoklic tudi reagirati, tukaj pa seveda veliko vlogo igra vzgoja.

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.