24.03.2020

Mnogi v teh dneh psov ne sprehajajo! To ni pravilno ravnanje!

V preteklih dneh in v duhu aktualnega dogajanja je bilo moč zaslediti, da nekateri ljudje enostavno ne hodijo (ne upajo) več s psi na sprehode, ker se bojijo novega koronavirusa, sporočajo iz Društva za zaščito živali Maribor in s posebnim pozivom apelirali zlasti na tiste, ki živijo s psi v blokih, stanovanjih večstanovanjskih stavbah ...Psi še vedno potrebujejo sprehode. "Vaš pes nujno potrebuje sprehod, prav tako mora opraviti potrebo, itd. Sprehod je za psa ključnega pomena. Ko slišimo in beremo, da je potrebna previdnost tudi na pasjem področju, to pomeni, da s tem ne pustite drugim ljudem, da božajo vašega psa. V teh časih naj se vaš kuža ne cartlja z drugimi kužki in ljudmi zgolj zato, da ga ne bi božala / cartala denimo oseba okužena z novim koronavirusom in tako bi, potencialno možno, ostal virus na npr. ovratnici, dlaki," poudarjajo v društvu in dodajajo, da so vsi nasveti namenjeni zgolj za varnost ljudi.


Kot je dobro znano, psi niso prenašalci virusa COVID19. Zaradi svoje varnosti psov ne vodite na obljudene kraje, na sprehode pojdite s psom sami, ob gibanju zagotovite varno razdaljo do gibanja ostalih. " Poiščite mirne, neobljudene kotičke v naravi. Naberite si regrat, poslušajte ptice ... Namenite si čas. Za vas in vašega psa. Ponavadi, v normalnem tempu življenja, nam prav tega zmanjka za naše smrčke," zaključujejo v mariborskem društvu.

In ne pozabite: Virus ostane na površini in celo na asfaltu tudi do 48 ur, kar pomeni, da ga lahko kuža prinese tudi v stanovanje! Zato je velikega pomena, da po vsakem sprehodu očistimo tačke našega kosmatinca. Pred vstopom v stanovanje operite šape z milom, ki ga uporabljate tudi za svoje roke ali s posebnim milom, ki je izdelan posebej za nego psa.

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.