13.05.2020

Množično zastrupljanje živali v 4 slovenskih mestihZ Obale v zadnjih dneh prihaja več obvestil o najdbah strupenih vab, ki naj bi bile namenjene psom in mačkam. Največ obvestil sicer prihaja iz Lucije, od koder je nekaj živali že potrebovalo veterinarsko oskrbo. O hujših zastrupitvah poročajo tudi iz Domžal. Tam naj bi tako zbolelo že šest psov, ena psička pa je zaradi hude zastrupitve poginila. V občini Log – Dragomer so zaradi zastrupitve s strupom pred slabim mesecem poginili trije psi, na občini pa takrat niso vedeli, za kakšen strup gre in kako je videti. Že pred meseci pa so bili namernemu zastrupljanju priča v Mariboru. V Društvu za zaščito živali Maribor so javnost takrat obvestili, da je pes na Koroški cesti v Mariboru pojedel strupeno vabo in se zastrupil. Strup naj bi bil skrit v briketih in konzervah.

Primerov, ko so neznanci namerno škodovali hišnim ljubljencev je iz leta v leto več, nekateri živalim v vabe nastavljajo celo žiletke ali žeblje. Čeprav gre za kazniva dejanja, za katera je zagrožena tudi zaporna kazen, večine primerov ljudje ne prijavljajo, zato jih policisti ne morejo obravnavati, tako pa tudi ne priti do storilcev.

Omeniti sicer velja, da je tu sezona vrtičkanja, katerega del je tudi nastavljanje zaščit pred škodljivci. Namen teh strupenih vab je ta, da privabljajo ciljne vrste živali, žal pa zaradi svojega velikokrat mamljivega vonja ali okusa nemalokrat klonejo tudi kolateralne žrtve, psi in mačke. Svetujemo vam, da psov na sprehodih v nobenem primeru ne puščate brez nadzora. 

V primeru namernih zastrupitev gre za kazniva dejanja, za katera je zagrožen tudi zapor

 

Zastrupljanje živali je sicer kot prekršek opredeljeno v zakonu o zaščiti živali, gre pa lahko tudi za kaznivo dejanje mučenja živali. Storilca se lahko kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do dveh let. Zelo pomembno je, da so ljudje vztrajni pri prijavah. "Zelo pomembno je, da je policija o takih dogodkih zaradi a dokazov obveščena čim prej, saj se s tem povečuje možnost uspešnega zaključka preiskave kaznivih dejanj," je pred časom opozoril predstavnik mariborskih policistov Miran Šadl. Skrbnikom psov, ki so opazili, da je pes pojedel kakšno strupeno snov ali jo je le ugriznil, svetuje, naj jo primerno fotografirajo in obvestijo policijo. V primeru, da so se že pojavili znaki zastrupitve, pa je zaradi dokazovanja treba pridobiti analizo zaužite strupene snovi. Za uspešno dokazovanje je vsekakor treba storilca zalotiti na kraju kršitve oziroma pridobiti podatke o morebitnih pričah, ki bi potrdile, da je storilec nevarno snov na kraju tudi nastavil.

 

In če pride do zastrupitve?

 

Svetujemo vam, da psov na sprehodih v nobenem primeru ne puščate brez nadzora. Če se zgodi, da žival zaužije nastavljeno strupeno snov je pomembno vedeti, da so pri reševanju življenja največkrat lahko usodne že minute, zato je v teh primerih obvezen takojšen obisk pri veterinarju! Ljudje pogosto ne gredo za tem, da je pes zaužil strup, zato naj bodo skrajno pozorni, če se pes po sprehodu slabo počuti, če je bruhanje modro-zelene barve pa je čas za takojšnje ukrepanje. Vsako čakanje ima lahko usodne posledice.

 

Znaki zastrupitve se lahko pokažejo že v nekaj minutah - oteženo dihanje, nekoordinirana hoja, motnje v zavesti. Možne pa so tudi motnje vida, slinjenje, bljuvanje s krči, nekontrolirano izločanje, pojavi se lahko tudi driska. Za žival je tak strup v večini primerov usoden, saj napade dihalni center in posledično zadušitev. Tudi za to obstaja protistrup, vendar je čas res ključnega pomena. V trenutku, ko opazimo ali posumimo, da je pes zaužil takšen pripravek moramo resnično čimprej do veterinarja, pa še v tem primeru je uspeh zdravljenja vprašljiv.

 
Foto: Shutterstock (fotografija je simbolična)

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.