13.09.2023

Pes opravlja veliko potrebo 3-4 na dan. Je to normalno ali gre za kakšno bolezen?

Vprašanje bralke Mance: Imam koker španjela starega 6 let, kateri gre na veliko potrebo večkrat na dan (3-4 krat). Ali je to normalno ali gre za kakšno bolezen?

Odgovor: Za konkretni in pravilen odgovor je vprašanje zastavljeno dosti preveč na splošno. Načeloma, če pes opravi veliko potrebo 3-4 krat dnevno ni nič narobe, če je ješč, živahen kuža, igriv, kot mora biti 6 let star koker. Lastnica ne navaja kakšno je blato, kakšne konsistence je, ali je prvi del blata trd potem pa mehak, ali je prisotna sluz v blatu, ali se pojavlja tudi driska…… Lastnica tudi ni napisala s čim hrani svojega psa, z briketi, mehko hrano ali z BARF hrano, ali sama pripravlja obroke. Prav tako ne vemo ali hrani svojega kokra enkrat dnevno ali večkrat dnevno. Pomembno je tudi, ali je imel kuža v prejšnjih letih kako resnejše obolenje črevesja z dalj časa trajajočo drisko? Lastnica tudi ni navedla ali 3-4krat dnevno kuža izloči veliko blata ali majhne količine. Prav tako ne vemo, ali je kuža dobil zdravila zoper zajedavce.

 

Kot sem omenil, če je kuža zdrav in ješč in gre 3-4krat na blato v normalnih količinah je lahko vzrok v izbiri hrane, ki mu ne ustreza najbolj in ima tudi slab faktor prebavljivosti. Če je zdrav, lahko previdno poskusi z zamenjavo hrane, katere paralele pa ji ne morem svetovati, saj ne vem, katero hrano uživa njen kuža. Zavedati pa se mora, da lahko nenadna in prehitra sprememba hrane vodi v večje težave s hujšimi prebavnimi motnjami.

 

Svetujem, da naj lastnica koker španjela obišče veterinarja, opravi naj hematološko in biokemijsko preiskavo krvi, kjer se bo videlo tudi delovanje trebušne slinavke, jeter, ledvic, kjer se bo izključila infekcija, zaželena bi bila tudi parazitološka in mikrobiološka preiskava blata. Po potrebi se naredi tudi RTG preiskava trebuha, kjer se bo videlo, ali je v črevesju veliko plina.

 

Če bo vsa omenjena diagnostika negativna se lahko posveti zamenjavi hrane, ki bo lažje prebavljiva in ne bo tako močno stimulirala črevesja na izločanje blata. Če pa je kuža popolnoma zdrav, če je izključeno organsko obolenje, se lastnica lahko tudi posvetuje z veterinarskim nutricionistom, ki ji bo svetoval, kako ukrepati v tem primeru.

 

Emil Senčar dr. vet. med.

Veterinarska bolnica Ptuj

Fotografija: Dreamstime

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.