12.03.2024

Mutacije v genu POMC povzročajo prekomerno težo določenim psom

Psi z mutacijo v genu POMC imajo večji apetit in nižjo stopnjo presnove. Edini pasmi, ki sta nagnjeni k prekomerni teži zaradi mutacije gena POMC sta labradorec in določeni prinašalci. Mutacija prizadene približno četrtino labradorcev in dve tretjini prinašalcev.

 

Raziskovalci iz Univerze v Cambridgeu so ugotovili, da mutacija gena spreminja pot v pasjih možganih, povezano z uravnavanjem telesne teže. Kot so zapisali na spletni strani Newscientist so raziskovalci opravili test »klobase v škatli« z 87 labradorci. Psi so videli in vonjali klobaso, ki je bila zaprta v posodi. Labradorci z mutacijo gena POMC so dlje časa vztrajali pri odpiranju škatle kot psi brez nje.

 

Za konec priporočajo, da se skrbniki psov s prekomerno težo poskušajo izogniti dajanju priboljškov kot načina izkazovanja naklonjenosti in to nadomestijo s sprehodi s svojimi štirinožnimi prijatelji.

 

Fotografija: Dreamstime

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.