25.01.2024

Na kaj biti pozoren, če se odločate še za enega psa

Če razmišljate o tem, da bi svoj dom delili še z enim psom, naj to ne bo zato, da bo prvi imel družbo, ker vas dolgo ni iz službe ali ker imate težave s prvim psom. Odločitev za še enega psa je pomembna odločitev, ki zahteva premišljeno in odgovorno odločitev celotne družine. Tu je nekaj ključnih vidikov, na katere morate biti pozorni:

 

 • Čas in energija: Dodajanje novega psa v družino zahteva dodaten čas in energijo. Prepričajte se, da imate dovolj prostega časa za izpolnjevanje potreb obeh psov. Tudi usklajevanje njunih različnih osebnosti in potreb lahko zahteva dodaten napor.
 • Denar: Pasja oskrba, hrana, veterinarski stroški, zdravstveno zavarovanje in druge potrebščine zahtevajo finančno zavezo. Prepričajte se, da imate dovolj sredstev za kakovostno skrb za oba psa.
 • Prostor: Premislite o prostoru, ki ga imate doma. Ali je dovolj prostora za dodatnega psa? Poskrbite, da imata dovolj prostora za igro, počitek in druženje.
 • Karakter: Pomembno je upoštevati osebnost prvega psa. Ali je vaš trenutni pes družaben in se dobro razume z drugimi psi? Nekateri psi so bolj samotarski in ne uživajo v družbi drugih psov.
 • Usklajenost potreb: Upoštevajte potrebe in želje že obstoječega psa ter jih primerjajte z morebitnim novim članom družine. Različne pasme in posamezni psi imajo različne potrebe glede aktivnosti, igre, pozornosti in učenja.
 • Vzgoja: Pomembno je razmisliti o času, ki ga lahko namenite učenju in socializaciji novega psa. Novi pes bo potreboval čas, da se prilagodi družinskemu okolju in pravilom.
 • Zdravje in starost: Razmislite o zdravstvenem stanju in starosti vašega trenutnega psa. Če je vaš trenutni pes starejši, morda ne bo najbolj navdušen nad energičnim mladičem.
 • Spol: Pomembno je upoštevati spol obeh psov. Nekateri psi se bolje razumejo z istospolnimi psi, medtem ko drugi dobro sodelujejo z nasprotnim spolom. Če imate namen imeti doma samca in samico, potem bo za vse bolje, da samčka kastrirate ali samičko sterilizirate.

 

Ko pripeljete domov novega psa, boste imeli z njim veliko dela, da ga vzgojite. Če prvi pes ni vzgojen,  boste kaj hitro lahko imeli dvojne težave. Ker se psi hitro učijo, še posebej stvari, ki nam niso najbolj všeč, vam svetujemo, da naj bo prvi pes že odrasel, socializiran in lepo vzgojen preden razmišljate o novem psu.

 

Doma naj ima vsak pes svoj prostor, kamor se lahko umakne. Psov ne puščajte samih, če niso pod nadzorom. Prvi fizični stik med psoma naj bo šele po nekaj dneh in naj bo na nekem nevtralnem teritoriju, najbolje izven vašega dvorišča ali stanovanja, da se lahko počasi spoznata. Nato se lahko z njima skupaj odpravite na sprehod, psa naj bosta na povodcu, da imate nadzor nad njima in da se počasi spoznata.

 

Ves čas pazite na telesno govorico obeh psov. Pozorni bodite na znake, ki vam povejo, da pri psu nekaj ni v redu:

 

 • živčno gledanje stran od drugega psa,
 • poskus umika od drugega psa,
 • izbuljene oči in živčno oblizovanje,
 • pes je v telesnem krču in ni sproščen,
 • pes nepremično strmi v drugega psa,
 • dviguje ustnice in kaže zobe,
 • renči in dela grbo.

 

Vsak pes ima svoj karakter. Na to morate biti pripravljeni že ob nakupu oziroma posvojitvi. Za vsakega psa si boste morali vzeti čas in se individualno ukvarjati z njim, saj imajo psi različne potrebe po igri, sprehodu…

Preden sprejmete odločitev, se lahko posvetujete s strokovnjakom za pse ali veterinarjem, ki vam lahko pomaga oceniti, ali je dodaten pes dobra ideja za vašo družino in obstoječega psa.

 

Uredništvo Pes moj prijatelj

Fotografija: Dreamstime

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.