06.07.2024

Na kaj boste morali biti pozorni pri letošnjem dopustu?

Čas dopusta je tudi za naše pasje prijatelje čudovita izkušnja. S svojim skrbnikom preživlja sproščene trenutke in je z njimi ves dan, spoznava nove vonjave in nove, zanimive kotičke. Če je le mogoče, naj naš pasji prijatelj z nami deli ta čas naše sprostitve, na katerega čaka vse leto. Malce se moramo sicer prilagoditi, ampak to sploh ni težko, saj vemo, da bomo svojega prijatelja zelo osrečili. Preden gremo na pot, moramo razmisliti, ali je naš ljubljenec pripravljen za potovanje, bodisi zaradi svojega vedenja bodisi bolezni ali drugih vzrokov. Na kaj biti pri vsem tem pozorni?

 

 

POTOVANJE Z AVTOMOBILOM

Za mnoge pse je potovanje z avtomobilom velika težava, saj se med vožnjo počutijo neprijetno, nekaterim je tudi slabo. Kombinacija različnih dejavnikov, na primer strahu, premetavanja med vožnjo in nerazumevanja, kaj se sploh dogaja, povzročajo slinjenje, tresenje telesa in zaradi tega občutek slabosti in bruhanje. Težave lahko lajšamo s pripravki proti slabosti, ki ga predpiše veterinar. Brez posvetovanja z veterinarjem pa psu zdravil ne dajemo! Da bi preprečili težave še pred potovanjem, psu nekaj ur pred tem ne dajemo hrane, seveda pa mu ne smemo odvzeti vode. Avto dobro prezračimo, med vožnjo naj deluje ventilacija. Psu ne dovolimo, da bi skozi okno molil glavo, saj to lahko povzroči prehlad ali vnetje oči. Med potjo delamo postanke, da se kuža lahko pretegne in opravi potrebo. Med vožnjo mora biti žival v potovalni kletki ali privezana s posebnim pasom. Nenaden sunek, hitro ustavljanje, oster zavoj ali prometna nesreča lahko našemu psu povzročijo hude poškodbe. Za prevoz so najprimernejše transportne kletke, na kletko pa moramo psa navaditi še pred potovanjem.

 

 

PREHRANJEVANJE NA DOPUSTU

S seboj na oddih vselej vzamemo hrano, na katero je kuža navajen doma. Nikoli namreč ne moremo vedeti, ali je v kraju našega oddiha na voljo hrana, primerna zanj. Zadnja stvar, ki bi si jo skrbniki na dopustu želeli je, da bi imel naš pes prebavne težave. Pomembno pa je upoštevati naslednje: ker se poleti hrana (kosi mesa …) hitreje kvari morate poskrbeti, da pes ne bo zaužil pokvarjene hrane, zato jo pravočasno zamenjajte, psu pa hrano ponudite zgodaj zjutraj ali pozno zvečer! Veterinarji v vročih poletnih dneh priporočajo briketirano hrano, ki ni hitro pokvarljiva. Hrano mu ponudimo v njegovi posodici, na katero je navajen doma.

 

Pes naj ima v vsakem trenutku na razpolago dovolj sveže vode in če je mogoče, jo menjajte vsaki 2 uri. Psu ne smete dovoliti, da bi pil vodo iz stoječih luž ali ribnikov, saj lahko taka voda vsebuje škodljive bakterije ali alge.

 

 

NEVARNOSTI NA PLAŽI

Na plaži moramo psu zagotoviti kotiček v senci in dovolj vode za pitje. Sončenje utegne biti nevarno tudi za pse, še zlasti za kratkodlake in za pse z belo dlako in rožnato kožo. Taki psi lahko hitro dobijo sončne opekline. Psu lahko s kremo za sončenje zaščitimo uhlje in smrček. Nevarno je tudi tekanje po peščeni plaži, ko pes z vsakim korakom dviguje mivko, kar je za pse poseben užitek. Ampak med takšnim tekanjem lahko hitro pride do poškodb sklepov ali tetiv. Morska voda seveda ni primerna za pitje, čeprav jo nekateri psi, še zlasti med igranjem, precej popijejo. To pa povzroči vsaj drisko. Sicer pa lahko sol pušča posledice tudi na koži in kožuhu. Slana koža je izsušena in zato bolj občutljiva na različne poškodbe, zato psu vsakič po kopanju v morju izperimo kožuh s sladko vodo. Če pes kopanja v morju nima rad, ga lahko ohladite z mokrimi brisačami, v katere jih preprosto zavijete za krajši čas.

 

Na morski obali pa moramo biti pozorni tudi na morske ježke in meduze. Mrtvi morski ježki lahko ležijo ob obali in predstavljajo nevarnost, saj se njihove bodice hitro zapičijo v šapo ali v kakšen drug del telesa. Konice bodic se odlomijo in ostanejo v koži, kar je lahko precej neprijetno. Meduze lahko našega psa opečejo po golih ali manj poraslih delih telesa, kot so trebuh, notranja stran stegen in smrček. Ožig meduze povzroči hudo bolečino in oteklino. V takih primerih je dobro poiskati pomoč veterinarja.

 

 

VROČINA NI PASJI ZAVEZNIK

Ko smo na poti in naredimo postanek (gremo na kavo ali prigrizek), v nobenem primeru niti za minuto psa ne pustimo v avtomobilu. Tudi če avto parkiramo v senco ali pustimo odprta okna. O posledicah, ki jih lahko tako dejanje prinese našemu psu (toplotni udar in smrt) smo se že na dolgo razpisali. Tudi na dopustu bodimo skrajno pozorni. Vsekakor je pomembno, da ima pes ves čas na voljo dovolj vode. Z dovolj tekočine bo namreč uravnaval telesno temperaturo. Če imamo psa na prostem, ga ne privezujemo za ograjo ali na drevo. Psu raje pustimo, da si sam poišče kakšen hladen kotiček na vrtu.

 

Sprehod po vročem asfaltu lahko psu poškoduje blazinice na tačkah. Napornejše telesne dejavnosti čez dan, ko je vroče (dolgi sprehodi...) in zadrževanje na soncu v najhujši vročini pa lahko privedejo do toplotnega udara. Psi namreč nimajo učinkovitih sistemov ohlajanja, kot jih imamo ljudje (predvsem potenje), zato se zelo hitro pregrejejo. Za toplotni udar je značilnih več znakov, lahko se pojavijo le nekateri ali pa vsi. Zelo značilno je hitro dihanje (sopenje) in hitrejše bitje srca. Če takemu psu pogledamo v gobček in opazimo motne sivkaste ali rožnate dlesni in živo rdeč jezik ter gosto in lepljivo slino, moramo posumiti na toplotni udar. V hujših primerih lahko pes zapade v šok, komo in celo umre. Ukrepati moramo zelo hitro. Takoj je potrebno poklicati veterinarja in mu sporočiti, da bomo v ambulanto prišli s psom, ki ima toplotni udar. Medtem že začnemo ohlajati psa, tako da ga umaknemo v senco oziroma v hladnejši prostor in zagotovimo kroženje zraka okoli njega. Hladimo ga tudi tako, da mu na predel trebuha, kjer je manj dlake in na blazinice na nogah položimo hladne obkladke. Psi sumu na toplotni udar psa nikoli ne smemo polivati s hladno vodo, saj bi bile posledice tega lahko zelo hude!

 

NIKAKOR NE POZABIMO NA ...

Ko odidemo na dopust ne smemo pozabiti na nekaj zelo pomembnih stvari. Ena od teh je identifikacijski obesek z domačim naslovom in telefonsko številko (napisano čitljivo). Ne pozabite, da je iskanje morebiti izgubljenega psa v tujini lahko zelo zapleteno in še bolj dolgotrajno.

 

V telefon ali na list papirja si vedno napišemo naslov najbližje veterinarske ambulante, v kolikor bi potrebovali pomoč veterinarja. Povodec in ovratnica naj bosta vedno dosegljivi, ne pa zapakirani globoko v potovalni torbi. Nikakor ne pozabimo na najljubše igrače našega kosmatinca in pribora za negovanje kožuha. Na pot vzamemo tudi pribor in opremo za prvo pomoč hišnih ljubljencev, denimo obveze in sterilno gazo, vato, levkoplast, termometer, pinceto za odstranjevanje klopov, pinceto, škarje, razkužilo za izpiranje ran, zdravila proti slabosti, bolečinam, driski, za lajšanje želodčnih težav... S seboj imejmo vrečke za pobiranje iztrebkov.

 

 

SMRTNO NEVARNA SRČNA GLISTA

Tudi o tej temi smo se na našem portalu že ničkolikokrat razpisali, a ne bo odveč. Dirofilarioza je okužba s srčnimi glistami in je zelo nevarna, celo smrtno nevarna za naše pse. Odrasli zajedavci živijo v desni polovici srca in v bližnjih večjih žilah, ki potekajo med srcem in pljuči. Invazija srčnih glist je lahko množična, v enem psu jih je lahko celo več sto. Največja težava je, da zajedavec naredi veliko škode, še preden opazimo kakršnekoli zunanje znake invazije srčnih glist. Skrbniki psov s srčnimi glistami navajajo, da ima njihov pes zmanjšan tek, da hujša in je brezvoljen. Večkrat omenjajo tudi, da njihov pes kašlja. V primerih hude invazije srčnih glist lahko žival pogine zaradi odpovedi srca. V Sloveniji so srčne gliste prisotne predvsem na Obali in v okolici, razširjene so tudi ob hrvaški obali, vse do Dalmacije. Prisotnost okuženih komarjev ni izključena niti v celinskem delu Slovenije. Dobra novica je ta, da za bolezen obstaja preventivno ukrepanje v obliki sirupa, tablet, cepiva ali kapljic (ampule). O tem se že veliko pred dopustom posvetujte s svojim veterinarjem.

 

PIKI ŽUŽELK IN KAČ NA DOPUSTU

Poleti nemalo težav psom povzročajo tudi piki žuželk, denimo čebel, os, sršenov ali mravelj. Poleg bolečine, se znaki teh težav pokažejo nekje po 20 minutah od pika. Priporočljivo je, da psa opazujemo do 24 ur po piku, daj lahko blagi znaki hitro napredujejo v precej resno stanje. Piki se običajno pojavijo na predelih, kjer je manj dlake, zelo pogosto tudi na obrazu, po glavi in v ustih. Posledica pikov in ugrizov je lokalna vnetna reakcija in bolečina, ki pa se ponavadi poleže v kakšni uri. Posledica več pikov pa je lahko resna težava, še zlasti, če pride do tako imenovanega anafilaktičnega šoka. Za to stanje so značilni piskajoče dihanje, nezavest, bledica vidnih sluznic, hladne okončine, šibak in hiter srčni utrip, tresenje, bruhanje, driska in celo kolaps. Po piku čebele želo, ki se ga še vedno drži strupni mešiček, ostane v koži. Zato žela ne odstranjujmo s prsti ali pinceto, saj v kožo psa iztisnemo še več strupa. Bolje je, da ga "postrgamo", kar lahko storimo s kreditno kartico ali čim podobnim.

 

Znaki hujše reakcije na pike žuželk so otekline po obrazu, predvsem na vekah, uhljih in ustnicah. Če je dobil pes pik v smrček ali usta, moramo biti pozorni na oteklino, ki bi lahko otežila dihanje in v skrajnih primerih povzročila zadušitev. Srbež na mestu pika lahko zmanjšamo z različnimi pripravki, lahko pa uporabimo tudi gosto mešanico sode bikarbone in vode. Otekanje in bolečino na mestu pika lahko zmanjšamo tudi s hladnimi obkladki. Če ocenimo, da gre za resnejše posledice pika, moramo s psom k veterinarju.

 

V toplih mesecih so pogosti tudi piki kač, predvsem zaradi raziskovanja psov po grmovju ali travi. Ugrizi so lahko zelo resni, predvsem ob ugrizih v vrat ali glavo.

 

Vsem tem nevarnostim so najbolj izpostavljeni manjši psi, mladiči in psi, ki so alergični na pike.

 

 

DODATNO PRED ODHODOM NA HRVAŠKO

Hrvaška ima ogromno število psom prijaznih lokacij, precej dolg seznam smo pred dnevi objavili tudi na našem portalu. Za vstop na Hrvaško potrebujete potni list, iz katerega je razvidno, da je bil pes cepljen proti steklini v ustreznem obdobju pred potovanjem. Pes mora imeti mikročip, katerega številka je vnesena v potni list. Psi, ki so zoper steklino cepljeni prvič, torej po dopolnjenem tretjem mesecu starosti, lahko prestopijo mejo šele 21 dni po cepljenju.

 

Pomembno je vedeti, da predvsem na nekaterih hrvaških otokih nimajo niti veterinarske ambulante niti ne specializirane pasje trgovine. Kot smo že svetovali v drugih prispevkih, boste s seboj na dopust zato raje vzeli zadostno zalogo hrane (najraje brikete, ki se v vročini ne kvarijo), na katero je vaš pes tudi sicer najbolj navajen. Zanašati se na to, da boste primerno pasjo hrano nakupili kar v trgovini, kjer sebi kupujete kruh, ni dobro.

 

V turističnih in mestnih središčih na Hrvaškem je težko zaslediti posebne koše za pasje iztrebke, ki so pri nas postali nekakšna stalnica. Če se odpravljate bolj oddaljene kraje, recimo v Dalmacijo, se na pot odpravite ponoči, v vsakem primeru pa v hladnem delu dneva. Vožnja s trajekti Jadrolinije je za kosmatince brezplačna.

 

Posebna pravila seveda veljajo tudi za bivanje s kužkom v avtokampih, apartmajih in hotelih. Kot že večkrat omenjeno, so turistični kompleksi tudi na Hrvaškem pasji družbi vedno bolj naklonjeni, a pod določenimi pogoji! Psi ne smejo vznemirjati ostalih gostov, morajo biti na povodcih, za njimi je potrebno počistiti, psi pa ne smejo vstopati v prostore, ki so namenjeni hranjenju. Doplačilo za bivanje psa v apartmaju in hotelih so različne. Vsekakor boste za podrobnosti izvedeli ob sami rezervaciji, o vseh možnostih in pogojih pa je dobro, da se pozanimate veliko pred odhodom na dopust.

 

Uredništvo Pes moj prijatelj

Fotografije: Dreamstime

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.