28.07.2019

Na pomoč! Na pomoč! Pes na plaži!

Včasih se zazdi, da smo ostali v nekem drugem stoletju. V skupini, ki jo vodi stranka, ki je zmagala zadnje lokalne volitve in kjer mnenja izmenjujejo prebivalci Občine Piran je že nekaj dni zelo burno. Obiskovalko so na portoroški plaži zmotili 4 psi. "Red je red" in psi tam nimajo kaj iskati, odgovarjajo mnogi. Nekaj sto komentarjev se je zvrstilo, med drugim tudi hudomušen predlog za vzpostavitev prav posebne plaže, "namenjene tistim, ki jih vse moti". Drugi objavljajo slike nesnage, ki jo na isti plaži vsakodnevno puščajo ljudje. Tretji jim odgovarjajo, da so psi zelo umazani, celo raznašalci bolezni in da na javnih mestih nimajo kaj iskati. Ne manjka niti zasmehovanja tistim, ki so ljubeči skrbniki psov, npr.: "saj te razumem, verjetno ti je ta pes vsa družina", v odgovor osebi, ki v debati predlaga malce več strpnosti in manj egocentrizma, z namenom prijetnejšega sobivanja.Kakšno je resnično stanje? Dejstva, da se povsod v razvitih delih sveta zavedajo, da v letu 2019 priden in vzgojen pes ne ogroža prav nikogar, še najmanj pa onesnažuje morje ali samo obalo, pač ni mogoče spremeniti. Še več. Odprtost v tem smislu jim zvišuje prihodke v turizmu. Pravzaprav to že vrsto let opažajo prav v vseh psom prijaznih destinacijah, o čemer smo na našem portalu podrobno že pisali v zadnjih dneh. Večina plaž v tujini tako več ne prepoveduje prisotnosti psov niti na javnih plažah, največ napredka pa v tem smislu delajo sosedje Hrvati (s katerimi se običajno tako radi primerjamo Slovenci). Tudi v bližnji Istri, le nekaj kilometrov od slovenske Obale se zavedajo pomena naraščanja števila pasjih gostov in temu primerno prilagajajo ponudbo. Pasji bar s plažo in vsemi pripadajočimi storitvami v Novigradu, o katerem smo pisali ta teden je zgolj eden od zadnjih primerov. Res pa je, da je k tovrstnemu napredku največ pripomogla predvsem odprtost predstavnikov posameznih držav / občin ter nenazadnje tudi samih prebivalcev.

Občina Piran? Prepovedi je še vedno ogromno. Nalepka "psom prepovedano" krasi vse avtobuse, mnogo lokalov, plaže, celo pločnike nekaterih sprehajalnih poti. Kraje, kjer lahko ob večerih, kljub strogi prepovedi, opazujemo divjanje motoristov, kupe odpadkov, plastike in ostale umazanije, ki jo "sproducira" človek. "To edino nestrpno in do okolja neodgovorno bitje", kot je zapisal eden od komentatorjev v omenjeni skupini.

Najbolj turistična občina tako danes "ponuja" - odsotnost kakršnekoli površine, namenjene našim najboljšim prijateljem (izjema je precej odmaknjeno - malo igrišče v samem mestu Piran) ali kakršnekoli ponudbe namenjene pasjim dopustnikom. Piranski taksist je predlagal celo dodatni davek za piranske skrbnike psov, s katerim bi občina plačevala ljudi, da bi čistili nesnago, ki jo za seboj puščajo psi?!

"Smo psom zelo prijazna občina," so kljub vsemu prepričani v piranski občini, kjer so letos odprli celo poseben portal za skrbnike psov. Ogromen naslov "Kjer so mali kosmatinci vedno dobrodošli!" obeta. A slika takoj postaja bolj jasna: "V njihovi družbi je namreč uporaba javnega prevoza nekoliko otežena," beremo že v samem začetku nagovora. Jasno sliko ste si lahko sicer ustvarili sami, če ste vsaj za kakšen dan ali teden obiskali Piran ali Portorož. Izčrpno reportažo sicer najdete tudi na našem portalu.

Kakorkoli, v Piranu se čez nekaj tednov spet napoveduje veličasten - pokajoči ognjemet - zaradi katerega bodo spet stradale (tudi) mnoge živali. Pobudi za ukinitev te nesmiselne pokajoče "zabave" je sledila že velika večina občin pri nas, nekateri so poiskali bolj prijazne alternative (ognjemeti brez pokanja in škodljivih posledic za okolje), nenazadnje so taki ognjemeti v najbolj turističnih občinah v Italiji praksa že slabo desetletje.

Morda bi Piranu na pomoč s kakšnim nasvetom priskočili tudi kolegi iz zgolj nekaj kilometrov oddaljenega Kopra? Tam je novi župan takoj po volitvah s sporeda umaknil že napovedani ognjemet, v nadaljevanju so v Kopru vzpostavili še površine, namenjene pasjim vragolijam, umaknili nekatere table, ki so prepovedovale sprehod s psi, odprli so celo pasjo plažo (čeprav ima Koper od vseh občin - zaradi Luke Koper - na voljo najmanjšo površino obale). Koprčani so očitno takoj ugotovili, da tovrstna ponudba po vsem svetu privabi več gostov. In niso se zmotili.

Kaksno je pa vaše mnenje?

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.