03.01.2019

Na silvestrovo pri sosedih umrlo 5 tisoč živali

Pirotehnika vsako leto na silvestrski večer v sosednji Italiji ubije približno 5.000 živali, sporočajo iz organizacije Onlus. Približno 80 % je divjih živali, predvsem ptic, ki med pokanjem in ognjemeti zaradi šoka izgubijo orientacijo in med letenjem zaletijo v stavbe ali okna. Vsaj tisoč žrtev samo na silvestrsko noč štejejo tudi med psi in mucami. Zaradi glasnega pokanja se mnogi skrbnikom med sprehodi iztrgajo iz povodcev, nekateri preskočijo ograje ... med iskanjem varnega zavetja pa so na žalost udeleženi v prometne nesreče, ki se najpogosteje za živali končajo tragično.

 

 

"Tudi v letu 2018 smo na župane naslovili pobude, da bi v svojih občinah močno omejili uporabo pirotehničnih izdelkov. Nobenega dvoma ni več, da zaradi te nesmiselne navade vsako leto umre na tisoče živali, veliko poškodb pa je tudi med ljudmi, predvsem pri otrokih," so zapisali pri organizaciji. Do sedaj so bile različne organizacije precej uspešne predvsem pri pobudah za ukinitev velikih občinskih ognjemetov, ostala pirotehnika pa je v Italiji še vedno dovoljena.

 

Vir in foto: Ilgazzetino.it

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.