0
0,00 €

Jadrolinija in Anek: Na trajekt s psom?

Objavljeno: 28.06.2015

Psi niso le naši ljubljenčki, ampak tudi člani naše družine. Zato jih, če je le mogoče, vzamemo s seboj tudi na dopust. Za to pa se je potrebno pripraviti, saj že izbira potovalnega sredstva zahteva izpolnitev nekaterih pogojev. Tako je tudi pri potovanju s trajektom.

 

V kolikor bomo na našo dopustniško destinacijo potovali s trajektom, moramo za prevoz psa zadostiti nekaterim pogojem, ki jih ladjarji navajajo. Prvo splošno pravilo je, da je prevoz psov s trajekti dovoljen, v kolikor pes ne moti drugih potnikov in jim tudi ni nevaren. 

 

JADROLINIJA

 

Za vožnjo s trajekti Jadrolinije, ki nas vozijo na večino otokov Hrvaške, je obvezno potrebno imeti s seboj potni list psa in potrdila o obveznih cepljenjih. To pa je dokument, ki ga je priporočljivo oziroma obvezno imeti s seboj vedno tudi sicer, kadarkoli in kamorkoli potujemo s svojim psom. Nekako tako, kot imamo s seboj našo osebno izkaznico ali potni list. 

Ob tem trajekti Jadrolinije določajo tudi, da je pes na povodcu in da ima nagobčnik. Slednje ni potrebno za pse vodnike slepih in slabovidnih oseb, in tudi sicer se je to v praksi velikokrat izkazalo za neobvezno, pa vendar so takšna njihova pisana pravila.

 

Psov na trajektih Jadrolinije ne smemo voditi v zaprte prostore, kot so saloni, restavracije, kabine in toaletni prostori. Tudi v tem primeru se je pogosto izkazalo, da je pes smel na trajektu v salon, posebno manjši psi, pa vendar je to odvisno od prijaznosti oziroma popustljivosti osebja na trajektu. Skrbniki v vsakem primeru seveda tudi prevzemajo odogovornost za morebitno nastalo škodo.

Pri Jadroliniji posebej poudarjajo, da je prevoz psa z njihovimi trajekti brezplačen, se je pa že zgodilo, da so nekateri prodajalci kart izkoristili nevednost skrbnikov psov in jim prevoz za psa zaračunali.

Vse navedeno velja za trajekte. Tako imenovani "brzobrodi" in katamarani, ki so v lasti Jadrolinije pa prevoz psov in ostalih hišnih ljubljenčkov (mačk in ptic) prepovedujejo. Razen v primeru, če so za to zadovoljeni pogoji v smislu, da na ladji za to obstajajo posebni boksi. Prevoz psa vam bodo takrat tudi zaračunali.

 

ANEK LINES

 

Drugi veliki ladjar, s katerim Slovenci potujemo na morske destinacije, pa je Anek lines. Za potovanje psov s trajekti tega ladjarja morajo biti izpolnjeni podobni pogoji kot pri Jadroliniji. Pes mora biti na povodcu in imeti nagobčnik, skrbnik pa mora imeti s seboj potni list svojega ljubljenčka in obvezno potrdilo o cepljenju proti steklini.

Lastniki psov morajo za spanje v naprej rezervirati kabine, kjer so dovoljeni psi, saj je število takih kabin omejeno. V kolikor so le-te zasedene, je potrebno psa zapreti v pesjak, ki jih je prav tako potrebno v naprej rezervirati, saj jih imajo na trajektu na voljo le manše število. Slednja možnost je za naše ljubljenčke gotovo manj prijazna, zato je dobro kabine pravočasno rezervirati, da je pes lahko ves čas potovanja v družbi skrbnika.

 

Tudi na trajektih Anek lines-a ni dovoljeno voditi pse v zaprte prostore ali jih imeti v avtu, razen v primeru, da smo v naprej rezervirali t.i. camping na krovu. Kljub splošnim navodilom se je pred potovanjem s trajektom priporočljivo pozanimati, če obstajajo morda kakšni specifični pogoji za prevoz našega ljubljenčka, da ne bi kasneje prihajalo do nepotrebnih težav in zapletov. Dobro je poznati tako odgovornosti kot tudi pravice, ki jih ima skrbnik psa. Vsekakor pa je tudi pri potovanju s trajektom obvezno, da skrbnik poskrbi tudi za nego, varnost in higijeno svojega psa.

Ne pozabite s seboj na dopust, kamorkoli že greste, za svojega pasjega družinskega člana vzeti nekaj "obvezne opreme". Vanjo sodi njegova hrana in posoda za hranjenje, morebitna zdravila in prva pomoč, najljubša igrača ali nekaj njih. Tudi kakšna podloga za opravljanje potrebe pride prav na dolgih vožnjah s trajektom. Ne pozabite na vrečke za pobiranje iztrebkov, te naj bi vsi skrbniki psov tudi sicer vedno imeli pri roki.

S seboj vzemite tudi posteljico vašega pasjega ljubljenčka, oziroma njegovo podlago za spanje. Slednja je priporočljiva tudi za to, da pes na njej leži, ko je na palubi trajekta, ki zna biti poleti še posebej vroča. Zato pazimo tudi na pasje tačke, da se pes tudi pri hoji ne zadržuje na delih, kjer so palubna tla vroča. Potrebno je poiskati tudi senco, v kateri bo pes med vožnjo, mu priskrbeti vodo za pitje. Sicer pa je to ponavadi prvo, za kar pasjeljubci poskrbimo v prihajajočih vročih poletnih dneh. Pa srečno in lepo vožnjo vam želimo. 

Jasna Vukovič

Foto: spletne strani Jadrolinije in Anek Lines ter Pes moj prijatelj

 

NE SPREGLEJ - Psom (ne) prijazno dopustovanje:

 

Obiskali smo Piran, Izolo in Ankaran - katera občina je psom prijazna?

Dopustovanje na Hrvaškem in posebna pravila!

Psom prijazne počitnice - kam, kako, zakaj?

Vaš pes na plaži? Zakaj pa ne, a pozor ...

Hrvatje širijo ponudbo namenjeno psom

Psom prijazni lokali po Sloveniji

 

NE SPREGLEJ - za varno poletje:

 

Pri dopustovanju s psom bodite zelo pozorni na ...

Previdno! Vročina NI pasji zaveznik!

Smrtno nevarna srčna glista - kako se pripraviti pred odhodom na morje?

Bi zaradi nepotrebne neumnosti izgubili svojega najboljšega prijatelja?

Nevarnost hudih poškodb med sprehajanjem po razgretem asfaltu!

Ugriz strupene kače zahteva takojšnjo veterinarsko pomoč!

Dehidracija psa je lahko smrtno nevarna!

Ohladiti psa - brez klime!

Kako plavalne začetnike navaditi na vodo?

Kaj lahko storimo, če sami opazimo psa, ki je zaprt v pregretem avtomobilu?

Nevarnost zastrupitev s slano vodo

Je "naš" sladoled za pse primerna odločitev?

Sedem nasvetov za vroče dni

ŠTEVILO ZAPUŠČENIH UPADA

  • V Sloveniji število sprejetih psov v zavetiščih upada (verjetno je razlog v obveznem čipiranju psov). V letu 2004 so v Ljubljani sprejeli več kot 760 psov, lani "le" polovico te številke. Se pa sicer povečuje število zapuščenih mačk, lastnikom v ljubljanskem zavetišču denimo vrnejo le dva odstotka izgubljenih mačk.

Zadnji oglasi

Oddajo se: Lepotička Meda išče svoj domek
  Lepotička Meda išče svoj domek. Stara je tri mesece in bo srednje rasti. Nežna in prikupna, navajena na pasjo in mačjo...
Najdeni: 10-letna psička išče svojega skrbnika!
  Ob cesti v Prelesju (Občina Kanal ob Soči) so našli psičko brez čipa. Je manjše rasti in stara približno 10 let....
Najdeni: Čigava je ta 3-mesečna psička?
  Včeraj so v Zavetišče Ljubljana sprejeli psičko, najdeno na Vrhovcih. Psička je stara okoli 3 mesece. Na sebi je imela rdečo...
Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnih nastavitvah piškotkov

O piškotkih

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnih nastavitvah piškotkov

Sejni piškotki

To so piškotki, ki so potrebni za delovanje spletnega mesta.
'ngnSession' - glavni piškotek, ki vzdržuje sejo in se izbriše s potekom seje. Seja privzeto poteče po 2 urah
'OAID' - piškotek potreben za namene oglaševanja, ne shranjujemo nikakoršnih podatkov. Potreben je za preprečevanje podvojenih klikov ter dvojnega prikazovanja. Poteče po 1letu.
'ngnCookies' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede piškotkov
'ngnFacebook' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Facebook piškotkov
'ngnTwitter' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Twitter piškotkov
'ngnGoogle' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Google piškotkov


Več o piškotkih


 Dovoljeno

Facebook piškotki

Piškotki za Facebook vtičnike, ki med drugim vključujejo gumb 'Všeč mi je' in možnost komentiranja izdelkov in novic. Piškotek za to storitev nastavi facebook.com v primeru, da ste to stran že kdaj prej obiskali in poteče v 2 letih.


 Dovoljeno

Twitter piškotki

Piškotki za Twitter vtičnike, ki med drugim vključujejo gumb 'Tweet' in možnost prikazovanja povezanih tweetov. Piškotek za to storitev nastavi twitter.com v primeru, da ste to stran že kdaj prej obiskali in poteče v 2 letih.


 Dovoljeno

Google piškotki

Vtičniki za Google+ platformo, ki vključuje +1 gumb. Piškotek za to storitev poteče po 6 mesecih.


 Dovoljeno