30.08.2019

Na verigi med smetmi in podganami - inšpekcija je ugotovila ...

Včeraj smo objavili zgodbo, ki jo je na socialnih omrežjih delila ena od ljubiteljic živali. Domnevno naj bi šlo za mladiča. Po njenih besedah naj bi pes že nekaj dni jokal, priklenjen je na verigo, obkrožen pa z roji komarjev, muhami, podganami, kupi smeti in celo nevarnih pločevnik. "Ko je začutil dotik roke, je začel presrečen skakati in naju ni hotel izpustiti. Bil je tudi zapleten z ketno in se ni mogel niti premakniti. Okolje je ogabno in nevarno," je zapisala očividka, ki je prepričana, da je pes ves čas sam. Na zapis se je takoj odzvalo Obalno društvo proti mučenju živali, ki je ugotovilo, da prizor prihaja iz zaselka Čuki. Glede na urgentnost situacije so na inšpekcijo naslovili prijavo s pozivom za takojšnje ukrepanje. V društvu so danes prejeli odgovor inšpekcije, v katerem so zapisali, da je inšpektor opravil ogled in ugotovil, da gre za odraslega psa, ki je zdrav, v dobri telesni kondiciji in dobro socializiran. Inšpektor je še ugotovil, da lastnik in sin večkrat dnevno obiščeta lokacijo, pes pa da je privezan na lahki verigi. Pes sicer služi kot čuvaj imetja na kmetijski parceli, je pa inšpektor lastnika pozval, naj počisti nesnago.

Dodano ob 15.12:


Pravkar smo s strani Službe za odnose z javnostmi in promocijo Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano prejeli naslednji odgovor: Območni urad UVHVVR je 29. 8. 2019 okrog 11. ure dopoldne prejel prijavo, ki je bila še isti dan obravnavana. Ugotovljeno je bilo, da gre za mladega psa, ki je pripet na verižici dolžine cca 4 metre. Verižica je pripeta na daljšo žico cca 20 metrov, tako da ima pes možnost tekanja in gibanja. Pes je v dobrem fizičnem stanju, v času ogleda je imel na razpolago posodo z vodo in briketi, okolica kjer je imel pes dostop pa je bila zelo neurejena. Pes je kazal znake socializacije. Postopek še ni končan.

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.