0
0,00 €

Kaj storiti, če najdete psa?

Kaj storiti, če najdete žival, ki ni poškodovana?

 

Če opazite izgubljenega psa ali mačko ste po zakonu dolžni ukrepati in najdbo prijaviti! Kot najditelj ste po zakonu v roku 24 ur (vsekakor pa čimprej) o najdbi dolžni obvestiti najbližje pristojno zavetišče, s katerim ima občina sklenjeno pogodbo, oziroma pristojno veterinarsko organizacijo. Če niste prepričani, katero zavetišče pokriva občino, v kateri se nahajate, vam bodo ta podatek podali na številki 112, lahko pa tukaj uporabite iskalnik. Izgubljeno žival poskušajte zadržati in jo privezati na vrvico ali jo drugače spraviti na varno, pri tem pa pazite, da vam ne pobegne. 

 

Če žival na cesti ovira promet in predstavlja nevarnost ali se nahaja na težko dostopnem terenu nemudoma pokličite 113. Policija je pristojna za reševanje takih živali in se je po zakonu dolžna odzvati, po potrebi pa obvestite tudi najbližje zavetišče in dežurnega veterinarja. Pazite nase in ne spravljajte v nevarnost sebe in drugih udeležencev v prometu.

 

Zavetišče je dolžno najdene živali namestiti v roku 24 ur od prejema obvestila, razen če gre za poškodovano žival - o tem pišemo v nadaljevanju. Če je le mogoče, jo v zavetišče odpeljite sami, sicer pa poskrbite zanjo vse dokler ne pridejo ponjo iz zavetišča. V kolikor se zavetišče ne odzove ali ne želi pomagati, podajte prijavo območni veterinarski inšpekciji. Če v vaši občini nimate prisojnega zavetišča, morate najdbo živali prijaviti na območni urad UVHVVR, kjer vam bodo povedali, v katero zavetišče mora biti žival sprejeta.

 

O najdbi obvestite veterinarske ambulante, pomoč pa vam bodo ponudili tudi v društvih za zaščito živali. V kolikor vaša občina nima urejene namestitve za najdene živali je prava tudi pot k veterinarju, kjer bodo preverili, ali ima žival morda čip. Po številki čipa se v hipu najde podatke lastnika živali. Od leta 2003 je označevanje psov z mikročipi po zakonu obvezno (za mačke še ne), a še vedno mnogo starejših psov (pa tudi mlajših) nima čipa in v tem primeru o najdbi obvestite tudi radijske postaje in spletne forume. Če je žival že v zavetišču, to seveda v obvestilu posebej poudarite.

 

Pomembno je vedeti, da če zapuščenega psa ali mačko obdržite pri sebi in o tem ne obvestite zavetišča (četudi najdbo oglašujete na razne načine), po osmih dneh postanete skrbnik te živali prav vi. S tem nase prevzamete tudi stroške in nadaljno odgovornost zanjo. To NE velja za žival, ki je le izgubljena in jo lastnik še vedno išče.

 

Zavedajte se svojih dolžnosti. Če opazite izgubljenega ali tavajočega psa ste dolžni ukrepati. Zavedajte pa se tudi svojih pravic in zahtevajte od ustreznih služb vse, kar so po zakonu in uradni dolžnosti dolžne storiti. Vsakršno kršitev predpisov in nepravilnosti iz strani uradnih služb (neodzivanje s strani zavetišč, policistov, uradnega veterinarja in podobno) prijavite na ustrezni območni urad UVHVVR.

 

Kaj storiti, če najdete žival, ki je poškodovana?

 

Če naletite na žival, ki je poškodovana, ukrepajte nemudoma. Seveda ob tem poskrbite za lastno varnost: ravnanje bolne in poškodovane živali je namreč lahko nepredvidljivo. Ko so živali prestrašene in v bolečinah, so lahko napadalne tudi do ljudi, ki jim skušajo pomagati. Če je možno in če ne predstavlja nevarnosti za vas (prometna cesta ...) živali seveda nudite prvo pomoč in jo odmaknite na varno. Pred tem poskušajte psu poviti gobček (lahko tudi s povojem za prvo pomoč), da ne more ugrizniti, šele nato ga lahko premikate. Živali ne pustite same.

 

Čimprej je potrebno poklicati na telefonsko številko 112 in v pristojno zavetišče. Zavetišče mora imeti po zakonu organizirano 24 urno dežurstvo. Osebje zavetišča mora priti po poškodovanega psa ali mačko najkasneje v štirih urah od prijave, sicer pa jih poskušajte prepričati, da pridejo čimprej, saj je čas pogosto odločilnega pomena za zdravje poškodovane živali. Vedno sledite navodilom zavetišča, ki vam bo podalo nadaljne napotke, kako ravnati - vse mora potekati v dogovoru z njimi. Če niste prepričani, katero zavetišče je pristojno za vašo občino vam bodo te podatke podali prav na Centru za obveščanje, na številki 112. Na tem kontaktu zahtevajte tudi posredovanje dežurnega uradnega veterinarja (ki je prav tako po zakonu dolžen ukrepati), v kolikor se v zavetišču nihče ne oglasi na telefon ali če v vaši občini nimate prisojnega zavetišča!

 

Če pes ali mačka ovira promet in tako predstavlja nevarnost nemudoma pokličite številko 113.

 

V nobenem primeru pa ne nasedajte tistim, ki vas bodo skušali prepričati, da morate za najdenčke ali poškodovane živali poskrbeti sami. Morda ne bo šlo vse gladko in tudi ne tako, kot je opisano v tem poglavju, a naj vam ne bo težko izgubiti nekaj več časa, morda tudi živcev - naredite to za živali, ki si same ne morejo pomagati. S tem, ko boste pomagali, boste rešili življenje.

 

Predvsem pa bodite vedno vztrajni in zahtevajte od ustreznih služb vse, kar so po zakonu in uradni dolžnosti dolžne storiti. Če se bodo navkljub vsemu težave nadaljevale, čimprejšnje ukrepanje pa bo bistvenega pomena, pokličite katerega od društev za zaščito živali, kjer vam bodo svetovali ali kako drugače pomagali. Vsakršno kršitev predpisov in nepravilnosti iz strani uradnih služb (neodzivanje iz strani zavetišč, policistov, uradnega veterinarja in podobno) prijavite na ustrezni območni urad UVHVVR.

 

Kaj storiti, če najdete zavržene mladiče ali dudarje?

 

V primeru, da odkrijete odvržene mladičke ali dudarčke (nekaj dni ali tednov stari mladiči, ki še niso sposobni jesti sami) morate ukrepati takoj. Nemudoma pokličite najbližjega veterinarja, o najdbi pa obvestite tudi pristojno zavetišče. Čakanje je v takih primerih lahko za mladičke usodno, kot je zelo napačno tudi ravnanje "na lastno pest", ne da bi se prej posvetovali z veterinarjem. Običajno potrebujejo takšni mladiči takojšnje ukrepanje in oskrbo, nikakor pa ne čakanja na odziv uradnih služb.

 

Kakšna bo nadaljna usoda mladičkov, je odvisno od zavetišča oz. veterinarja. Vsa zavetišča namreč ne jemljejo v oskrbo dudarčkov (mladičev, ki niso še sposobni jesti sami). V nekaterih primerih se celo odločajo za evtanazije takih mladičev, čeprav zakon prepoveduje usmrtitev zdravih živali. V kolikor v pristojnem zavetišču ne sprejmejo sesnih mladičev in vam na veterini predlagajo evtanazijo, se obrnite na katerega od društev za zaščito živali, da boste poskušali najti rešitev, v skrajnem primeru pa vam bodo svetovali, kako naprej.

 

Priporočamo branje tudi dveh prispevkov:

 

Dolžnosti najditelja in zavetišča glede namestitve zapuščenih hišnih živali

Zavetišče Ljubljana: kako poskrbimo za zapuščene živali?

EVTANAZIJE V SLOVENIJI PO 30. DNEVU!

  • V Sloveniji so zavetišča za živali po zakonu dolžna skrbeti le 30 dni, po tem jih lahko usmrtijo. V Italiji, Nemčiji in Avstriji zakonodaja usmrtitev zdravih psov v zavetiščih prepoveduje, na Hrvaškem imajo 60-dnevni rok.

Zadnji oglasi

Izgubljeni: Pogrešajo psičko Eono - najditelju ponujajo nagrado!
Pri zbiralniku vode v Dolnjih Slavečih (poleg Grada) je v nedeljo okrog 13. ure v gozdu izginila psička Eona (pasme trobarvni srbski gonič)...
Oddajo se: Dom išče osem malih razbojnikov in sedem starejših psov!
Če razmišljate o tem, da bi svoj dom pripeljali psa ali mačko, dobro razmislite tudi o tem, kaj prihod živali prinaša v...
Oddajo se: Varovanci Zavetišča Meli iščejo dom!
Če razmišljate o tem, da bi svoj dom pripeljali psa ali mačko, dobro razmislite tudi o tem, kaj prihod živali prinaša v...
Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnih nastavitvah piškotkov

O piškotkih

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnih nastavitvah piškotkov

Sejni piškotki

To so piškotki, ki so potrebni za delovanje spletnega mesta.
'ngnSession' - glavni piškotek, ki vzdržuje sejo in se izbriše s potekom seje. Seja privzeto poteče po 2 urah
'OAID' - piškotek potreben za namene oglaševanja, ne shranjujemo nikakoršnih podatkov. Potreben je za preprečevanje podvojenih klikov ter dvojnega prikazovanja. Poteče po 1letu.
'ngnCookies' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede piškotkov
'ngnFacebook' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Facebook piškotkov
'ngnTwitter' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Twitter piškotkov
'ngnGoogle' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Google piškotkov


Več o piškotkih


 Dovoljeno

Facebook piškotki

Piškotki za Facebook vtičnike, ki med drugim vključujejo gumb 'Všeč mi je' in možnost komentiranja izdelkov in novic. Piškotek za to storitev nastavi facebook.com v primeru, da ste to stran že kdaj prej obiskali in poteče v 2 letih.


 Dovoljeno

Twitter piškotki

Piškotki za Twitter vtičnike, ki med drugim vključujejo gumb 'Tweet' in možnost prikazovanja povezanih tweetov. Piškotek za to storitev nastavi twitter.com v primeru, da ste to stran že kdaj prej obiskali in poteče v 2 letih.


 Dovoljeno

Google piškotki

Vtičniki za Google+ platformo, ki vključuje +1 gumb. Piškotek za to storitev poteče po 6 mesecih.


 Dovoljeno