Napoleonov sindrom pri psih

"Napoleonov sindrom" pri psih je pogovorni izraz, ki se nanaša na vedenjsko lastnost, opaženo pri nekaterih manjših pasmah psov. Ime je dobil po Napoleonu Bonaparteju, francoskemu vojaškemu in političnemu voditelju, ki je bil znan po nizki rasti. Sindrom je znan tudi kot "sindrom majhnega psa" ali "sindrom majhnega človeka".

 

Napoleonov sindrom ni zdravstveno stanje ali priznana vedenjska motnja. Uporablja se za opis določenih vedenjskih vzorcev, ki jih kažejo nekatere manjše pasme psov. Te pasme so pogosto znane po odločnem, drznem in včasih celo agresivnem vedenju, ki ga pokažejo kot kompenzacijo za svojo majhnost.

 

Psi s tem sindromom kažejo sledeče vedenje: pretirano lajanje, teritorialna agresija, pretirano zaščitništvo in nagnjenost k izzivanju večjih psov ali ljudi. Gre za pse, ki skušajo uveljaviti prevlado in nadzor v različnih situacijah, pri čemer kljub svoji majhnosti kažejo neustrašen odnos.

 

Ustrezna socializacija, šolanje in dosledna pozitivna okrepitev lahko pomagajo odpraviti morebitno neželeno vedenje, ne glede na velikost psa. Posvetovanje s pasjim trenerjem je lahko koristno pri obvladovanju in spreminjanju teh vedenj, če postanejo problematična.

 

Priporočamo, da majhnega psa obravnavate in vzgajate enako, kot če bi imeli psa velike pasme. Če ima vedenjske težave jih vzemite resno, ker starejši ko bo pes, težje jih bo odpraviti.

 

 

Uredništvo Pes moj prijatelj

Fotografija: Dreamstime

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.