Našemu psu je popolnoma vseeno, če ima njegova ovratnica diamante!

Mladiček ali odrasel pes bo ob prihodu v novi dom poleg veliko našega časa potreboval tudi veliko pripomočkov. Urediti mu moramo njegov kotiček, kjer bo spal in počival, rabil bo ovratnico in povodec, posodi za vodo in hrano, igrače, hrano in pribor za nego dlake, ušes ter krempljev. Vse to (ali vsaj večino) je dobro, da pripravimo še preden mladička pripeljemo domov. Tako bomo imeli že od začetka čas predvsem za to, da se bomo ukvarjali samo z njim.Našemu psu je popolnoma vseeno, če ima njegova ovratnica diamante, kakšen vzorec je na njej, se barvno ujema s povodcem in našo jakno. Pomembno me je, da ga ovratnica ne tišči, povodec ni prekratek, posode pa ne puščajo. 

 

Pri nakupovanju pasje opreme se moramo ves čas zavedati, da kupujemo za psa. Vse, kar kupimo, mora biti kakovostno, primerno za našega psa in uporabno. Vse več skrbnikov namreč stvari za svojega psa kupuje na podlagi lastnih želja. Našemu psu pa je popolnoma vseeno, če ima njegova ovratnica diamante, kakšen vzorec je na njej, se barvno ujema s povodcem in našo jakno. Enako velja tudi za posodi iz katerih jé in pije, vrečke za pobiranje iztrebkov in igrače. Našemu psu je pomembno, da ga ovratnica ne tišči, povodec ni prekratek, posode pa ne puščajo. 

Ko kupujemo ovratnico in povodec, je pomembno, da izberemo primerno velikost in primerne materiale. Pri izboru ovratnice je morda še najboljše, da psa vzamemo kar s sabo v trgovino. Če pa ga ne, mu moramo izmeriti obseg vratu in k temu dodati še od tri do pet centimetrov. Tako velika ovratnica naj bi bila pravšnja za našega kosmatinca. Tudi dolžina povodca je odvisna od velikosti psa. Naj bo tako dolg, da bomo lahko normalno vzravnano hodili, pes pa bo imel še nekaj prostora za prosto hojo. Za sprehode lahko kupimo tudi raztegljiv povodec (fleksi), v katerem je več metrov traku, ki ga lahko sami uravnavamo. Tako ovratnice kot povodci so iz različnih materialov. Najprimernejši so usnjeni, bombažni in najlonski … Super pa je, da imamo doma več ovratnic in več povodcev – en komplet za na sprehod, enega za šolanje, enega za rezervo …

Uporabni morata biti tudi posodi za vodo in hrano. Pri nakupu izberemo takšne, ki se lažje čistijo in so dovolj težke, da jih pes ne premetava po stanovanju. Po navadi so narejene iz nerjavečih materialov ali plastike, pozorni pa moramo biti predvsem pri slednji, saj je kar nekaj psov nanjo alergičnih. Za v avto ali na sprehod si lahko umislimo tudi zložljive platnene posodice, ki so zelo praktične.

V obvezno pasjo opremo spada tudi pribor za nego. V njem morajo biti različne krtače, glavniki, rokavice in škarje za nego dlake (velikost in materiali so odvisni od dolžine dlake), klešče za krajšanje krempljev, pasji šamponi, pinceta za odstranjevanje klopov, zobna ščetka in pribor za čiščenje ušes. Za osnovno nego moramo namreč najprej poskrbeti sami, bolj prefinjene stvari pa lahko prepustimo pasjim frizerjem in veterinarjem.

Sami pa moramo poskrbeti tudi za igrače. Če bomo izbor prepustili psom, si bodo ti izbrali naše copate, čevlje, knjige ali pohištvo. Pomembno je, da ne izberemo igrač z majhnimi koščki, ki se lahko odlomijo, pospraviti moramo tudi otroške igrače in igrače, ki lahko razpadejo (na primer žoge iz volne, ali kaj podobnega).

Za zdravje našega kosmatinca lahko poskrbimo tudi s primerno hrano. Če smo psa kupili pri vzreditelju, je najboljše, da z njegovo hrano tudi nadaljujemo. Če pa ne vemo, s čim se je pes prehranjeval do zdaj, moramo hrano zanj poiskati sami. Na trgu se dobi različna hrana različnih proizvajalcev, ki je namenjena različnim starostim, velikostim in pasmam psov. Ko se odločamo med briketi, konzervami in domačo hrano, pa je najpomembnejše, da hrana psu paše – da jo poje in nanjo ni alergičen. Strokovnjaki najbolj zagovarjajo brikete, saj vsebujejo vse pomembne sestavine za razvoj psa. Lahko pa mu kuhamo tudi sami (kar je precej zamudno in zapleteno), vendar mu ne smemo dajati iste hrane, kot jo jemo mi, saj je ta preveč začinjena!

Nenazadnje lahko prihod novega družinskega člana »praznujemo« tudi sami. Privoščimo si nalepko za na avto, skodelico za kavo s fotografijo našega psa, ali podlogo za računalniško miško in obesek za ključe. Tudi tu je možnosti neskončno, saj trg sledi navdušenju pasjih skrbnikov.

Avtorica: Tina Lekan

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.