0
0,00 €

Romanova kolumna: Igra s psom

Objavljeno: 28.09.2015

ROMANOVA KOLUMNA

 

Piše: za Petra Šarkanj (Pasja šola Burja)

 

 

 

Igra s psom je ključnega pomena, tako za zdravje in dobro počutje psa kot tudi za krepitev odnosa med vodnikom in psom. Naj deluje še tako preprosto, in za nekatere tudi je, se marsikomu zgodi, da ima pri igri s psom velike težave. Velikokrat sem slišala pa tudi sama sem bila nekoč v tej vlogi: "Joj, moj kuža sploh ne mara igrač. Moj pes se z drugimi igra, z mano pa ne. Psu vržem žogico pa je sploh ne prinese nazaj. Najraje se igra z drugimi psi, igrače ga zanimajo samo doma pa še to ne vedno. Pokupili smo že skoraj celo trgovino igrač pa mu nobena ni všeč ..." Precej skrbnikov prehitro obupa in tako psa in sebe prikrajšajo za nekaj izredno pomembnega in lepega. Če se je kdorkoli prepoznal ob navedenih izjavah, vas lahko takoj potolažim, da se vsak pes zelo rad igra in da ni potrebno zapravljati celega premoženja za igrače, na katerih se potem nabira samo prah.


Zakaj se pes sploh igra in kako doživlja igro

Tako kot pravilna prehrana je tudi igra s psom temelj zdravega psa. Na tak način poskrbimo,da ima pes dovolj fizične aktivnosti, dovolj stimulacij, zabave in zelo močno interakcijo s skrbnikom. Vsak pes se zelo rad igra, pa naj bo mladiček ali že starejši pes. Če ne bi mladički imeli potrebe po obrokih in spanju, se najraje sploh ne bi nehali igrati. Ljudje si to razlagamo kot neprestano zabavo, vendar se za tako igro skriva veliko več. V resnici se preko igre, že v leglu, učijo in urijo v tem, kar bodo počeli kot odrasli. Mladiček tako med igro eksperimentira vsa tista vedenja in dejanja, kot so: podrejanje, lovljenje plena, naskakovanje itd. Ko pride mladiček k nam, moramo poskrbeti za to, da se taka igra nadaljuje, saj ravno ta odigra največjo vlogo pri oblikovanju vedenja, socializaciji, dobremu psihofizičnemu stanju, gibljivosti, izboljšavi koordinacije, raziskovanju novega in konec koncev k učenju reševanja kompleksnejših 'problemov'.

 

Največje napake, ki jih delamo pri igri s psom

Ena večjih napak pri igri oziroma ne-igri s psom je ta, da pustimo psa, da se igra sam. Vem za kar nekaj ljudi, ki so svojemu kužku, preden so ga prvič pripeljali v svoj dom, nabavili zvrhan koš igrač, kot bi hoteli kužku povedati: 'Kužek naš, poglej kaj vse smo kupili zate, poglej kako te imamo radi''. Žal ali pa na srečo psi niso ljudje in si tega ne razlagajo tako, pravzaprav si sploh ničesar ne razlagajo. Te igrače so prvi dan pa drugi, mogoče tudi del tretjega dne še privlačne, potem pa počasi začnejo izgubljati svoj šarm. Tako izgubijo tisti pomen razburljivega vira užitka in postanejo samo tiste 'vsakdanje reči', za katere se ni vredno posebej truditi. Za psa, s katerim bi se morda radi udeležili katere od kinoloških disciplin (agility, reševanje, obramba itd.) bi ta 'vsakdanja reč' predstavljala lahko pravo težavo. Ker pa vemo, da je vsak pes zgodba zase, obstaja tudi možnost, da pes razvije ekstremno posesiven odnos do vsega, kar je 'njegovo' (pa četudi ga 'njegove' stvari v resnici sploh ne zanimajo). In če k tej posesivnosti dodamo še renčanje na skrbnika in druge člane družine, medtem ko mu kdo od njih poskuša vzeti igračo oziroma 'njegovo' stvar ali se mu samo približati, medtem ko kuža brani 'svojo' reč, potem smo na dobri poti k resnim težavam. Vsekakor je tak način igre vse prej kot dober tudi za odnos med psom, skrbnikom in ostalimi člani družine.

 

Še ena napaka je, da smo za psa le metalci žogice. Nič ni narobe, če mu jo mečemo in nam jo ta rad prinaša. Paziti moramo le, da pes ne razvije obsesije na žogico ali z drugo besedo, da ne ustvarimo pravega ''žogo-odvisneža''. V taki situaciji pes ne kaže pravega interesa do skrbnika, ampak izključno le do žogice v rokah skrbnika. Nagrada tako postane žogica in ne igra z vodnikom, kot bi to moralo biti. Morda se kdo s tem ne bi strinjal, češ: ''Saj psa ne zanima okolica, gleda samo mene - no ja, predvsem žogico, ki je pri meni, skratka lepo se igrava.''  V bistvu se igra samo pes, vi ste le metalec njegove nagrade. ''Žogo-odvisnež'' bo naredil čisto vse za vsakega, ki bo imel žogico pri sebi in se bo tisti trenutek požvižgal na vas kot vodnika. Prav tako se bo požvižgal na vse, ko se bo od nekod nenadoma prikotalila 'neznana' žogica. Metanje žogice seveda ni prepovedano. Veliko psov uživa v tekanju za žogico in tudi prinašanju. Vendar je zelo priporočljivo, da ni to edini način igre s psom in igro vedno vodi človek.  Žogic, palčk in podobnih igrač ne mečite, kadar bi se za njimi lahko zapodilo več psov, saj za psa ta reč predstavlja plen in za plen se psi radi stepejo.


Tudi igra s psom ima svoja pravila

Kot vse igre, mora tudi igra s psom imeti svoja pravila. Z nekaj vaje jih lahko hitro vzpostavimo. Pravila morajo biti taka, da psu ne bodo predstavljala stresa, ampak neko zdravo tekmovalnost med nami in psom. Mi bomo določili, kdaj zmago prepustiti njemu, saj le-ta krepi njegovo zaupanje in zadovoljstvo, in kdaj zmage ne bo. Namesto zmage mu vedno ponudite zamenjavo. To pomeni, da mu igrače nikoli kar ne vzamete, saj lahko na tak način povzročite nezaupanje in kmalu se vaš kosmatinec ne bo hotel več igrati z vami. Namesto tega mu vedno ponudite hrano in medtem ko je fokus na hrani, neopazno skrijte igračo. Tako vas ne bo imel za tistega hudobca, ki mu vedno v najlepšem trenutku kar odvzame igračo.

 

Tipi iger in napotki za igro s psom

Vemo, da ne obstaja samo en način igranja s psom. Vse je odvisno od starosti psa, pasme in predvsem od cilja igre. Ta je lahko preprosto le skupna zabava, lahko je sredstvo za izboljšanje odnosa s psom ali pa uvod v neko kinološko disciplino. Karkoli se lotimo delati s psom, mora biti to za psa zabavno. To je pa vedno igra.

Poznamo nekaj čisto preprostih iger:

- Lovljenje. Zabavno je lovljenje žogice, palic, plišastih igrač (če zraven še piskajo, toliko bolje) ali lovljenje nas, ko jim bežimo. Če uporabljamo žogico, moramo biti previdni, da ni prevelika, da jo pes lahko zagrabi, ali da ni premajhna, saj jo lahko ponesreči pogoltne. Čeprav ni vsak pes prinašalec, lahko čisto vsakega psa prinašanja naučimo. Načinov učenja prinašanja je več. Najbolj uporabljan in preprost način je način z dvema enakima predmetoma. Ko mu prvi predmet vržete (žogica, palica ...), mu istočasno rečete tudi besedo 'prinesi!'. Ko ta predmet zagrabi in se obrne k vam, mu pokažete drugega, ki ga držite v rokah. Hitro bo pritekel k vam, ampak preden mu boste vrgli drugi enak predmet, boste počakali, da spusti prvega.

- Iskanje. Psu se lahko skrivamo mi, lahko pa mu skrivamo tudi igrače, hrano in podobno. Glede na to, da imajo izjemno razvit čut za voh, mu s tako igro omogočamo idealno razvijanje kognitivnih sposobnosti. Tak pes je veliko bolj stabilen, sproščen, umirjen, predvsem pa ima veliko zadoščenja. Iskanje začnemo lahko učiti na zelo preprost način. Pest briketov, medtem ko pes sedi in čaka, razdelite enakomerno po tleh. Vsakokrat, ko psa pošljete ponje, izrečete besedo 'išči' in pustite, da voha in išče, dokler ne najde vseh. Ko najde vse, ga še posebej nagradite. Sčasoma bo pes dobro vedel, kaj pomeni besedica 'išči' in vaje boste lahko postopoma otežili. Pomembno je, da od njega ne zahtevate preveč in prehitro. Igra mora ostati zabavna.

 


- Vlečenje. Vsi poznamo razne pletenke, vrvi in podobne igrače, primerne za vlečenje oziroma po domače, za cufanje s psom. Pri taki igri je pomembno, da psa naučimo: da mora tako igračo spustiti, ko to odloči vodnik,če se pes pri taki igri preveč vznemiri ali postane celo agresiven, igro takoj prekinemo, vedno mora vodnik določiti, kdaj se igra začne in kdaj konča.

 

Sklepna misel

Na temo igre s psom bi lahko pisali še ves teden pa najbrž še vedno ne bi bilo dovolj. Zapomniti si je treba, da mora biti igra psa z njegovimi ljudmi dnevna rutina. Psu nikar ne dovolite grizenja rok, nog ali oblačil, saj se lahko tako početje sčasoma razvije v problematično vedenje. Če bi vaš pes to počel, morate igro takoj prekiniti, da se bo naučil, da tako obnašanje prinaša konec zabave. Vsako igro vedno prekinemo mi, in sicer takrat, ko je psu najlepše in ko še ni preutrujen, da bi igro prekinil sam. Dobro moramo opazovati psa, da presodimo, kdaj je tisti pravi trenutek za to. Na tak način si bo pes vsakokrat igre še bolj želel. To pravilo velja pri čisto vseh vrstah igre. Veselo in sproščeno igranje prinaša stabilnega in srečnega psa in vseh njegovih ljudi, zato si le privoščite to zabavo; pes vam bo hvaležen.

Foto: Pasja šola Burja

 

Vse kolumne na portalu

 

Informacije ali dodatna vprašanja:

 

Kolumne na spletnem portalu Pes moj prijatelj izražajo osebno mnenje kolumnistov in ne odražajo nujno stališča urednikov portala.

V SLOVENIJI NAJPOGOSTEJŠI NEMŠKI OVČAR!

  • Vsaka sedma slovenska družina ima hišnega ljubljenčka, najpogosteje psa. Prijavljenih jih je 220.000. Slovenci imamo najraje nemške ovčarje.

Zadnji oglasi

Najdeni: V gozdu najdena psička
V Zavetišče Ljubljana so včeraj popoldan sprejeli psičko na sliki. Najdena je bila v gozdu na Vrhovcih. Videti je negovana, vendar pa ni...
Najdeni: Lastnik naj gre nemudoma ponj!
  V okolici Kopra (v Cepkih) se zdaj zadržuje tale kuža. Je plašen in se kljub hrani ne pusti prijeti. Lastnik naj gre nemudoma...
Oddajo se: Etna še vedno čaka na pravi klic
Etna še vedno čaka na pravi klic, čeprav je prav fejst pasja punca, ki bi prinesla veliko lepega v nov dom. Prekrasen karakter ima in je...
Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnih nastavitvah piškotkov

O piškotkih

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnih nastavitvah piškotkov

Sejni piškotki

To so piškotki, ki so potrebni za delovanje spletnega mesta.
'ngnSession' - glavni piškotek, ki vzdržuje sejo in se izbriše s potekom seje. Seja privzeto poteče po 2 urah
'OAID' - piškotek potreben za namene oglaševanja, ne shranjujemo nikakoršnih podatkov. Potreben je za preprečevanje podvojenih klikov ter dvojnega prikazovanja. Poteče po 1letu.
'ngnCookies' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede piškotkov
'ngnFacebook' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Facebook piškotkov
'ngnTwitter' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Twitter piškotkov
'ngnGoogle' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Google piškotkov


Več o piškotkih


 Dovoljeno

Facebook piškotki

Piškotki za Facebook vtičnike, ki med drugim vključujejo gumb 'Všeč mi je' in možnost komentiranja izdelkov in novic. Piškotek za to storitev nastavi facebook.com v primeru, da ste to stran že kdaj prej obiskali in poteče v 2 letih.


 Dovoljeno

Twitter piškotki

Piškotki za Twitter vtičnike, ki med drugim vključujejo gumb 'Tweet' in možnost prikazovanja povezanih tweetov. Piškotek za to storitev nastavi twitter.com v primeru, da ste to stran že kdaj prej obiskali in poteče v 2 letih.


 Dovoljeno

Google piškotki

Vtičniki za Google+ platformo, ki vključuje +1 gumb. Piškotek za to storitev poteče po 6 mesecih.


 Dovoljeno