0
0,00 €

Nasveti za pravilno postavitev božičnega drevesa!

Objavljeno: 10.12.2018

Verjetno je mnogim znana situacija, ko nakupite okraske in porabite kako uro za okrasitev božičnega dreveščka ali ikebane, ko je postavljena pa se z njo poigra vaš pes ali nanj spleza mačka. Običajno sta dve kategoriji ljudi, ki si med prazniki zastavijo vprašanje: ali bomo letos sploh postavili božično drevo? Na eni strani so to družine z majhnimi otroci, na drugi pa skrbniki psov in mačk. Pri tem opravilu je zato prav, da upoštevamo nekaj pravil in nasvetov, s katerimi bomo poskrbeli za varnost otrok oziroma naših ljubljenčkov, okrašeno drevo pa bo ostalo nepoškodovano.

 

 

Pravilna izbira mesta, kjer bomo božično drevo postavili

 

Prava izbira prostora in predela sobe, kjer bo drevo postavljeno je ključnega pomena. Najbolj smiselni so kotni predeli sobe, kjer se drevešček še vedno lepo vidi v vsem svojem sijaju, vendar je še vedno dovolj daleč dosegu živali. To pomeni daleč od raznih polic, pohištva ali stolov, ki bi psu ali mački dovolilo lažji skok oziroma doseg drevesa.

Drevo mora biti dobro pritrjeno

 

Da bi preprečili nepričakovani padec drevesa, ki bo krasil vaše prostore v prazničnih dneh, moramo drevo postaviti na trdno podlago. Predvsem naj bo ta podlaga dovolj masivna, da bo vzdržala vso težo drevesa in seveda dodanih okraskov. Najbolje, da drevo privežete, pri čemer lahko uporabite prozorni laks, ki bo ostal prektično neviden in ne bo motil podobe prostora.

Posebno pozornost namenite električnim lučkam

 

Lučke in kabli, ki jim dovajajo elektriko so najbolj vabljivi del za pse in mačke. Skušali jih bodo pregristi in se z njimi igrati. Zato je najbolje, da postavite drevo v bližino električne vtičnice, saj boste na tak način potrebovali zelo malo kablov. To pomeni tudi manjšo verjetnost za grizenje. Vsekakor pa velja, da kable skušate čim bolje skriti ali jih prevleči z zaščitno folijo oziroma plastiko.

 

Dvom: izbrati pravo ali umetno drevo?

 

Vsekakor je bolje izbrati umetno drevo. V današnjem času, ko poznamo res ogromno umetnih materialov in dreveščka izgledajo kot prava, je spodbujanje sekanja naravnih dreves popolnoma nepotrebno. Pri pravem drevesu ne pozabimo, da suhe iglice odpadejo. Te lahko poje ali liže naš hišni ljubljenček, kar vsekakor ni dober "posladek" zanj.

Kako izbrati in pravilno postaviti okraske?

 

Tudi okraski, ki jih postavimo lahko predstavljajo nevarnost za štirinožce. Poseben poudarek je potrebno nameniti materialom, iz katerih so izdelani. Veliko bolj priporočljivi so leseni ali nelomljivi materiali. Če pa se vseeno ne morete odpovedati steklenim ali plastičnim bunkicam, jih vsaj postavite na višje veje in predele drevesa. Izgonite se tudi postavitvi daril pod drevo, saj so lahko tudi ti paketi dovolj vabljivi za pasje ali mačje vragolije. Domače živali lahko namreč pojedo kaj ostrega ali nevarnega. Nenazadnje pa obstaja nevarnost, da bodo naslovniki dobili uničene darove.

 

Foto: Big Stock

ENA OD DESETIH

  • V svetu samo eden od desetih zapuščenih psov do konca svojega življenja najde dom.

Zadnji oglasi

Oddajo se: 14-letni Tor že 4 leta čaka na novo priložnost!
Tor bo letos star 14 let, v Zavetišču Ljubljana pa živi že zadnja 4 leta. Sicer je večji pes, ki z veseljem pokaže kakšen trik,...
Izgubljeni: Pogrešajo psičko Eono - najditelju ponujajo nagrado!
Pri zbiralniku vode v Dolnjih Slavečih (poleg Grada) je v nedeljo okrog 13. ure v gozdu izginila psička Eona (pasme trobarvni srbski gonič)...
Oddajo se: Dom išče osem malih razbojnikov in sedem starejših psov!
Če razmišljate o tem, da bi svoj dom pripeljali psa ali mačko, dobro razmislite tudi o tem, kaj prihod živali prinaša v...
Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnih nastavitvah piškotkov

O piškotkih

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnih nastavitvah piškotkov

Sejni piškotki

To so piškotki, ki so potrebni za delovanje spletnega mesta.
'ngnSession' - glavni piškotek, ki vzdržuje sejo in se izbriše s potekom seje. Seja privzeto poteče po 2 urah
'OAID' - piškotek potreben za namene oglaševanja, ne shranjujemo nikakoršnih podatkov. Potreben je za preprečevanje podvojenih klikov ter dvojnega prikazovanja. Poteče po 1letu.
'ngnCookies' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede piškotkov
'ngnFacebook' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Facebook piškotkov
'ngnTwitter' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Twitter piškotkov
'ngnGoogle' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Google piškotkov


Več o piškotkih


 Dovoljeno

Facebook piškotki

Piškotki za Facebook vtičnike, ki med drugim vključujejo gumb 'Všeč mi je' in možnost komentiranja izdelkov in novic. Piškotek za to storitev nastavi facebook.com v primeru, da ste to stran že kdaj prej obiskali in poteče v 2 letih.


 Dovoljeno

Twitter piškotki

Piškotki za Twitter vtičnike, ki med drugim vključujejo gumb 'Tweet' in možnost prikazovanja povezanih tweetov. Piškotek za to storitev nastavi twitter.com v primeru, da ste to stran že kdaj prej obiskali in poteče v 2 letih.


 Dovoljeno

Google piškotki

Vtičniki za Google+ platformo, ki vključuje +1 gumb. Piškotek za to storitev poteče po 6 mesecih.


 Dovoljeno