16.01.2020

Zapuščene živali ostajajo brez strehe nad glavo! Na resnost situacije opozarja tudi društvo!

Poročali smo že, da naj bi gorenjske občine s 1. februarjem ostale brez pogodbenega zavetišča. To se bo, kot kaže, zgodilo samo v primeru sedmih gorenjskih občin.

Kot je znano, se je Zavetišče Perun v zadnjih letih pogosto znašlo v viharju kritik ljubiteljev živali, letos pa je veliko nepravilnosti pri delovanju ugotovila tudi veterinarska inšpekcija. Očitki se nanašajo predvsem na nezakonito ravnanje z mačkami, ki naj bi jih lastnik zavetišča lovil in večino odvrgel kar nazaj v gozd, v nekaterih primerih celo nesterilizirane oziroma nekastrirane.

Zavetišča (pre) polna, razen enega ... kaj je v ozadju?

V vsakem od slovenskih zavetišč je vsak dan med 5 in 30 psov, mačk vsaj enkrat toliko. Zakaj je bil Perun vsa leta večinoma bolj ali manj prazen? Sploh v luči dejstva, da zavetišče pokriva tretjo največjo slovensko občino?

S tem vprašanjem smo se ponovno obrnili na lastnika zavetišča Branka Pirca, a odgovora tudi tokrat nismo dočakali.

Pirc, ki sicer na naša vprašanja in vprašanja medijev ne odgovarja, je na seji sveta zavetišča pred dvema mesecema dejal, da je zaradi "neresnic, ki se širijo po medijih", občinam začel odpovedovati pogodbe, a so ga nekateri župani prosili za podaljšanje, na kar Pirc v nekaterih primerih ni pristal. Za naš portal so pri nekaterih gorenjskih občinah povedali, da so z delovanjem Zavetišča Perun zelo zadovoljni. Očitkom, ki se pojavljajo v medijih večinoma ne verjamejo in jih jemljejo za prenapihnjene. "Z očitki smo seznanjeni iz medijev. Glede na izkušnje iz naše občine menim, da so očitki neutemeljeni," nam je dejal tudi župan Občine Naklo Ivan Meglič.

Dosedanje sodelovanje z zavetiščem ocenjujejo kot korektno tudi v Občini Radovljica. "Pri opravljanju storitev zavetišča za Občino Radovljica nepravilnosti doslej nismo zaznali, zato se očitkom, ki se pojavljajo v javnosti, ne pridružujemo."

Ali je znano, katero zavetišče bo skrbelo za brezdomne živali v njihovi občini v prihodnje?

Nobena od občin še nima odgovora, četudi bodo nekatere občine brez pogodbenega zavetišča ostale že čez dobra dva tedna. Med njimi sicer ni občin Kranjska Gora in Jesenice, kjer so s Pircem pogodbo uspeli podaljšati še do konca letošnjega leta. Zakaj prekinja pogodbo pa ne vedo pri Občini Bled: "Možnost prekinitve pogodbe je napovedalo zavetišče, zato o razlogih povprašajte zavetišče," so nam sporočili iz službe za odnose z javnostmi. Priznavajo pa, da bi prenehanje delovanja Zavetišča Perun bilo za področje oskrbe zapuščenih živali v njihovi občini hud udarec, saj v bližini trenutno ni drugih ponudnikov tovrstnih storitev. Brez pogodbenega zavetišča s 1. februarjem zagotovo ostajajo tudi v Bohinju.

Mnoge gorenjske občine so se torej znašle v velikih težavah, v kolikor ne najdejo rešitve, pa bodo s 1. februarjem tudi v prekršku, saj mora imeti vsaka občina po zakonu na vsakih 800 registriranih psov zagotovljeno eno mesto v zavetišču. Neuradno smo sicer izvedeli, da naj bi se nekatere občine že začele pogovarjati o sodelovanju z Zavetiščem Ljubljana, ki je pred dobrim mesecem odprlo vrata prenovljenih in bistveno večjih prostorov.

Z Ljubljano dogovor očitno že našli pri Mestni občini Kranj ...

Pogodbo je Perun že pred novim letom odpovedal tudi tretji največji slovenski občini - Mestni občini Kranj, kjer je sicer registriranih dobrih 4.000 psov. "Razlog, ki ga je lastnik zavetišča Perun Branko Pirc navedel ob predlagani prekinitvi pogodbe, je v pritisku dela javnosti. Mestna občina Kranj je pogodbo sporazumno prekinila," pojasnjujejo pri občini, kjer še pred novim letom niso vedeli, kako bodo področje oskrbe brezdomnih živali rešili s 1. februarjem 2020. Zdaj so nam sporočili, da bo občina na naslednji seji Mestnega sveta obravnavala gradivo, na podlagi katerega bo za izvajanje javne službe predlagala neposredno podelitev koncesije Zavetišču za živali Ljubljana. Skoraj zagotovo bodo v ljubljanskem zavetišču poslej skrbeli tudi za odlove mačk, njihovo veterinarsko oskrbo ter sterilizacijo in kastracijo.

Očitno pa o svojih odločitvah ne obveščajo enega največjih slovenskih društev za zaščito živali, ki je že deset let zelo dejavno na področju zaščite živali na območju Kranja in širše. "Nismo prepričani, da se zavedate resnosti situacije. Situacija, vezana na pse, glede na to, da je njihov status v glavah ljudi vendarle precej drugačen kot status mačk, pa glede na zakonsko obvezo čipiranja psov, se nam ne zdi pretirano pereča. Kar pa seveda ne pomeni, da vam je ni treba urediti skladno z zakonodajo. Imate vsaj v zvezi s psi dorečeno kakšno konkretno rešitev, ki bo, se razume, stopila v veljavo s 1. 2. 2020? Kar je čez manj kot tri tedne," so v javnem pismu županu pred slabim tednom zapisali člani Društva za zaščito živali Kranj, ki ne skrivajo razočaranja, da jih z občine niso nikoli povabili h komunikaciji v zvezi s problematiko zapuščenih živali v občini. "Seznanjeni nismo z ničemer, kar se nam, glede na to, da smo pravzaprav edino dolgoletno aktivno društvo na tem področju na območju MO Kranj, zdi enostavno nesprejemljivo in nedopustno," dodajajo v društvu.

V občini odgovarjajo, da je društvo z njihove strani "pravočasno obveščeno glede vsakokratnega pogodbenega zavetišča, akcij sterilizacije in kastracije prostoživečih in zapuščenih živali." "Sicer pa so pristojnosti tako občine kot društva za zaščito živali opredeljene v Zakonu o zaščiti živali. Mestna občina Kranj pa bo tako društvo kot preostalo zainteresirano javnost pravočasno obvestila glede izbranega zavetišča, ki bo skrbelo za oskrbo zapuščenih živali na območju mestne občine Kranj," dodajajo v Mestni občini Kranj.

V zavetišče v oddajena mesta ...

Nobena skrivnost ni, da so manjša slovenska zavetišča že nekaj let tarča kritik tudi zato, ker večino vodijo različni poslovni subjekti. Po mnenju mnogih naj bi zato zavetišča delovala bolj kot ne v želji zasledovanja čim večjega dobička, dobrobit živali pa naj bi bila pogosto v ozadju. Tudi občine že dlje časa opozarjajo na "hotelsko" drago oskrbo živali v nekaterih zavetiščih, društva pa "navijajo" za enotne cene storitev, ki jih opravljajo zavetišča. Da je stanje na tem področju precej neurejeno, včasih celo na meji absurdnega, pa dokazuje denimo primer Občine Horjul. Vsem bi bilo nekako samoumevno, da bo najdena žival iz Horjula bila prepeljana v Zavetišče Horjul, a temu ni tako. Taka žival bo namreč morala na kar 65 kilometrov dolgo pot - v Zavetišče Meli (Trebnje). Zakaj?

Zapletlo se je pri denarju. Župan Občine Horjul nam je že pred časom pojasnil, da zakonodaja odobrava sodelovanja z zavetišči preko izdaje naročilnic, vsakič, ko se najde neka žival. Sploh v tako malih krajih, kjer brezdomnih živali praktično ni, je to iz vseh vidikov najbolj smotrna in racionalna ureditev, so prepričani mnogi. "Je pa res, da ta postopek zavetiščem ne prinaša dodatnega denarja, saj v tem primeru občina ne plačuje pavšalnih mesečnih zneskov, k čemur težijo nekatera zavetišča," navaja župan. Zaradi neodzivanja na prošnje je horjulska občina z Zavetiščem Horjul prekinila sodelovanje in kasneje z drugim zavetiščem uspela celo prepoloviti znesek oskrbe živali.

Ta primer kaže, da velika oddaljenost zavetišča, v katerega se nameščajo najdene živali iz določene občine, za državo pravzaprav ni nobena ovira. Zato tudi ne bo presenečenje, če se bodo nekatere gorenjske občine za oskrbo njihovih živali primorane dogovoriti s precej oddaljenimi zavetišči (kar se bo bržkone zgodilo v primerih vseh gorenjskih občin). To bo predvsem povečalo odzivni čas v primeru najdbe psa ali mačjega legla, da v primeru, ko gre za poškodovano žival, ključno vlogo igra čas, pa verjetno ni potrebno posebej poudarjati …


Zakaj Gorenjska še vedno nima svojega zavetišča?

Kranjska občina je v preteklosti sicer že razmišljala o odprtju lastnega zavetišča (po vzoru Ljubljane in Maribora), a dlje od ideje ni prišlo. "Kranj zaenkrat res še nima zavetišča za živali, ki ga zagotovo potrebuje. Pri spremljanju dela različnih društev za zaščito živali v Kranju in bližnji okolici ugotavljam, da je problematika zapuščenih mačk in psov, pa tudi zanemarjanja živali, v naši občini še vedno prevelika. Občinski svet je na junijski seji že sprejel sklep, da se odpre nov projekt Zavetišča za živali in prerazporeditev sredstev za izdelavo projektne dokumentacije. Kot župan se bom v okviru realizacije tega projekta – ki ga bo potrebno pri nekaterih podrobnostih še dodatno optimizirati – zavzemal za brezplačen prenos zemljišča za izgradnjo zavetišča, saj je predvideno zemljišče izgradnje v državni lasti," je tik pred volitvami pred letom dni za naš portal povedal takratni kandidat za župana, danes pa kranjski župan Matjaž Rakovec.

Pred letom dni je povedal tudi, da novo zavetišče za živali v Kranju ne bi pomenilo le manjših stroškov, ampak tudi boljšo oskrbo zapuščenih živali. "Zagotovo bo pri tem ključnega pomena tudi sodelovanje zavetišča z društvi za zaščito živali, ki bodo pomembni partnerji upravljanju in delovanju zavetišča," je dodal župan. Ali drži informacija, da Mestna občina Kranj razmišlja o vzpostavitvi lastnega zavetišča, nas je spet zanimalo pred slabim mesecem, a na to vprašanje z občine niso odgovorili.

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.