19.05.2023

Nevarno! Več kot 200 poginulih galebov in čiger na Ptujskem jezeru

Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin sporoča, da je bila pri pticah na Ptujskem jezeru potrjena visoko patogena aviarna influenca.

 

Na Ptujskem jezeru je preko minulega vikenda prišlo do množičnega pogina galebov in čiger. Skupno je bilo pobranih več kot 200 poginjenih galebov in čiger. Kot že v začetku tega tedna, je bila tudi v tem primeru pri preiskanih pticah ugotovljena visoko patogena aviarna influenca podtipa H5N1.

 

Ker se bolezen lahko prenaša tudi preko kontaminirane obutve in živali, ki pridejo v stik s poginjenimi pticami ali njihovimi izločki, prosijo vse sprehajalce, da se izogibajo vodnim površinam, na katerih se nahajajo vodne ptice, in jih ne krmijo. V primeru, da opazijo poginjene vodne ptice, pa pokličejo številko 112.

 

Za zmanjšanje tveganja za prenos virusa s prostoživečih ptic na perutnino ostajajo v veljavi priporočila za celotno Slovenijo, ki jih je sprejelo Državno središče za nadzor bolezni. Dostopna so na posebni spletni strani UVHVVR za aviarno influenco.

 

Fotografija je simbolična: Dreamstime

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.