Nov pes v družini: kako se znajti na začetku nove skupne poti?

Novo leto prinaša s seboj marsikateri nov začetek in mnogo ljudi v tem letnem obdobju doleti še en začetek – nov družinski član.

 

Marsikdo je že ali bo v tem času v svoj dom sprejel novega pasjega hišnega ljubljenca. Večina skrbnikov ima pred prihodom novega člana kar precejšnjo tremo, ne glede na to, ali imajo sicer že nekaj izkušenj s psi. Vsak nov pes pomeni novo zgodbo, vsak pes je osebnost zase, s svojimi potrebami, muhami in značajskimi lastnostmi. Seveda pa nam pridejo prav splošni napotki, kako se znajti na začetku nove skupne poti.

 

Pravila, pravila, pravila

Prav je, da se določi osnovna pravila glede psa že pred njegovim prihodom v hišo. Z njimi naj se strinjajo vsi v gospodinjstvu, ne glede na to, ali se bodo sicer aktivno ukvarjali s psom ali ne. Pomembno je, da je družina složna, saj se v nasprotnem primeru psa po nepotrebnem bega. Psi so družabna bitja in kot takšnim jim je povsem naravno prejemati omejitve in pravila znotraj njihove družbe. Mnogo bolje je na začetku postaviti več omejitev in strožja pravila, ki jih sčasoma, ko je pes zgleden član naše družine, malce popustimo.

 

Dobra strategija je ključ do uspeha

Kot rečeno bo najbolje, da se že pred prihodom novega člana dogovorimo, kdo v družini bo zadolžen za kakšne naloge. V gospodinjstvih z več osebami imamo tako lahko na primer jutranjega sprehajalca, kulinaričnega mojstra (ki skrbi za dobavo, pripravo in postrežbo hrane), igralnega partnerja, sodelavca, popoldanskega sprehajalca ... Dostikrat ena oseba prevzame več nalog, ali pa si znotraj gospodinjstva različni člani porazdelijo različne naloge, v nekaterih primerih pa za psa skrbi izključno ena oseba (ker sta v gospodinjstvu samo ena oseba in pes ali pa ker je v družini z več člani le en 'pasje' naravnan). Težko bi rekli, da psu kaj bolj ali manj ustreza. Dokler so njegove potrebe potešene, je načeloma vseeno, ali se s psom ukvarjajo vsi ali le eden.

 

Če so v družini otroci, je prav, da imajo tudi oni določeno vlogo pri sobivanju s psom – če si to želijo, jasno. Pomembno je, da se tako pes kot otroci od začetka čimbolje sporazumejo, kaj je dovoljeno in kaj ne. To naj velja za ene in druge! Glede na to, da so psi nagnjeni h grizenju ali šavsanju rok in nog, otroci pa k opletanju z rokami in nogami, je pot do nezgode ali vsaj slabe volje lahko precej kratka. Navadimo reda od vsega začetka torej ene in druge, da bo skupno sobivanje čim lepše in nestresno. Če želijo otroci sodelovati pri skrbi za psa, jim to dovolimo, seveda z upoštevanjem pravil in pod našim nadzorom.

 

Naša odločitev, naša odgovornost

S trenutkom, ko se odločimo v svoj dom sprejeti novega pasjega člana, zanj sprejmemo tudi vso odgovornost. Z malo sreče (in veliko skrbi) bo ta odgovornost trajala deset let in več. Sprejmimo torej to odgovornost po tehtnem premisleku in složno. Zavedajmo se, da pes za srečno življenje ne potrebuje zgolj polnega želodca in zavetja. Pes potrebuje kakovostno in redno prehrano, varno in mirno zavetje, umsko in telesno stimulacijo oziroma zaposlitev in tudi družabno življenje, ki pritiče takšni pametni, izredno družabni živali.

 

Nakupovalni seznam in prve obveznosti

Trg je preplavljen s ponudbo pasje opreme in hrane, tako da se novi kupci le težko znajdejo med vso izbiro. Če je naš kuža rodovniški, bo najbolje, da se za nasvet obrnemo na vzreditelja, če je pa naš kuža posvojenček, pa vprašajmo njegovega trenutnega skrbnika. Dobro je, da v novem domu kuža za začetek dobiva enako hrano, kot jo je bil vajen, da ne obremenimo njegove prebave še z novo hrano, saj že sprememba okolja lahko privede do kakšnih prebavnih težav. Prav tako se je za začetek dobro držati urnika, kakršnega je bil kuža vajen do zdaj (torej čas obrokov in izhodov).

 

Sicer pa se moramo zorganizirati tudi kar se tiče veterinarske oskrbe, torej najti primernega veterinarja in se z njim dogovoriti, kdaj so na vrsti naslednja cepljenja ter zaščita pred notranjimi in zunanjimi zajedalci.

 

Nakupovalni seznam osnovne opreme pa običajno zajema sledeče stvari:

- Transportni boks ali kletka
- Ležišče (imejmo v mislih, ali je naš kuža še nagnjen k uničevanju ležišča in podlog ali ne)
- Posodica za hrano in posodica za vodo
- Ovratnica in/ali oprsnica in povodec
- Igrače
- Oprema za nego (odvisno od psa in njegovih potreb, ne pozabite še na škarje ali klešče za krajšanje krempljev ter pripomočke za nego zob)
- Priboljški in tako imenovane žvečilke (sapniki, bikovke, suha ušesa ...)
- Vrečke za iztrebke
 

Pred potjo naj mladič ne je, da ne bo na poti bruhal in po nepotrebnem pridobil negativne izkušnje z avtom. Mladička je ob prihodu v nov dom tudi obvezno prepisati na novega lastnika, torej opraviti prepis lastništva v centralnem registru psov (CRP). Lastništvo je potrebno urediti v roku sedmih dni ob prihodu domov, prepis pa uredimo pri veterinarju z izpolnjeno izjavo o spremembi lastništva in pasjim potnim listom (tako imenovano modro knjižico).

 

Za psa je najbolj prijazno, da ga pripeljemo domov v dopoldanskem času, da se lahko čez dan malce aklimatizira na novo okolje in družino in gre spat približno sproščen in miren, prav tako je prav, da si vzamemo nekaj prostih dni ob prihodu domov. Če to ni izvedljivo, se po psa odpravimo v petek, da smo vsaj za vikend skupaj in se ima kuža čas vživeti v novo okolje. Iz istega razloga je prav, da radovedni obiski počakajo nekaj dni, preden pridejo spoznati našega novega družinskega člana.

Urška Medvedšek

Foto: Dreamstime

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.