15.02.2021

Nova pravila za zavetišča na Hrvaškem! Ministrstvo upoštevalo predloge društev!

Hrana in voda morajo biti ves čas na voljo in prilagojena posamezni živali, tako starosti, kot tudi zdravstvenemu stanju. Zavetišča morajo imeti prostor, ki je na voljo za prosto gibanje živali in tudi socializacijo psov. Samice z mladiči, pa tudi bolne in agresivne živali, morajo biti ločene od drugih živali. To je le nekaj novosti, ki jih prinaša nov pravilnik o pogojih, ki jih morajo izpolnjevati zavetišča za živali na Hrvaškem.Društva za zaščito živali pozdravljajo odločitev o spremembah pravilnika, ki bo prispeval k boljšemu počutju živali v zavetiščih. Ob tem se zahvaljujejo kmetijskemu ministrstvu, ki je sprejelo in tudi upoštevalo številne pripombe ter nasvete neprofitnih organizacij, ki se trudijo za dobrobit živali. "Živali, ki pristanejo v zavetiščih, so že veliko trpele in jim je potrebno zagotoviti najboljše možne pogoje. Zato smo vztrajali, da novi pravilnik predvideva tudi obvezo zavetišč, da so odprta za javnost. Delovanje zavetišč bo odslej bolj transparentno, veliko več poudarka se bo dalo na oglaševanje živali, ki iščejo dom," pravijo v društvu Prijatelji živali.

Zavetišča morajo sicer pred oddajo v nov dom sterilizirati in kastrirati vse pse in muce, pomembna novica pa je tudi ta, da se bodo vsi podatki o zapuščenih in izgubljenih hišnih ljubljenčkih odslej beležili prek enotnega registra, pišejo na strani jutarnji.hr.

Spomnimo: Hrvaška je že leta 2017 prepovedala evtanazije v zavetiščih, prav tako pa je z zakonom odpravila možnost privezovanja psov na verige.

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.