Ob prihodu novega kosmatega sostanovalca - pomembni napotki

V tem poglavju pišemo več o tem, na kaj morate biti pripravljeni, če razmišljate o novem štirinožnem članu družine. Gre za zelo splošen prikaz nekaterih pomembnih stvari, ki jih morate vedeti, seveda pa se za bolj obširne razlage in pojasnila obrnite na strokovnjake, ali si preberite mnoge koristne napotke v literaturi, ki je na razpolago v knjigarnah in v knjižnicah.

 

Dejstvo je, da si še vedno veliko ljudi pred nabavo psa ne vzame dovolj časa za tehtno presojo o tem, ali bodo zmožni odgovorno poskrbeti za svojega ljubljenčka, tako v finančnem smislu, kot tudi v smislu časovne in prostorske razpoložljivosti…

 

Pogosto se nepremišljene odločitve sprevržejo v žalosten konec: v Sloveniji vsako leto samo zaradi finančne nezmogljivosti skrbnikov v zavetišču pristane več kot 1000 psov.

 

Ste torej prepričani, da boste lahko dovolj dobro poskrbeli za novega prijatelja?

 

Preberite tudi ---> Ste pripravljeni na novega družinskega člana?

 

Če ste se po tehtnem premisleku odločili, da boste v svoj dom sprejeli pasjega kosmatinca, ste torej sprejeli tudi dejstvo, da vam bo pes na leto prinesel med 600 in 2000 € stroškov. Seveda je točna številka odvisna od mnogih okoliščin, velikosti psa, načina življenja, pasjih potreb in zdravstvenega stanja psa.

 

Vaša odločitev je tako prinesla tudi zavedanje, da vam bodo ekonomske in poklicne razmere dopuščale odgovorno lastništvo še za naslednjih 10-15 let.

 

 

IME

 

Vsi, ki razmišljate o psu, kot družinskemu članu zagotovo razmišljate tudi o izbiri imena za vašega novega prijatelja. Na kaj biti ob tem pozoren? Na kratko: ime naj bo tako, da se lahko izgovarja. Najprimernejša so kratka dvozločna imena (npr.: Aron, Bono, Luna, Biba…).

 

PASJI KOTIČKI

 

Če bo pes bival z vami v stanovanju je to odlično! Če bo zunaj, je seveda edina modra izbira večji pesjak z veliko uto, v kateri se bo pes lahko brez težav ulegel in tudi obrnil. Pasja uta mora biti seveda ustrezno zaščitena pred poletnim soncem, vročino in mrazom. Notranjost ute pa mora biti opremljena z odejo, ki jo je potrebno pogosto menjevati.

 

Glede omenjenega velja pripomniti tudi to, da pravilnik o zaščiti hišnih živali vsebuje natančna določila glede velikosti pesjakov in pasje ute. Obvezno si preberite 31. in 32. člen pravilnika na tej povezavi

 

Zelo je pomembno, da bo imel pes na voljo mesto, kjer se bo lahko naspal in imel dovolj miru. Mesto, ki bo pripadalo samo njemu! To so lahko razne posteljice (za majhne pse tudi pokrite posteljice in posteljice iz pene), debelejše odeje, vzmetnice ali če želite – posebni "kavči".

 

O ustreznosti ležišč vam bodo svetovali tudi v specializiranih prodajalnah s tovrstnimi pripomočki.

 

OPREMA ZA PSA

 

V prodajalnah boste našli nešteto raznih pripomočkov za pasjega sostanovalca, zato vam predlagamo, da se za konkretne informacije glede ustreznosti le-teh posvetujete kar s prodajalci. Vedno bodite pozorni na kvaliteto nakupljenega (in ne toliko na videz), saj boste pripomočke potrebovali veliko let.

 

O tem, kakšne ovratnice so najbolj primerne za pasje kosmatince se že dlje časa krešejo različna mnenja. Vsekakor je najbolj pomembno, da psu nabavite zelo kvalitetno ovratnico, ki ne bo poškodovala dlake. Ovratnica naj bo iz mehkega in lahkega materiala, da ne bo motila psa. Priporočljivo je, da kupite ovratnico z nastavljivim obsegom, saj vam bo to prav prišlo tudi med tem, ko bo vaš pes odraščal. Ravno prav velika je ovratnica takrat, ko ne stiska vratu in ko je ne morete povleči čez glavo. Na njej naj bo tudi obesek s kontaktnimi podatki (kljub temu, da boste odgovoren skrbnik, nikoli ne veste…). Za sprehode priporočamo, da si nabavite tudi oprsnico, seveda pa je obvezni del opreme tudi povodec, ki naj ima nastavljivo dolžino, saj je kot tak najbolj primeren za številne situacije.

 

Ne pozabite na posode za vodo in hrano. Najbolj se priporočajo kovinske posode, pri katerih se ne sme nikoli pozabiti na redno čiščenje.

 

Glede na različne vrste dlake naših pasjih prijateljev, so na voljo tudi različne vrste krtač in glavnikov za njihovo nego. Pri nabavi teh pripomočkov se posvetujte s prodajalcem v specializirani prodajalni – zagotovo vam bodo znali dobro svetovati. Del obvezne opreme pa je tudi pinceta za odstranjevanje klopov, zobna ščetka (ki si jo lahko nataknete na prst) in posebna pasta za nego zob vašega kosmatinca.

 

V tem kontekstu naj omenimo še to, da pride pri opremi za nego psov v poštev še kaj takega, česar nismo omenili, a to zelo razlikuje glede na pasmo psa (razne krtače, noži za odpravljanje vozlov ali trimanje…). Glede tega vam bodo svetovali strokovnjaki oz. prodajalci v specializiranih prodajalnah.

 

Seveda ne moremo mimo pasjih igrač. Pri teh bodite pozorni, da ne vsebujejo majhnih delcev, ki bi jih pes lahko pogoltnil in da so igrače primernih velikosti, ki morajo ustrezati predvsem velikosti psa. Teniška žogica ni primerna igrača, saj je taka žogica obdana z materialom, ki postopoma lahko uničuje pasje zobovje. Igrače kupujte v trgovinah za živali, kjer imajo na voljo take, ki za vašega kosmatinca niso nevarne, so pa zelo zabavne, npr: piskajoča igrača, gumijasta ali bombažna vleka (slednja je dobra tudi za čiščenje zob), žoga za priboljške (je lahko prava zabava), obroč iz vrvi, piskajoč frizbi… Vse igrače je potrebno kar pogosto tudi čistiti, saj predvsem tiste iz blaga lahko postanejo množična prebivališča klic, ki pri psu povzročajo razne okužbe okoli gobca.

 

Nabavite (ali "žrtvujte" nekaj svojih) brisače, ki naj bodo vedno nekje pri roki za primere, ko se boste s psom vrnili iz deževnega sprehoda.

 

Domača lekarna za psa naj vsebuje vse potrebne pripomočke za prvo pomoč: povoje,  razkužilo, pinceto, termometer, mazilo za rane, pinceto za klope, zdravila (sredstva proti driski in alergijam…) itd. 

 

 

SKRB ZA PSA

 

S prihodom novega družinskega člana na štirih tačkah morate biti pripravljeni tudi na nove obveznosti. Pes je živo bitje, ki ima svoje potrebe in zahteva svoj čas – vsak dan, brez izjeme! Sprehajanje bo obvezno vsak dan, ne glede na vreme in ne glede na vaše počutje! Četudi se bo pes prosto gibal v pesjaku ali na dvorišču, je sprehod zanj nekaj prav posebnega, saj se pes na ta način dodatno razgiba, spozna druga okolja in krepi odnos s svojim skrbnikom! Psi v dobri kondiciji se lahko gibljejo tudi po štiri ure na dan (priporočljivo je opraviti najmanj za 2 uri sprehodov na dan, porazdeljeno po več krajših, a vsaj eden naj bo dolg eno uro).

 

Mladiči in starejši psi potrebujejo manj telesnih aktivnosti, zato se čas sprehajanja v teh primerih ustrezno zmanjša. Mladiča do štirih mesecev starosti boste morali peljati na vsaj tri 10 minutne sprehode in na dodatne izhode za lulanje. Z vsakim mesecem so sprehodi nato daljši.

 

Na sprehodu boste potrebovali vrečko, v katero boste dali iztrebke in pa seveda posodico s pitno vodo. Pes mora biti med sprehajanjem v vsakem trenutku na povodcu, prosto sprehajanje na javnih mestih pa je po zakonu prepovedano, za žival lahko celo nevarno (npr.: pok petarde ga lahko spodbudi, da skoči na cesto ali pobegne in se izgubi)! Psa imejte torej vedno na povodcu!!! 

 

Bodite posebej pozorni na nekatere nevarnosti: balkon zavarujte tako, da pes ne more pasti z njega. Zapirajte vrata in ograje, da pes ne pobegne na cesto. Čistila in podobne kemikalije umaknite na varno in jih dobro zapirajte, da jih kuža ne more zaužiti in se tako zastrupiti, prav tako pazite, da pes ne bo zaužil strupenih gnojil. Psu naredite nedosegljive tudi cigarete, zdravila in majhne delce (sponke, šivanke, žeblje, novoletne okraske….). Zavarujte tudi napajalne kable, da jih (predvsem mali) kuža ne bo grizel.

 

Za psa je strupenih tudi kar nekaj rastlin, ki jih pogosto najdemo tudi v stanovanjih oz. njihovi okolici: jasmin, azaleja, bršljan, negnoj, klematis, rododendron, vitice paradižnika, oleander, tisa… Dobro se pozanimajte o rastlinah, ki jih imate v stanovanju ali v okolici in se prepričajte o "neoporečnosti". Pogosto je namreč, da se psi igrajo z neznanimi rastlinami in jih hitro začnejo gristi.

 

Predvsem pozimi, ko je zelo mraz, pločniki pa posipani s soljo, naj bo na seznamu "skrbi" za vašega štirinožca tudi naslednje: pred vsakim sprehodom je potrebno tačke zaščititi s posebno kremo, ki preprečuje stik s soljo in ostalimi kemikalijami za posipanje cest. Po sprehodu kremo vsakič odstranite.

 

Prazniki so vedno polni veselja in tudi zelo glasni, a žal neprijetni za pse, ki pokanja enostavno ne razumejo – še več, vsa pirotehnična sredstva zadnje pomenijo velik stres. Če bo pes težko prenašal pokanje, lahko v času praznikov uporabljate pomirjevala, ki jih predpiše veterinar. Nekaj nasvetov, ki se dotikajo te teme je na tej povezavi.

 

NEGA PSA

 

Zelo pomembna je tudi redna nega psa. Ta pomaga tudi krepiti vez med vami in vašim štirinožnim prijateljem.

 

Pes potrebuje redno česanje in krtačenje (vsak dan ali redkeje – odvisno od vrste dlake), po potrebi tudi kopanje. Pri slednjem velja, da je priporočljivo takrat, ko je pes zelo umazan, vendar nikakor ne vsak teden ali vsak mesec, saj je šamponiranje škodljivo za pasjo kožo, čeprav so danes na tržišču pasji šamponi že izjemno blagi, tako da ne dražijo kože. Za bolj redno čiščenje psa vseeno zadostuje le tuširanje brez šampona.

 

Del vsakodnevne nege psa je pregledovanje ušes. Vedno se čisti le zunanje uho. Če je notranje uho umazano ali ima neprijeten vonj, se morate obrniti na veterinarja. S posebno tekočino za čiščenje se ušesa čisti vsak teden. Če ima pes vnetje ušes, ga je treba takoj zdraviti, sicer lahko postane kronično. Pri očeh bodite pozorni na izcedke in jih previdno odstranjujte z vlažno krpo – nikakor ne kamilicami, ker dražijo oči (čistite v smeri smrčka). Po vsakodnevnih sprehodih je dobro preveriti, ali ima pes med prsti kakšne tujke (koščke zemlje, trnje)… in mu jih po potrebi odstraniti.

 

Glede nege zob je dobro vedeti, da je psa pametno že od malega navaditi, da nam pusti redno pregledovati ustno votlino in ščetkati zobe. Ko se bo pes tega navadil mu (vam) bo to postalo vsakdanje opravilo, ki bo vzelo le nekaj minut na dan. Za sprotno čiščenje zob dajte psu v glodanje kost ali kakšen drug izdelek, ki je temu namenjen. Tudi grizenje briketov in žvečenje priboljškov je dobro za vzdrževanje ustne higiene.

 

Vsak teden preglejte tudi dolžino krempljev. Te je treba striči, ko konice segajo čez blazinice – o pravilnem krajšanju krempljev se posvetujte z veterinarjem (pri striženju je potrebna dodatna pazljivost, da ne prerežete žile).

 

Nekatere pasme psov zahtevajo tudi redno striženje ali trimanje – na ta način se s kožuha odstrani odmrlo dlako… trimanje je značilno za pse, ki imajo resasto dlako (šnavcerji, resasti jazbečarji in resasti terierji), kodre pa se striže.

 

Ne pozabite na redne veterinarske preglede in redna cepljenja. Pasjega mladiča je pri nas zakonsko obvezno cepiti proti steklini, ko je star tri mesece, in nato cepljenje vsako leto ponavljati. Cepljenja proti drugim pasjim kužnim boleznim niso zakonsko obvezna, so pa vsekakor priporočljiva. Mladička veterinar cepi s kombiniranim cepivom proti pasji kugi, parvovirozi, leptospirozi, nalezljivemu hepatitisu in kužnemu kašlju. Zavedati se morate, da lahko le s cepljenjem zanesljivo pripomorete k preprečevanju kužnih bolezni! Pomembno je tudi odpravljanje notranjih zajedavcev, po priporočilih veterinarja.

 

Svojemu ljubljencu morate redno odstranjevati zajedavce (bolhe, klopi). Predvsem pri klopih bodite posebej dosledni in po vsakem sprehodu temeljito preglejte vašega kosmatinca: o pravilnem odstranjevanju klopov si lahko preberete nekaj več tudi na tej povezavi.

 

Dobro je, da svojega psa vsak mesec temeljito pregledate po vsem telesu, če so prisotne kakšne spremembe (otekline, občutljivost na dotik, bule…). O posebnostih se posvetujte z veterinarjem. 

 

 

HRANA IN VODA

 

S pravilno prehrano lahko pomembno vplivate na zdravje svojega psa. Pri izbiri hrane upoštevajte mnoge faktorje: življenjsko obdobje, pasmo, velikost, težo, aktivnost… Pravilna prehrana pomaga vzdrževati optimalno telesno težo, zdrave zobe, bleščečo dlako in pravilno prebavo.

 

Odrasle pse (po dopolnjenem 9. mesecu starosti) se hrani enkrat do dvakrat na dan. Priporočljivo je, da psa zjutraj čaka skromen zajtrk, pozno popoldan ali zgodaj zvečer pa dobi glavni obrok. Seveda je to zgolj pavšalno priporočilo, ki pa odstopa v določenih primerih (starost, pasma, zdravje, velikost psa, stopnja aktivnosti…).

 

Hrana mora biti čim bolj uravnotežena, predvsem pri mladičih mora vsebovati veliko hranilnih snovi (vitamine in minerale), sicer pa naj bo pes ustrezno preskrbljen tako s kakovostno hrano iz konzerv, kot tudi s kakovostnimi briketi, uravnotežen obrok pa mu lahko pripravite tudi sami (o tem, kakšen obrok pripraviti se posvetujte z veterinarjem).

 

Tudi sicer se na temo prehranskih potreb psa pozanimajte pri vašem veterinarju ali pri prodajalcih v specializiranih prodajalnah!

 

Nikoli ne pozabite, da mora imeti pes v vsakem trenutku na voljo dovolj sveže in pitne vode, predvsem poleti jo je potrebno menjavati večkrat dnevno!!! Poleti bodite posebej pozorni na nekaj posebnosti, o katerih pišemo na tej povezavi.

 

VZGOJA PSA

 

Vzgoja psa zahteva potrpljenje in doslednost z veliko pozitivne motivacije, veliko pasjih skrbnikov pa se odloča tudi za obiskovanje pasjih šol in različnih programov za šolanje psa.

 

V vsakem primeru je prav, da se vzgoja prične takoj, ko pes, še kot mladič pride v nov dom.

 

Na voljo je veliko literature in strokovnih nasvetov, mi pa vam v branje ponujamo članek na tej povezavi.

 

Preberite tudi Pravilnik o zaščiti hišnih živali.

 

Besedilo in foto: arhiv Pes moj prijatelj

 

Uporaba (kopiranje) je dovoljena samo s privoljenjem avtorja. Uporaba in kopiranje fotografij je PREPOVEDANA! Več o tem na tej povezavi.

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.